vestnik

Športni projekt, ki se ne bo nikoli končal

Tomo Köleš, 9. 6. 2024
Arhiv NK Mura skozi čas
Aleš in Simon s svojimi sodelavci.
Šport

Spletna stran NK Mura skozi čas se ves čas dopolnjuje, tudi s pomočjo ljubiteljev, navijačev in zbiralcev.

Simon Horvat iz Rakičana, ki sedaj živi v Šalovcih, je že pred mnogimi leti urejal spletno stran nogometnega kluba Mura. Z našim sodelavcem in fotografom Alešem Cipotom iz Murske Sobote je v začetku poletja 2020 zagnal spletno stran NK Mura skozi čas. Ta ima še posebej velik pomen letos, ko Mura uradno slavi stoto obletnico ustanovitve, čeprav Horvat večkrat poudarja, da zgodovina kluba sega v obdobje še pred letom 1924. Že v letu 1921 se je namreč s prvimi tekmami Mure začelo organizirano nogometno življenje v mestu. 

Stran NK Mura skozi čas je najprej obstajala samo na facebooku, pred štirimi leti pa sta jo Cipot in Horvat zasnovala kot pravo spletno stran. Idejo sta začela razvijati že pred desetimi leti, poudarjata pa, da se stran nenehno dopolnjuje, tudi s pomočjo ljubiteljev, navijačev, zbiralcev, igralcev, funkcionarjev in drugih, ki prispevajo podatke. Spletno mesto govori o zgodovini Mure in nogometa v pomurski prestolnici od prve svetovne vojne do danes. Sprva so objavljali predvsem poročila s tekem in nekaterih dogodkov od prvega prvenstva v samostojni Sloveniji naprej. »Razpolagamo z ogromno podatki o dogajanju v klubu in o tekmah Mure, pri čemer imamo dokaj popoln arhiv dogajanja in tekem od leta 1960. Za obdobje pred tem pa je bilo malce težje pridobiti več informacij, saj opažamo, da danes na primer vnuki nekdanjih igralcev in funkcionarjev ne vedo, da v svojem domu morda posedujejo kakšen zanimiv material, ali pa so do tega povsem ravnodušni. Zato večkrat sami pristopimo do še živečih igralcev in funkcionarjev, ki so ob tem vsi veseli in počaščeni, da se jih še kdo spomni. Njihovi spomini pa so tudi ogromno vredni, saj nam lahko natančno opišejo, kaj vse se je dogajalo v tistem obdobju, kaj so sami doživljali na igrišču in ob njem,« pravi Horvat. »Vse informacije, ki jih dobimo in jih bomo pridobili v prihodnosti, objavljamo na naši spletni strani. Precej je izrezkov iz časopisov, fotografij, kar nekaj pa tudi lastnih člankov in intervjujev,« dodaja Cipot. Naslov njune spletne strani je nkmura.si. 


Nekje na tribuni

Alešu in Simonu so v prvih letih pri nastajanju spletne strani, raziskovanju in zbiranju podatkov pomagali Marjan Špilak, Uroš Bergles, Ludvik Zelko, Tim Dobovšek in Klara Durič. Sedaj pa so njuni sodelavci Matjaž Vöröš in Loris Cipot iz Murske Sobote, Fredi Cigan s Hotize, Samo Farič iz Tropovec, Aleš Müller s Pušče in Darko Kavaš iz Odranec, ki je odgovoren za del o Ženskem nogometnem klubu Mura Nona. Tega so vključili v svojo spletno stran, potem ko je Mura Nona prešla pod okrilje Nogometne šole Mura. »Smo pa vedno odprti za to, če se nam želi še kdo pridružiti, saj želimo razširiti svojo bazo. To je projekt, ki ga vodi naš entuziazem, moramo pa se zahvaliti klubu NŠ Mura za dosedanjo pomoč in podporo. Če sva potrebovala kakšne podatke ali dostop do zadev, so nama v vodstvu kluba vedno pomagali,« poudarjata. 


Hvaležnost pa gre tudi v nasprotno smer. Ravno v času ustvarjanja tega prispevka je klub Cipotu in Horvatu podaril retro dresa Mure v zahvalo za njuno dosedanje in prihodnje mamutsko delo. Kot pravita, se to ne bo nikoli končalo. »Raziskovanje zgodovine in zbiranje dokumentov ter fotografskega gradiva in videomateriala je 'nikoli končana zgodba'. Tu je težko določiti kakšen mejnik.« V začetku jima je bila v veliko pomoč knjiga najboljšega strelca Mure in novinarja Ferija Maučca Sedem desetletij NK Mura, ki je izšla leta 1994, tudi sama želita predvidoma marca naslednje leto predstaviti svoje delo o najbolj priljubljenem prekmurskem klubu v knjižni obliki. 

