vestnik

(FOTO) Praznik v Martjancih! Takšne tekme so bistvo pokalnega tekmovanja

Vestnik.si, 7. 3. 2024
Loris Cipot
Čarda : Mura
Šport

Mura v Martjancih ni dovolila presenečenja. Oziroma senzacije, ki bi jo gotovo predstavljala morebitna zmaga Čarde. Sobočani so pred čudovito kuliso, za katero je poskrbelo 1200 gledalcev, napredovali brez pretiranega stresa, toda domači vodilni pomurski ligaš je bil kljub temu dostojen nasprotnik.

V sredinem poznem popoldnevu je bil vaš novinar v enem od lokalov priča zanimivemu prizoru, ki je zelo dobro orisal ozračje na ravnici v pričakovanju pokalne preizkušnje v Martjancih. »Kvota na zmago Čarde je 12. Naložil bom 100 evrov in jih zaslužil 1200. Pa imam dodatno plačo,« je stalni gost ob prihodu namesto pozdrava nagovoril zbrano družbo prijateljev.

čarda, mura
Aleš Cipot
Čarda : Mura

Mnogi so vsaj pomislili

Ni kaj, kriza soboškega prvoligaša je močno vplivala na stanje nogometnega duha v Prekmurju, črno-beli so zapravili obilo zaupanja, in res jih ni bilo tako zelo malo, ki so menili, da bi jim tudi Čarda morda lahko zagrenila življenje ter poskrbela za veliko senzacijo. Oziroma takšnih, ki so na kaj takega vsaj pomislili, toda profesionalci iz Fazanerije takšnega scenarija (pričakovano) vendarle niso dovolili. Kakovostna razlika med prvoligašem, čeprav mu še zdaleč ne gre vse po načrtih, in četrtoligašem, je pač prevelika. Tonči Žlogar in njegovi varovanci so si (po daljšem času) pred nadvse prijetno kuliso pred 1200 gledalci privoščili (vetrovno) popoldne brez pretiranega stresa in - če ostanemo na igrišču - spomladi zmagali prvič, posledično se je prve zmage po prihodu v Mursko Soboto kakopak razveselil Tonči Žlogar. Na drugi strani je domača ekipa doživela prvi poraz na uradnih preizkušnjah v dozdajšnjem delu sezone; v pomurski ligi je na vrhu z desetimi zmagami in enim neodločenim izidom, do včeraj so kakopak padali tudi pokalni nasprotniki. Muraši so se tekme lotili resno, kar je razkrivala tudi začetna enajsterica. Glede na trenutno stanje drugače niti ni moglo biti, poleg poškodovanih igralcev naslednik Vladimirja Vermezovića ni mogel računati na Juliena Lamyja, ki je manjkal zaradi bolezni, in kaznovanega Žana Trontlja. Po uvodnem žvižgu Nejca Gergiča so črno-beli takoj začeli prevladovati in imeli nekaj situacij, ki so obetale, a je vedno znova zmanjkal konkreten zaključek. Čarda se z zgolj obrambno držo ni hotela sprijazniti. Fante Leona Horvata je mikala tudi nasprotna polovica igrišča in dejstvo je, da so uprizorili nekaj domiselnih situacij ter profesionalcem poslali jasno sporočilo, da si lahkomiselnosti ne bodo smeli privoščiti.

čarda, mura
Loris Cipot
Čarda : Mura

V mrežo s prvim dotikom Primorski strokovnjak na soboški klopi z uvodnim dogajanjem na spodobno pripravljeni zelenici ni bil pretirano zadovoljen. Imel je kar nekaj pripomb, v 37. minuti pa si je njegova ekipa le zagotovila vodstvo. Po prodoru in podaji Žige Kousa je brez težav v polno zadel Nikola Jovićević, ki je mrežo zatresel s prvim dotikom žoge. Le nekaj trenutkov pred tem je namreč zamenjal Tilna Ščernjaviča, ki ga je 'napadla' viroza. Levi bočni branilec je kljub temu poskusil z nastopom, a po nekaj sprintih je bilo jasno, da ni na ravni, ki jo je sposoben. Do odhoda na odmor so gostje zadeli še enkrat. Tokrat se je s podajo izkazal Ivan Šarić, s strelom z glavo je bil natančen Borna Proleta. Muraši so si zagotovili mirno nadaljevanje, že kmalu po vrnitvi iz slačilnice pa so zapravili imenitno priložnost za povišanje prednosti. Po prestrogo dosojeni najstrožji kazni zaradi domnevnega prekrška nad Filippom Tripijem je najstrožjo kazen izvedel Amadej Maroša, z lepo obrambo se je izkazal Lan Erjavec.

čarda, mura
Loris Cipot
Čarda : Mura

Po dobri uri igre se je domača mreža zatresla še tretjič, po podaji Žige Kousa z desne strani je žogo prestregel Martin Korpič in ugnal svojega vratarja. Niso se pognali v lov Zadnjih 30 minut je bilo zgolj formalnost. Tega so se zelo dobro zavedali vsi akterji na igrišču. Nogometaši Mure so imeli nekaj priložnosti, vendar so bili v odločilnih trenutkih premalo zbrani, tudi Čarda je nekajkrat preizkusila zbranost branilcev soboškega prvoligaša. Dinamika je splahnela, slišati je bilo tudi kakšno kritiko na račun črno-bele zasedbe, ki pa si po drugi strani zasluži pohvalo, da je pokazala spoštovanje do nižjeligaša. Po vodstvu s 3:0 se ni pognala v lov na visoko zmago, ni za vsako ceno 'iskala' četrtega in še kakšnega gola. Ni se želela izživljati, namesto tega so udeleženci četrtfinala Pokala Pivovarna Union dvoboj mirno in v prijateljskem ozračju pripeljali do konca … Ter tekmo nemudoma pozabili, kajti že v nedeljo Muro čaka naslednji zahteven ligaški izziv; v nedeljo bo v Fazaneriji gostovala Olimpija, ki je včeraj v obračunu s Koprom zapravila možnost, da bi se na koncu sezone morda veselila dvojne korone.

čarda, mura
Aleš Cipot
Čarda : Mura

Sicer pa je kot na dlani, da je praznik v Martjancih še enkrat več razkril, da je sprememba sistema Pokala Pivovarna Union zadetek v polno. Takšne tekme so prav gotovo bistvo tega tekmovanja. Bilo bi še boljše, če bi jih bilo lahko čim več odigranih ob koncu tedna ...

* Pokal Pivovarne Union, osmina finala:
- torek, 5. marec:
Podvinci - *Triglav 0:1 (0:0)
Videm - *Ilirija 1911 1:3 (0:0)

- sreda, 6. marec:
*Beltinci Klima Tratnjek - Avto Rajh Ljutomer 5:0 (3:0)
Sij Acroni Jesenice - *Gorica 1:3 (1:2)
Maribor - *Kalcer Radomlje 1:2 (1:0)

- četrtek, 7. marec:
Čarda Martjanci - *Mura 0:3 (0:2)
Olimpija - *Koper 2:4 (2:2)
17.30 Nafta 1903 - Rogaška

* Ekipe, označene z zvezdico (*), so se uvrstile v četrtfinale.

nš-mura čarda-martjanci pokal-slovenije