vestnik

V Fazaneriji danes Bravo. Ponoviti moramo Olimpijo, pravi Tonči Žlogar

Robert Balantič, 13. 3. 2024
Aleš Cipot
Črno-beli želijo remi z zmaji oplemenitili z vsem izkupičkom in hkrati s prvo prvenstveno zmago Tončija Žlogarja na soboški klopi.
Šport

Po Ljubljančanih spet Ljubljančani. V nedeljo je v Fazaneriji gostovala Olimpija, v današnjem popoldnevu bodo na nasprotni strani nogometaši Brava, ki se potegujejo za evropsko vozovnico, zato je kristalno jasno, s kakšnimi nameni prihajajo na ravnico. A tudi Mura je lačna točk. 'Krvavo' jih potrebuje, da se ji zasledovalci v spodnjem delu lestvice ne bi preveč približali. Črno-beli želijo remi z zmaji oplemenitili z vsem izkupičkom in hkrati s prvo prvenstveno zmago Tončija Žlogarja na soboški klopi.

Navijači Mure po remiju z Olimpijo verjamejo, da bo črno-belo življenje v prihodnje vsaj nekoliko manj stresno, kot je bilo preteklo obdobje, ampak kot na dlani je, da izhod iz krize ne bo lahek. Zmage so postale nujne, kar je kakopak tudi psihološko breme, ki bi lahko vplivalo na izvedbe prekmurske zasedbe. V kolikšni meri, bi utegnil razkriti že današnji obračun z Bravom, ki vztraja pod vrhom lestvice in se poteguje za evropsko vozovnico.
A kljub temu in kljub vsemu na ravnici menijo, da je napočil dan tudi za prvo ligaško zmago Tončija Žlogarja na soboški klopi. Njegov dozdajšnji izkupiček sta dva neodločena izida in poraz. »Za vsako tekmo upam, da bomo zmagali. To je vedno namen. Kar zadeva mojo osebno statistiko, se z njo ne obremenjujem, druge stvari so pomembnejše,« pravi primorski strokovnjak.


Ekipa je v boljšem stanju




V posameznih delih dvoboja z zmaji so gostitelji delovali že dokaj spodobno. »Ekipa je v boljšem stanju, kot je bila,« je pristavil nekdanji odlični vezist, ki se zaveda zahtevnosti popoldanske preizkušnje. »Čaka nas zelo težka naloga proti izkušenemu nasprotniku. Mogoče je po starosti nekaj mladih fantov, vendar že dolgo igrajo na prvoligaški ravni. Gre za kakovostno, organizirano, neugodno zasedbo, jedro katere je skupaj že dalj časa, dopolnjujejo ga z dobrimi igralci. Trda tekma bo. Upam, da smo se čim bolje regenerirali in gotovo bomo storili vse, kar je v naših močeh, da bi zmagali.«
Drugega zaporednega tekmeca iz prestolnice se bo bržčas treba lotiti nekoliko drugače kot prvega ob koncu tedna. Ali pač ne? »Ne predvidevam, da bi bila lahko tekma z vidika posesti Brava podobna tisti z Olimpijo. Pričakujem veliko hitrih prehodov in visoko stopnjo agresivnosti. Najbrž bo tudi veliko dvobojev, v tem elementu bomo morali biti zelo pozorni, da ne bomo izgubljali žog na sredini igrišča. Ustrezno se bo treba odzvati na odlike tekmeca in si prizadevati izkoristiti njegove slabosti,« je odvrnil Tonči Žlogar.



Dve ali tri dileme


Za želeni dosežek bo morala biti domača podoba res dobra. Zelo dobra. »Kar zadeva pristop, željo, voljo in agresivnost, moramo ponoviti Olimpijo. Obenem moramo biti v posesti še bolj natančni, ne smemo si privoščiti prevelikega števila napačnih podaj, prav tako je treba izboljšati učinkovitost,« poudarja strateg Mure. Na voljo bo imel igralce, ki so bili v uradnem zapisniku že v nedeljo, ko je bil po dolgem času v kadru tudi Ben Cottrell. Nekdanji up Arsenala je ostal na klopi ... »Opravil je že tri, štiri treninge z ekipo. Počasi mu bomo začeli namenjati minutažo, tako kot drugim igralcem, ki se vračajo oziroma se bodo vračali po poškodbi,« je dejal 46-letni Izolčan, ki pred včerajšnjo popoldansko vadbo še ni bil prepričan, kako bo videti začetna enajsterica. »Imam dve ali tri dileme. Predvsem zato, ker bo to naša tretja tekma v šestih dneh. Bravo je imel dan počitka več in ni igral v pokalnem tekmovanju. Treba bo najti pravšnje rešitve, da bomo lahko vseh 90 minut ohranjali želeni ritem.«




Pozdravili ga bodo z aplavzom


Obračuni Mure in Brava so kot po pravilu zelo izenačeni. Tudi v zlatih prekmurskih časih so bili Šiškarji vedno trdoživ tekmec, kar zelo nazorno razkriva tudi pogled na dozdajšnje medsebojne preizkušnje. Bilo jih je 18; petkrat so slavili črno-beli, štirikrat Šiškarji, devetkrat sta si ekipi razdelili plen, zelo zgovorna pa je tudi razlika v golih – 20:20. V devetih dvobojih v Fazaneriji kar šestkrat ni bilo zmagovalca, dvakrat so slavili gostitelji, enkrat rumena zasedba iz Ljubljane. Vse to je napoved, da bo tudi danes zelo zanimivo, med tistimi, ki bodo v središču pozornosti, pa bo nedvomno Jan Gorenc, ki bo poveljeval gostujoči obrambi. V dresu Brava ima status posojenega igralca belgijskega Eupna, kjer je imel obilo preglavic s poškodbami, a najbolj bleščeče trenutke v karieri je doslej doživljal v dresu Mure, s katero je osvojil naslov prvaka in pokalno lovoriko, igral je v skupinskem delu konferenčne lige. Danes se prvič po odhodu iz Fazanerije vrača na »kraj zločina« in ne dvomimo, da ga bodo domači gledalci – zaradi termina tekme jih žal najbrž ne bo pretirano veliko – pozdravili z aplavzom. S svojimi igrami v črno-belem in z odnosom, ki ga je kazal, si to gotovo zasluži ...

nš-mura bravo napoved tekma