vestnik

To so najboljši posamični pomurski športniki

Vestnik.si, 14. 1. 2024
Jure Zauneker
Marino Kegl z očetom in trenerjem Darkom Keglom.
Šport

Srebrna plaketa za strelca Robija Markojo. Naslovi državnih prvakov v več panogah.

V prejšnji številki smo naredili pregled nekaterih najpomembnejših dosežkov pomurskih prvoligaških ekip v letu 2023. K temu naj dodamo še izjemen rezultat, ki je uspel lendavski Nafti v pokalu Slovenije, saj je izločila ekipo Celja, ki z lahkoto vodi v prvi ligi.
Na začetku leta 2023 so bili na Brdu pri Kranju prejemniki Bloudkovih plaket tudi štirje Pomurci: strelca Boštjan in Jasmina Maček, nekdanji predsednik Kasaškega kluba Ljutomer Janez Slavič ter aktualni predsednik Občinske športne zveze Moravske Toplice Branko Recek.

Župan Občine Puconci Uroš Kamenšek pa je sprejel državne prvake v namiznem tenisu in trenerja Namiznoteniškega kluba Kema Murexin Mirka Ungerja. Blažka Harkai je v Lučah na državnem prvenstvu osvojila naslov državne mladinske prvakinje s soigralko Saro Tokić, Damjan Zelko pa je na Rakeku prvič v svoji bogati športni karieri postal članski državni prvak v mešanih dvojicah skupaj s Tjašo Novak (Kajuh - Slovan) in po desetih letih znova v klub prinesel članski državni naslov.

V Izoli sta naslov državnih prvakov v dvojicah pri mlajših članih osvojila Nino Šegula in Jure Smodiš (Kema Murexin).

Robi Markoja iz Strelskega društva (SD) Štefana Kovača Turnišče je v točkovanju za strelca leta zasedel tretje mesto. Za osvojeno četrto mesto na svetovnem prvenstvu s puško velikega kalibra v Bakuju je prejel srebrno plaketo Strelske zveze Slovenije. SD Štefana Kovača Turnišče je dobilo bronasto plaketo za dosežena ekipna državna rekorda z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Člani ekipe so bili Uroš Maučec, Leon Režonja, Primož Seršen in Robi Markoja. Markoja je na svetovnem vojaškem prvenstvu v Rio de Janeiru osvojil srebrno medaljo, na evropskem pokalu s puškami velikega kalibra v Arhusu na Danskem pa je Slovencem priboril dve bronasti medalji.

strelec-leta, robi-markoja, strelska-zveza-slovenije, priznanja
Arhiv društva
Robi Markoja.

Jasmina in Boštjan Maček iz SD Štefana Kovača trap Murska Sobota sta na evropskem prvenstvu v Osijeku zasedla enajsto mesto na mešani ekipni tekmi v trapu. Družinsko navezo sta do tekme za odličja ločila le dva zadetka. Na mešani ekipni tekmi v trapu na svetovnem pokalu v Dohi sta zasedla sedemnajsto mesto. Na prvi tekmi za svetovni pokal v Rabatu je Jasmina osvojila deseto mesto, kar je bila njena druga najboljša uvrstitev na tovrstnih tekmah, naveza Maček pa je mešano ekipno tekmo končala na devetem mestu.

Jasmina je zmagala na mednarodnem turnirju v streljanju na leteče tarče v Novigradu za 10. veliko nagrado Beretta, Boštjan pa v istem mestu na mednarodni tekmi za veliko nagrado Extra Virgin Istra v streljanju z lovsko puško šibrenico. Maček je v Rakičanu postal tudi državni članski prvak.

Na 32. državnem prvenstvu v streljanju z zračno puško in zračno pištolo v Ormožu je v članski konkurenci SD Štefana Kovača Turnišče z zračno puško ekipno zasedlo drugo mesto, med mladinci in starejšimi dečki pa so bili strelci ŠSD Murska Sobota zmagovalci.

Gluhi športnik leta je postal Marino Kegl, teniški igralec iz Murske Sobote. Na svetovnem prvenstvu v Grčiji je osvojil bronasto medaljo, na odprtem prvenstvu Avstralije za gluhe in naglušne pa je bil drugi. Kegl je na Brdu pri Kranju dobil tudi nagrado za najboljšega parašportnika.


