vestnik

Slovenski nogometaši izgubili na Danskem, o EP bo odločal ponedeljek

STA, Vestnik.si, 17. 11. 2023
Profimedia
Erik Janža (13) je dosegel svoj drugi zadetek za reprezentanco.
Šport

Slovenska nogometna reprezentanca je v Koebenhavnu na predzadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 izgubila proti Danski z 1:2 (1:1). Izbranci Matjaža Keka bodo vozovnico za EP tako lovili na zadnji tekmi kvalifikacij, ko bodo v ponedeljek ob 20.45 gostili Kazahstan. Takrat morajo za nov zgodovinski uspeh osvojiti vsaj točko.

* Stadion Parken, gledalcev 35.608, sodniki: Sanchez, Cabanero in Prieto (vsi Španija).
* Strelci: 1:0 Mahele (26.), 1:1 Janža (30.), 2:1 Delaney (54.).
* Danska: Schmeichel, Christensen, Vestergaard, Andersen, Kristiansen (od 85. Kristensen), Noergaard (od 46. Jensen), Hoejbjerg, Maehle, Delaney (od 75. Hjulmand), Wind (od 86.Dolberg), Poulsen (od 90. Lindstroem).
* Slovenija: Oblak, Janža (od 62. Drkušić), Bijol, Blažič, Karničnik, Mlakar (od 86. Zajc), Elšnik (od 62. Kurtić), Gnezda Čerin, Verbič (od 73. Lovrić), Šeško (od 73. Gorenc Stanković), Vipotnik.
* Rumena kartona: Noergaard; Elšnik.
* Rdeči karton: /.

Slovenska reprezentanca je na sever Evrope prišla z željo po treh točkah proti Dancem, doma zelo neugodnim, a v teh kvalifikacijah ne tako prepričljivih, kot bi si želeli njihovi navijači. Zmaga bi Kekove nogometaše popeljala na četrto veliko tekmovanje v zgodovini po evropskem prvenstvu 2000 ter svetovnih prvenstvih 2002 in 2010.



Toda kar zadeva zmago na tekmi, je enako veljalo za Dance. Ti pa so tokrat potrdili vlogo favorita in prišli do želenih treh točk, ki jih peljejo v Nemčijo. Glede na prikazano so si tokratno zmago povsem zaslužili, saj so bili večino tekme boljši od tokrat dokaj anemičnih Slovencev. Že pred tem je Kazahstan pričakovano ugnal San Marino, tako da bo ponedeljek v Stožicah odločal o drugem potniku iz skupine H na EP 2024.

Kek je v začetni postavi opravil nekaj zamenjav, bržčas z mislijo tudi o naslednji tekmi, saj sta Andraž Šporar in Petar Stojanović en karton oddaljena od prepovedi nastopa. Zamenjala sta ju Žan Vipotnik in Benjamin Verbič.

Ta tako kot soigralci nista bila v ospredju, saj so Danci začeli odločneje, bili več pri žogi in tudi konkretnejši. V 12. minuti je moral prvič resno posredovati Jan Oblak, ko je odbil žogo po strelu z glavo Jonasa Winda.

Podjetnejša igra Dancev, ki so pred tem dobili vse štiri domače tekme v teh kvalifikacijah, sicer pa že od leta 2014 doma niso izgubili kvalifikacijske tekme za evropska prvenstva, se je kar nadaljevala, slovenska vrsta se je večinoma branila.



Po 22 minutah so gostitelji tudi zadeli, a iz prepovedanega položaja, tako da je ostalo 0:0, štiri minute pozneje pa so povedli, ko je po podaji z leve strani iz bližine na drugi vratnici zadel Joakim Maehle.

Kekovi izbranci pa so hitro odgovorili, saj so prišli do prostega strela s približno 17 metrov, tega pa je v 30. minuti uspešno prek živega zidu izvedel Erik Janža za 1:1. Ta zadetek je malce umiril dogajanje, čeprav so imeli domači ob koncu polčasa še nekaj obetavnih napadov.

V 53. minuti so Danci prišli do nove lepe priložnosti, ko je iz bližine poskusil Yussuf Poulsen, Oblak pa je žogo odbil v kot. Pritisk pa se je Dancem znova obrestoval minuto kasneje, ko Slovencem nikakor ni uspelo izbiti žoge iz svojega kazenskega prostora, z nekoliko sreče je do nje pred vrati prišel Thomas Delaney in matiral slovenskega vratarja.

Slovenska vrsta je bila še naprej v podrejenem položaju, Danci, ki jih Slovenci še niso premagali, so držali žogo v svojih nogah in povsem nadzorovali dogajanje, v 79. minuti pa je Poulsen znova namučil Oblaka s strelom z 20 metrov. To pa je bila tudi zadnja resnejša priložnost tekme.

nogomet kvalifikacije ep slovenija danska