vestnik

Športni navdušenci, v tem letu vas čakata dva vrhunca

STA, 4. 1. 2020
Arhiv Svet24
Na Japonskem bodo najboljše športnike na svetu gostili med 24. julijem in 9. avgustom.
Šport

Potem ko se je sicer športno pestro leto 2019 poslovilo, se ljubitelji športa že pripravljajo na naslednje. To bo eno tistih, ki jih navdušenci težko čakajo, saj prinaša dva velika dogodka, evropsko prvenstvo v nogometu in olimpijske igre v Tokiu.

Marsikdo se bo težko odločil, kateremu bo dal prednost, morda pa bodo športni navdušenci spremljali kar oba. Časovno se namreč ne prekrivata, pravzaprav sta lepo razporejena in ponujata tudi priložnost za kratek vmesni počitek. Nogomet bo v začetku poletja, EP bo potekalo med 12. junijem in 12. julijem, olimpijske igre pa bodo vrhunec vročega poletja, na Japonskem bodo najboljše športnike na svetu gostili med 24. julijem in 9. avgustom.



Olimpijsko in nogometno leto ni nekaj posebno redkega, nenazadnje je bilo takšno tudi leto 2018, le da sta bila takrat vrhunca pozimi v korejskem Pyeongchangu in poleti v nogometni Rusiji. V prihajajočem letu se obeta vsaj ena velika novost. Ne na olimpijskem področju, čeprav bodo v Tokiu prireditelji spet skušali izvesti, kot vedno, "najboljše igre doslej". O organizacijskih sposobnostih Japoncev nihče ne dvomi, prav tako ne, da bodo prevozi točni, da bodo stvari potekale po urniku in da bodo vsi objekti dokončani pred igrami. 

Murska Sobota, nogomet, nogometna žoga
Jure Zauneker
Evropsko prvenstvo bo potekalo med 12. junijem in 12. julijem.


Prava novost se obeta na nogometnem področju. To, da prireditelj velikega tekmovanja ni samo ena država, ni novost, nenazadnje je bilo kar nekaj takih tekmovanj že razdeljenih med dve gostiteljici. A krovna zveza Uefa je za prihajajoče leto uvedla povsem nov sistem. EP bo namreč gostilo 12 mest (Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukarešta, Budimpešta, Koebenhavn, Dublin, Glasgow, London, München, Rim in St. Peterburg). Smetano bodo pobrali Angleži, saj bosta oba polfinala in finale na Wembleyju. Vse udeleženke še niso znane, za še nekaj mest se bodo ekipe borile na zadnjih stopnjah kvalifikacij, že zdaj pa je po žrebu znano, da bo v nekaj skupinah zelo vroče. Skupaj so Anglija, Hrvaška, Češka, pa tudi Portugalska, Francija in Nemčija; ta zadnja skupina si je že prislužila naziv "smrtna", saj so v njej zadnja dva svetovna in evropski prvak. Novi (ali pa stari, če bo Portugalcem uspelo ubraniti naslov) prvak bo znan 12. julija.

Na nogometnih zelenicah bo seveda vroče že prej. V ligi prvakov in evropski ligi so klubi že v izločilnem delu, ki se bo začel februarja, končni odločitvi pa bosta padli maja. Finale nekoliko manj cenjenega evropskega pokala bo 27. v Gdansku, veliki finale lige prvakov pa 30. v Istanbulu. 

Ko se bo začelo leto 2020, bo do olimpijskih iger v Tokiu še 205 dni. Olimpijski ogenj bo pot začel 12. marca, ko bodo v antični Olimpiji prižgali ogenj. Na Japonskem se bo pot plamenice začela 20. marca. Obiskala bo vseh 47 prefektur, po 121 dneh pa bo prispela v Tokio. Na olimpijskem stadionu, ki so ga uradno odprli sredi decembra, bo ogenj zagorel 24. julija. Igre na Japonskem bodo imele tudi spominski značaj, saj bodo Japonci obudili spomin na prve v tem mestu leta 1964, ki so temeljito spremenile državo in jo odprle na Zahod. Zdaj so za nove igre, prve v tej državi po zimskih v Naganu 1998, predvideli tri glavne smernice: stremeti k svojim najboljšim dosežkom, spoštovati druge in drugačne ter prenašati dediščino iger v prihodnost. Obenem pa obljubljajo, da bodo to tudi najbolj tehnološko napredne igre in tiste, ki bodo nakazale, kam bo šlo olimpijsko gibanje v prihodnosti.

Seveda pa v Tokiu ne bodo samo te igre. Že pred desetletji se je nekoč ekskluzivnemu športnemu dogodku uspešno pridružila njegova mlajša različica. Paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide, so že leta nepogrešljiv del dogajanja v olimpijskem letu. Na istih prizoriščih kot olimpijski boji bodo potekali tudi paraolimpijski, najboljši športniki invalidi pa se bodo za naslove merili med 25. avgustom in 6. septembrom.

In če športniki in ljubitelji športa mislijo, da si bodo lahko v mesecih, ko ne bo nogometa in iger, odpočili, se motijo. Leto 2020 bo bogato s športnimi dogodki, tako tistimi klasičnimi preizkušnjami, na katerih se število izvedb že lahko zapiše s tromestnimi številkami, kot s svetovnimi prvenstvi v ekipnih športih.



Rokometno EP že januarja, kolesarske večtedenske klasike (Giro v 103. izvedbi maja, Tour v 107. izvedbi junija in julija tik pred OI, 75. Vuelta pa po igrah avgusta in septembra), teniški grand slami, novoletna turneja smučarjev skakalcev kot klasični uvod v novo športno leto ... Vse to ostaja tako kot vedno, prav tako je zvezda stalnica finale ameriškega nogometa, superbowl, najbolj odmeven enodnevni športni dogodek na svetu. Leta 2020 bo 2. februarja v Miamiju.

Zlata Lisica1
STA
Zlata lisica bo na sporedu januarja.


Seveda pa tudi v tem letu ne gre brez slovenskega pridiha s svetovnimi pokali v zimskih športih. Maribor in Kranjska Gora v alpskem smučanju, Pokljuka kot generalka za SP leto pozneje v biatlonu, pa Rogla za deskarje in seveda nepogrešljiva Planica, tokrat s svetovnim prvenstvom v poletih med 19. in 22. marcem, so prireditve, ki bodo v svetovnem merilu najbolj izpostavile Slovenijo. Pa tudi kolesarska dirka po Sloveniji, saj zaradi uspehov Slovencev tudi ta pridobiva veljavo.

šport napoved leto