vestnik

(Ekipni šport v letu 2021) Ti uspehi so v pokrajini ob Muri najbolj odmevali

Tomo Köleš, Miha Šoštarič, 4. 1. 2022
Jure Zauneker
OK Panvita Pomgrad
Šport

Noben klub ni tako zaznamoval športnega dogajanja v pomurski pokrajini, kot ga je soboška Mura.

Športno dogajanje v pomurski pokrajini je bilo v letu 2021 izjemno uspešno, bogato in pestro. A noben klub ga ni zaznamoval v tolikšni meri, kot ga je Nogometna šola Mura. O tem smo poročali TU. Kaj pa je še zaznamovalo minulo leto? 

Državne prvakinje postale tudi Pomurke


Ob tem, ko je največji uspeh v zgodovini kluba v moški konkurenci dosegla Mura, so svojo že uspešno tlakovano pot nadaljevale igralke Ženskega nogometnega kluba Nona Pomurje Beltinci. Ob koncu pomladi so znova postale državne prvakinje, niso pa uspele osvojiti dvojne krone. Olimpija, pri kateri nastopa tudi nekaj bivših nogometašinj Pomurja, je po streljanju enajstmetrovk postala pokalna prvakinja, nato pa je Pomurke izločila še v prvem krogu nove sezone pokala Slovenije. Potem ko Beltinčanke niso uspele napredovati na kvalifikacijskem evropskem turnirju v Gornji Radgoni, tudi po zaslugi katastrofalnega sojenja na odločilni tekmi, so vsi ti slabi rezultati odnesli trenerja Sandija Bauerja. Po kratkem premoru ga je nasledil znani pomurski nogometni strateg Marjan Rajbar in pod njegovim vodstvom Pomurke znova igrajo šampionsko. Prezimile bodo na prvem mestu in se jim že zdaj na veliko nasmiha nov naslov državnih prvakinj ter vnovični nastop v Evropi.


Že dejstvo, da sta nogometna kluba iz iste pokrajine v istem letu osvojila državna naslova tako v moški kot ženski konkurenci, je nekaj neverjetnega in s takšnim dosežkom se ne more pohvaliti nobena druga slovenska regija.

žnk-nona-pomurje-beltinci, žnk-ljubljana
Aleš Cipot
ŽNK Nona Pomurje Beltinci

Panvita Pomgrad in Kema Puconci
Pokrajino z levega brega reke Mure sta v slovenski prvi ligi zelo dobro zastopala tudi Odbojkarski klub Panvita Pomgrad iz Murske Sobote in Namiznoteniški klub Kema iz Puconec. Panvita Pomgrad je minulo sezono marca letos končala v četrtfinalu državnega prvenstva, enako je bilo tudi v pokalnem tekmovanju. Člani in članice Keme so se uvrstili v končnico in oboji tudi sklenili tekmovanje v polfinalu.
Panvita Pomgrad bo v aktualni sezoni prezimila na petem mestu, v pokalnem tekmovanju pa je že izpadla v dvoboju z mariborskim Merkurjem. Članice Keme so ob koncu leta na šestem mestu z majhnim zaostankom za ekipami, ki se borijo za uvrstitev v končnico. Odlično pa so se odrezali člani Keme, ki bodo prezimili na drugem mestu, zato ne bi smeli imeti v nadaljevanju prevelikih težav z uvrstitvijo v končnico.

Prime MS najboljši štiriletnik, Frodo S kraljuje na Švedskem

Pa še skok na desno stran reke Mure, kjer kraljuje Kasaški klub Ljutomer. Leto, ki se izteka, je bilo znova uspešno za rejce in tekmovalce iz Prlekije, ki so s konji kasači številne zmage dosegli tako na slovenskih kot tudi na tujih hipodromih. Na tekmovalnih stezah v Sloveniji je bil v ospredju 31. slovenski kasaški derbi, ki velja za največjo in najpomembnejšo slovensko dirko kasačev, starih štiri leta. Zmagal je Prime MS z Mitjem Slavičem iz Ključarovcev, ki se je tako pridružil dedku in očetu, ki sta derbije osvajala tako v nekdanji Jugoslaviji kot tudi v samostojni Sloveniji. Slavičevi se lahko pohvalijo še z zmago v državnem prvenstvu dvoletnih kasačev, v katerem je Marko Slavič konkurente premagal s Pegi. Uspešne nastope s slovenskih hipodromov so kasači iz Prlekije prenesli tudi na tuje hipodrome, kjer so več zmag dosegli tudi konji iz hlevov družin Sagaj iz Ključarovcev ter Osterc iz Križevcev, je pa ob tem treba izpostaviti konja, ki prihaja iz hleva družine Slana iz Bolehnečicev. Njihov petletnik Frodo S, ki je prerasel slovenske okvire in uspešno nastopa na švedskih hipodromih, ima za seboj izvrstno leto 2021. Trikrat je deklasiral izvrstno konkurenco, v osmih nastopih pa lastnikom prikasal blizu 40.000 evrov. Fascinanten je podatek, da je sposoben v kontinuiteti odteči kilometrski čas pod 1:12,0, kar je primerljivo z izjemno mednarodno konkurenco. Še vedno odmeva njegov majski dosežek, ko je postavil slovenski rekord s kilometrskim časom 1:10,6.

mitja-slavič, sprejem, križevci
Občina Križevci
Mitjo Slaviča je sprejel župan križevske občine.

Občina Križevci
Mitjo Slaviča je sprejel župan križevske občine Branko Belec. FOTO OBČINA KRIŽEVCI
šport pomurje