vestnik

(Tonči Žlogar pred tekmo z Olimpijo) Pokazati bomo morali vse, česar smo trenutno sposobni

Robert Balantič & Žan Libnik, 9. 3. 2024
Loris Cipot
Mura : Olimpija
Šport

Sredi nedeljskega popoldneva se bosta v Fazaneriji udarili ekipi, ki sta pokalni izziv opravili na različna načina. Mura je pričakovano napredovala v četrtfinale, Olimpija pa se je poslovila od nadaljnjega tekmovanja in bo poslej vse moči usmerila v prvenstvo. V boju za naslov prvaka na ravnici nujno potrebuje ves izkupiček. Za lepši pogled na lestvico in mirnejše nadaljevanje sezone ga nujno potrebujejo tudi črno-beli. To razkriva velik vložek v prekmurskem nogometnem hramu, obeta se nadvse zanimiv spopad pred bržčas prijetno kuliso.

Tonči Žlogar se je v tretjem poskusu veselil prve zmage na črno-beli klopi. Resda proti četrtoligašu, pa vendarle. Najpomembnejše je kakopak spoznanje, da se je Mura uvrstila v četrtfinale pokalnega tekmovanja. »To je seveda dobra stvar. Ne glede na nasprotnika, je pokal pokal. Uradna tekma,« se je pred petkovim dopoldanskim treningom odzval 46-letni Izolčan. Z videnim v Martjancih je bil (razmeroma) zadovoljen. »Glede na situacijo, v kateri je ekipa, in ob vseh težavah, ki jih imamo ali smo jih podedovali, me veseli predvsem pristop. Odigrali smo resno. Dokler nismo dosegli zadetka, je bilo v določenih trenutkih sicer zaznati nekaj nervoze, izgubili smo razmerja znotraj ekipe, kar nam je povzročalo preglavice v igri naprej, ampak fantje so nalogo opravili na profesionalni ravni. Zdaj moramo vso pozornost usmeriti v prvenstvo. Pot je še dolga. Jasno je, da moramo biti pozorni na lestvico, ampak obremenjevati se moramo s podobo, ki jo kažemo na igrišču. Mislim, da ni tako slaba, kot bi lahko sklepali po rezultatih. Ustvarjamo si precej priložnosti, nasprotnikom na dozdajšnjih treh tekmah nismo dovolili veliko. Mislim, da je lahko Mura le boljša. Predvsem iz tega vidika, da se bodo poškodovani začeli vračati. To nam bo omogočalo večjo možnost izbire in konkurenčnost znotraj ekipe. Tukaj smo, da iz treninga v trening napredujemo. Verjamem v to, da te dobro delo, odgovornost, red in disciplina pripeljejo do želenih rezultatov, potrebuješ pa tudi vsaj kanček sreče.«

mura, trening
Aleš Cipot
Trening Mure

Ker imamo dovolj svojih


Jutri v Fazanerijo prihaja Olimpija. Po slovesu od pokalnega tekmovanja so zmaji gotovo jezni in bodo še dodatno motivirani, da bi v prekmurski prestolnici dosegli želeno. To bo gostiteljem dodatno otežilo že tako ali tako izjemno zahtevno nalogo. »Ne glede na pokal Olimpija v prvenstvu vidi svojo priložnost. Bori se za naslov prvaka. Ljubljančani so bili v dvoboju s Celjem zelo dobri in gotovo prihajajo s ciljem, da ostanejo v igri za vrh. Mi imamo svoje cilje. Tudi mi bomo v obračun vstopili z namenom, da bi dosegli pozitiven rezultat. Ne ukvarjamo se s tem, kakšne težave ima ali nima Olimpija, ker imamo dovolj svojih. Obremenjujemo se le sami s seboj,« pravi diplomirani pravnik na klopi Mure.