Igralke Teniškega kluba Murska Sobota so prvič nastopile v prvi slovenski ženski ligi in suvereno prišle do naslova. Ela Plošnik je v Kranju s komaj 15 leti postala državna prvakinja do 18 let.

V badmintonu je blestela Nika Bedič iz lendavske Mladosti. Na Slovaškem se je na mednarodnem tekmovanju Slovak Junior 2023 z Žigo Podgorškom (BK Medvode) v igri mešanih dvojic povzpela do samega vrha. Bedičeva in Podgoršek sta postala še državna podprvaka v igri mešanih dvojic na državnem prvenstvu U19 v Medvodah.

nika-bedič, badminton, mladost, lendava
Arhiv kluba
Nika Bedič.


BK Mladost Lendava je zmagal v drugi slovenski badmintonski ligi in se uvrstil v prvo ligo.

Pomurka Katarina Fišer, ki nastopa za Športno društvo Hiša konj iz Pernice, je v Samorinu na Slovaškem na seriji II. Winter Masters 2023 v močni konkurenci osvojila prvo mesto na višini 110 centimetrov, na decembrskem šovu Evago v Zagrebu pa je prav tako zmagala, in to na višini 115 centimetrov.

konjeništvo, katarina, fišer, camaro
CalistoM
Katarina Fišer v akciji.


Na državnem prvenstvu dvoletnih kasačev v Ljutomeru je svoj prvi državni naslov osvojila Darja Antolin z Alano (Kasaški klub Ljutomer) in postala šele druga ženska z zmago v prvenstvu dvoletnikov.


Na 51. mednarodnem turnirju v karateju v Trbovljah je Niklas Tamše iz Karate kluba Radenci Shotokan med mlajšimi člani zmagal v borbah v kategoriji do 60 kilogramov, slavil pa je tudi med člani v isti kategoriji. Na državnem prvenstvu za člane in članice na Polzeli je Nejc Sterniša iz Lomanoš, član Karate kluba Mawashi Postojna, v kategoriji kata člani +16 postal državni prvak, Tamše pa je bil v kategoriji kumite člani do 67 kilogramov drugi.


Shotokan karate-do klub Tromejnik Kuzma je na domačem jubilejnem turnirju osvojil prvo mesto, zmagal pa je tudi v slovenskem pokalu. Na 31. državnem prvenstvu v Rušah je že četrtič zapored postal ekipni državni prvak v katah in borbah.

Rolando Horvat iz Murske Sobote je na balkanskem prvenstvu za seniorje in veterane v Albaniji v kategoriji do 85 kilogramov med tekmovalci nad 55 let osvojil srebrno medaljo.


Član Kickboxing klub Pomurje iz Ljutomera Blaž Emeršič se je na turnirju v mešanih borilnih veščinah (MMA) v Trebnjem v velterski kategoriji (do 77,1 kg) prebil do polfinala.


V Trebnjem je na državnem prvenstvu v kikboksu Renato Volkar zmagal v disciplinah low kick in K-1 med člani do 63,5 kilogramov, Denis Červek (oba Kickboxing klub Murska Sobota) pa je bil v disciplini K-1 drugi v kategoriji do 86 kilogramov.
V Ormožu je bil na državnem prvenstvu v disciplinah kick-light in light-contact med mladinci Sobočan Max Žurman prvi (do 57 kg), Tia Berke pa druga (do 60 kg). Srebrni medalji sta v Ormožu osvojila tudi člana Kickboxing kluba Pomurje Ljutomer Matej Ciglarič v light-contactu (do 79 kg) in Sani Žnidarič v kick-lightu (do 94 kg).

V Venrayu na Nizozemskem je na mednarodnem turnirju v inkluzivnem judu član Judo kluba Murska Sobota in večkratni državni prvak Sašo Kovač v kategoriji nad 100 kilogramov zasedel tretje mesto. V Halleinu pri Salzburgu je na odprtem prvenstvu Avstrije zmagal v skupini Level 2, prvi pa je bil tudi na mednarodnem tekmovanju v Raveni v Italiji.


Pomurka Leila Mazouzi, članica celjskega Judo kluba (JK) Z'dežele Sankaku, si je na olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru v kategoriji do 63 kilogramov priborila bronasto odličje. V Hočah je osvojila naslov državne podprvakinje, tako kot tudi Maša Slavinec iz JK Križevci v kategoriji do 52 kilogramov.