DSC_4427
Loris Cipot/fotolens.si
Aleš Cipot in Simon Horvat z retro dresoma, ki jima ju je v zahvalo za njuno dosedanje delo podelila NŠ Mura.


Seveda Cipot in Horvat navijata za Muro, odkar pomnita zase, je pa zanimivo, da se ne spomnita natančno, kdaj sta se bolje spoznala. Aleš se je rodil leta 1974, Simon pa 1978., oba sta obiskovala OŠ III v Murski Soboti. »V mladih letih sem malce treniral nogomet pri Muri in bil pobiralec žog na tekmah. Kasneje sem vstopil med navijače Black Gringos in najprej začel fotografirati njih, nato pa še sama srečanja Mure in tako se je začelo,« se spominja Cipot. »Že od mladih nog sem bil na tekmah Mure in to vzdušje me je že takrat prevzelo. Biti v Fazaneriji je nekaj posebnega in mislim, da takšnega odnosa, kot ga v Prekmurju čutimo do Mure, ni nikjer drugje v Sloveniji. Ko prideš sem na tekmo, enostavno postaneš navijač. Kasneje sem imel pri Muri prakso in spoznal ljudi iz kluba. Z Alešem sva se osebno spoznala nekje na tribuni. Če se prav spomnim, mi je enkrat povedal za to idejo o strani NK Mura skozi čas in me hitro zatem povabil kot gosta. Od takrat ta projekt urejava skupaj,« razkriva Horvat. 



Župan mora vzeti žogo v roke 

Takšne spletne strani, tako bogate, raznovrstne in s tolikšnim številom informacij in podatkov, nima noben drug klub v Sloveniji, niti ne na območju nekdanje Jugoslavije, čeprav tudi drugod entuziasti skušajo voditi podobne projekte, eden takšnih je na primer OptaŽabar, ki pokriva zgodovino Olimpije. NK Mura skozi čas si izmenjuje stvari s stranjo Istorija fudbala (Zgodovina nogometa), ki pokriva zgodovino jugoslovanskega nogometa, vendar še zdaleč ni tako sofisticirana in urejena, kot je Horvatova in Cipotova.


Sama poudarjata, da trenutni slabi rezultati Mure v prvenstvu nimajo nobenega vpliva na njuno strast do zbiranja vsega, kar je v zvezi s črno-belim klubom. »Ne nazadnje sva najbolj pospešila aktivnosti ravno takrat, ko je bila Mura v tretji ligi.« In z dvema krilaticama izrazita, kakšen pomen ima klub za lokalno okolje. »Na Muri se dobivajo ali izgubljajo glasovi na volitvah,« pravi Aleš. »Če želiš postati župan v Murski Soboti, moraš na fotografiji vzeti žogo v roke,« pa dodaja Simon.  

Kakšnih posebnih anekdot, povezanih z njunim delom, se natanko ne spominjata, se je pa že zgodilo, da sta pri zbiranju informacij kakšnega igralca zamenjala z drugim. Vendar je to glede na bogato in raznovrstno zgodovino kluba povsem razumljivo. Na spletni strani sicer obstaja satirična izobraževalna rubrika #Ka rejsan?, ki na duhovit način prikazuje zanimive podatke o Muri, fotografije pa so opremljene z izmišljenimi hudomušnimi besedili. Tako sta si na primer 12. novembra lani na začetku tekme 16. kroga med Olimpijo in Muro kot kapetana nasprotnih moštev v roke segla Žiga Kous in Marcel Ratnik. Dva Prekmurca, otroka Mure in prebivalca Občine Tišina, njuni domačiji sta oddaljeni le nekaj minut vožnje. Enako se je zgodilo 30. julija lani v 2. krogu v Celju, ko je kot kapetan Celjanov Kousu roko podal Nino Kouter, prav tako doma iz tišinske občine. Velika redkost je, da se kaj takega pripeti kar dvakrat v isti sezoni. Vsi trije igralci so prve nogometne korake naredili pri Nogometnem klubu Tišina. 

Še vedno pa lahko Horvatu, Cipotu in sodelavcem pomagate tudi vi, dragi bralci, ki ste simpatizerji Mure. Če imate doma časopisne izrezke, fotografije, vstopnice s tekem in podobne stvari v zvezi s soboškim klubom, jim lahko te informacije posredujete in z veseljem jih bodo dodali v mozaik klubske zgodovine, morda pa bodo predstavljene tudi v omenjeni knjigi. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

nk-mura-skozi-čas spletna-stran arhiv