mura, olimpija
Aleš Cipot
Mura : Olimpija

V spopadu z zmaji bodo morali muraši za želeni dosežek pokazati vse, česar so trenutno sposobni. »Biti moramo še bolj agresivni, kot smo bili na preteklih preizkušnjah, na sredini igrišča si moramo prisvojiti še več žog, izboljšati moramo učinkovitost in v bližini nasprotnih vrat sprejemati boljše odločitve,« primarne nedeljske naloge izpostavlja Tonči Žlogar, ki o tekmecih govori z izbranimi besedami. »Olimpija ima veliko kakovosti. Zlasti v zvezni vrsti in napadalnem delu, prav tako ima široko izbiro igralcev. Gre za ekipo, ki želi igrati, ima dobro posest, to bomo poskušali preprečiti,« je povedal nekdanji ljubljenec navijačev Olimpije. »Spomini na tiste čase so lepi, toda vedno dajem celega sebe v to, da bi bila moja ekipa uspešna. Zdaj sem v Murski Soboti, moja osnovna želja je zmagovati. Kjerkoli, takšno miselnost želim prenesti tudi na igralce. Vedno ne uspe, a se trudim, da bi bil pri tem uspešen,« je dejal nekdanji reprezentant, ki se zaveda nezadovoljstva navijačev ob dozdajšnjih dosežkih. »Razumem jih, njihova želja je, da Mura zmaguje. Tudi naša. Z odnosom do dela, z odnosom do dresa, z borbenostjo moramo 'sprovocirati' ljudi, da bodo z veseljem prihajali na stadion in nas podpirali, na ta način bodo lažje spregledali tudi kakšno napako.«

Nove interne težave
Če je bila pokalna zmaga nad četrtoligašem goli minimum, ki so ga v odzivu na poraz v Kidričevem želeli oziroma zahtevali Prekmurci, potem bi morala biti popotnica prejšnjega vikenda po vseh pričakovanjih dovolj tudi za mirno napredovanje zmajev, a v tem primeru Ljubljančani niso bili niti blizu potrebnega minimuma. Ko je četa Zorana Zeljkovića v uvodne četrt ure igre povedla prvič in ji je deset minut kasneje to uspelo še drugič, se je zdelo, da mesto med najboljšo osmerico v pokalnem tekmovanju kljub neprepričljivi podobi ni ogroženo. Pa so Koprčani, ki so bili v zadnjem obdobju v vse prej kot bleščeči formi, mrežo aktualnih prvakov napolnili s štirimi zadetki in slavili zasluženo zmago.
Zeljković priznava, da je proti njegovi nekdanji ekipi utrpel najbolj boleč poraz, odkar sedi na klopi Olimpije, toda časa za celjenje pokalnih ran na eni in glajenje sporov na drugi strani tako rekoč ni. Svetlo točko četrtkovega poloma v Spodnji Šiški lahko branilci naslova morda iščejo v dejstvu, da je večina nosilcev igre dobila nekaj počitka. Ob vseh rotacijah gre v Fazaneriji od prve minute spet pričakovati enajsterico, povsem podobno tisti, ki je pred tednom dni začela obračun s Celjani. »Zaupam vsem igralcem. Rezultat je tisti, ki te vedno naredi pametnega. Za Doffa močno dvomim, da bi lahko v celoti odigral vse tri tekme. Proti Celju smo porabili ogromno energije in bilo je jasno, da bi se nekje poznalo, tudi če bi vse tri tekme začeli z nespremenjeno zvezno vrsto. Če ne v pokalu, pa potem v prvenstvu,« pravi Zeljković, ki jutri ne bo mogel računati na suspendiranega Davida Sualeheja.

mura, tiskovna-konferenca, anton-žlogar
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure

Po dolgem času tudi Cottrell
Mura bo tudi v nedeljo pogrešala nekaj poškodovanih igralcev, ampak stanje se vendarle izboljšuje. Po dolgem času je Ben Cottrell včeraj spet opravil trening z ekipo in bo med kandidati za nastop proti Olimpiji, a seveda ne gre pričakovati, da bi ga Tonči Žlogar poslal v ogenj od prve minute. Žan Trontelj je odslužil kazen rdečega kartona, nekaj preglavic pa imajo Tilen Ščernjavič, Julien Lamy in Leard Sadriu, a ne gre za nič hujšega, zato ne bi bilo presenečenje, če bodo jutri vsi trije v kadru.

250 Green Dragonsov
Nogometaši Olimpije v Fazaneriji ne bodo sami, Zorana Zeljkovića in njegove varovance bo spodbujalo kar nekaj navijačev. Najglasnejši bodo seveda Green Dragonsi, po zadnjih informacijah naj bi jih v Mursko Soboto pripotovalo 250. Na tekmo se pripravljajo tudi možje postave.

nš-mura nk-olimpija prva-liga-telemach