Slavinčeva je na evropskem pokalu za člane in članice v Podčetrtku osvojila bronasto medaljo, kar je bil njen največji uspeh na mednarodnih članskih tekmovanjih. Prejela je priznanje Judo zveze Slovenije za tretje mesto v kategoriji kadetinj (U18) v celoletnem točkovanju, prvo mesto pa je zasedlaLeila Mazouzi. Slavinčeva si je v Lendavi priborila tudi naslov državne prvakinje med mlajšimi članicami, Klemen Vinkovič iz JK Murska Sobota pa v Hočah naslov državnega prvaka med mlajšimi kadeti (U16).
Na 25. turnirju v rokoborbi v grško-rimskem slogu v Murski Soboti je Rokoborsko društvo Sobota osvojilo ekipno prvo mesto. Najboljši rokoborec na turnirju je bil mladinec Mitja Cener (do 70 kg), posamično sta zmagala še Luka Gumilar (mlajši člani do 83 kg) in Andrei Bezdijetko (mladinci do 62 kg). Cener je bil drugi na mednarodnem turnirju v Raveni in tretji na turnirju v Senti.

Primož Obal iz Kolesarskega kluba Tropovci je zmagal v svoji kategoriji na državnem prvenstvu v ciklokrosu v Kočevju. Alen Žitnik je postal državni kolesarski prvak v kategoriji U15.


Na pokalni dirki v motokrosu v Mačkovcih si je zmago v kategoriji MX Open R2 pridirkal Željko Makovec iz Murskih Petrovec, član ekipe Motocross-ski Gajser Team.


Član Speedway Teama Lendava Matic Ivačič je bil zmagovalec edine dirke letošnjega državnega posamičnega prvenstva AMZS v Lendavi.


Atletski klub Pomurje iz Murske Sobote je prejel priznanje Atletske zveze Slovenije za večletno vzorno izvedbo tekmovanj v krosu, zlato trenersko značko za 30 let trenerskega in organizacijskega dela pa Andrej Brinar. Urška Martinec je na mednarodnem mitingu v Železnem (Eisenstadt) v teku na 3000 metrov osvojila prvo mesto in s časom 9:51,94 postavila nov osebni rekord.
V Zagrebu je na prvenstvu Slovenije v dvorani za starejše mladince in mladinke Klara Janža z osebnima dvoranskima rekordoma osvojila naslov državne prvakinje na 200 metrov in tretje mesto na 60 metrov. V Novem mestu je postala še državna prvakinja med mlajšimi mladinkami v teku na 60 metrov z osebnim rekordom 7.73 in državna podprvakinja na 200 metrov s prav tako odličnim dvoranskim izidom 25.50.


Na državnem prvenstvu v dvoranskem balinanju oziroma v boccii v Puconcih je v tekmovalni kategoriji invalidnosti BC-2 že drugi naslov državnega prvaka osvojil Bojan Poredoš, član in predsednik pomurskega Športnega društva za cerebralno paralizo Sonček.

Na evropskem prvenstvu v elektronskem pikadu v Termah Olimia je v mladinski konkurenci prvo mesto v kategoriji 501 DO osvojil Uroš Žalik iz Top-Gun Cleangrad, v dvojicah OPEN 501 DO pa sta zmagala Luka Marinič (Top-Gun Cleangrad) in Denis Duh (Gabrielov barček Vučja vas). Žalik je s komaj 16 leti osvojil tudi drugo mesto v kategoriji za mladince do 18 let. Ekipa Top-Gun Cleangrad je v disciplini 501 MO osvojila že osmi naslov evropskih prvakov.

Prekmurka Hana Bedernjak je zmagala v kajakaškem maratonu na Bohinjskem jezeru na petnajstkilometrski razdalji in postala državna prvakinja med članicami in mladinkami.

Na mednarodni regati v sprintu na mirnih vodah v Bratislavi se je med posameznicami uspela prebiti v polfinalne vožnje.
Na 33. državnem prvenstvu v standardnem šahu so se z zlatimi medaljami okitili Pomurci Barbara Skuhala (člani), Boris Kovač (veterani) in Majda Kovač (veteranke).

šport najboljši posamezniki