vestnik

Neustrezna zamenjava odnesla morebitno zasluženo točko: Olimpija - Mura 1 : 0

Vestnik.si, 12. 11. 2023
Loris Cipot
Olimpija : Mura
Šport

V 16. krogu prve lige sta se v Ljubljani pomerila Olimpija in Mura. Črno-beli doslej še niso slavili v Stožicah, odkar so se vrnili med elito, po zadnji zmagi v dvoboju z Aluminijem pa je med njimi zavel precej optimističen duh. Tokrat so bili zelo blizu temu, da prijetno presenetijo, a končalo se je spet v njenem večinskem stilu te sezone. Tekmo ste lahko spremljali z nami.

Olimpija: Pintol, Jorge Silva, Ratnik kap., Muhamedbegović, Lasickas, Agba, Diogo Pinto, Rui Pedro, Posavec, Bristrić, Motika. Trener: Zoran Zeljković.

Mura: Mihelak, Sadriu, Cottrell, Maruško, Kous kap., Tripi, Maroša, Jurišić, Brkić, Morris, Shabanhaxhaj. Trener: Vladimir Vermezović.

Srečanje vodi Matej Jug iz Tolmina.

Navijaška skupina Green Dragons danes slavi 35 let obstoja, predsednik Olimpije pa je pred tekmo sporočil, da za vsak dosežen zadetek na današnji tekmi navijaška skupina prejme 100 litrov piva. A če se pošalimo, lahko dodamo, da ni zapisal, za zadetek katere ekipe bo plačal pivo. 

Tudi Mura bo imela zelo dobro podporo v Stožicah, saj sta v Ljubljano odpeljala posebna avtobusa, polna črno-belih navijačev, tako mlajših kot starejših. 

1: Začetek tekme.

3: Kakšen huronski začetek Mure! Že v 1. minuti dvakrat velika priložnost: Cottrell je na sredini prestregel žogo, jo poslal do Brkića, ki je pobegnil po napaki Lasickasa in skušal streljati, žogo je najprej blokiral Ratnik, nato pa jo je skušal v mrežo poslati Maroša, a jo je v kot odbil eden od branilcev domačih. Mura je imela že štiri kote, ostro podajo Jurišića, ki je šla v vrata, pa je nehote pred Pintolom odbil Sadriu. 

olimpija, mura
Loris Cipot
Olimpija : Mura

5: Izjemna obramba Mihelaka po strelu Posavca, ki je bil čisto sam, a vprašanje, če ni bil v prepovedanem položaju. Pred tem Jug ni dosodil prekrška nad Maruškom, tako da je bilo vse skupaj precej sumljivo. 

6: Po podaji Shabanhaxhaja diagonalno strelja Cottrell, vendar mimo vrat. 

8: Po podaji Jurišića z leve strani je bil pred vrati sam Cottrell, a mu je žoga ušla. 

12: Odličen strel Agbe z ogromne razdalje, Mihelak pa je moral s parado izbiti žogo v kot. 

15: Strel Motike odbija Mihelak. 

16: Po vnovični napaki Lasickasa je Cottrell v protinapad poslal Shabanhaxhaja, ta pa je na koncu v padcu preslabo streljal in meril točno po sredini v roke Pintola. 

18: Pred vrati Mure se je zapletel Tripi, Bristrić pa je s hitro podajo našel Posavca, ki je skušal presenetiti Mihelaka s strelom s povsem leve strani, vendar se ta ni dal ugnati. 

26: Kakšna priložnost za Muro! Odlično akcijo je začel Tripi s podajo s sredine na levo do Shabanhaxhaja, ta pa je s kratkim pasom našel prodirajočega Jurišića, ki je z leve strani močno streljal, Pintol pa je s težavo odbil žogo v kot. Škoda, saj je pred vrati sam čakal Cottrell. 

33: Motika strelja z levico po tleh, Mihelak je znova na pravem mestu. 

olimpija, mura
Loris Cipot
Olimpija : Mura

33: Shabanhaxhaj je prodrl po levi strani in diagonalno streljal v naročje Pintola, čeprav sta pred vrati čakala Kous in Maroša. Sedaj nogometaši že malce pretiravajo s sebičnimi streli s strani, namesto da bi skušali podati do svojih soigralcev, ki so v ugodnem položaju za strel. 

36: Tekma je sedaj prekinjena zaradi "raketometa" Green Dragonsov in zeleno-bele dimne zavese, ki pa se je hitro razčistila. 

37: Nevaren lob Motike z glavo je Mihelak odbil preko prečnika v kot. 

39: Sedaj pa je čez polovico igrišča prišla zapoznela dimna zavesa in tekma je znova prekinjena. 

42: Po dvojni podaji z Ruijem Pedrom je z leve strani streljal Lasickas, vendar pa je iz vrat stekel Mihelak in še enkrat več odbil žogo v kot, po katerem je streljal z daljave Muhamedbegović, spet pa je bil vratar Mure na pravem mestu. 

45: Po napaki Jurišića je Bristrić podal do Ruija Pedra, ki je stekel sam proti vratom in hitro streljal, vendar bolj po sredini, tako da je Mihelak v dveh poskusih ukrotil žogo.

45: Tri minute dodatka.  

45+3: Dolga akcija Mure, ki jo je spet sklenil Jurišić s strelom z leve strani, tokrat prek vrat. Spet so v sredini na njegovo asistenco čakali soigralci, pa je niso dočakali. Kar je bila napaka pri obeh ekipah v prvem polčasu, saj so skoraj vsi, ki so pobegnili po boku, tudi sami sebično streljali na vrata, namesto da bi našli kolega, ki bi imel večje možnosti za dosego zadetka.

45+4: Konec prvega polčasa. 0 : 0.

olimpija, mura
Loris Cipot
Olimpija : Mura

Obe moštvi igrata precej odprto, tako da smo videli skupno že 15 strelov na vrata, vendar se mreži nista zatresli. Mura je presenetila z začetnim jurišem in škoda, da že takrat ni zadela. Kasneje je pobudo prevzela Olimpija, a je njene strele zaustavljal najboljši posameznik prvega dela, vratar Klemen Mihelak. Tudi črno-beli so imeli še občasno svoje priložnosti iz protinapadov, a kot že rečeno, so jih zapravili zaradi pretirane sebičnosti določenih igralcev. Pri obeh klubih je očitna velika želja po zmagi, tako da je še vse odprto za drugi del.   

olimpija, mura
Loris Cipot
Olimpija : Mura

46: Začetek drugega polčasa. Menjava pri Olimpiji: Florucz namesto Motike. 

47: Strel Dioga Pinta z desne strani, spet je bil nepremagljiv Mihelak, ki je z roko odbil žogo. 

50: Tokrat je Jurišić le podal z leve strani, Shabanhaxhaj pa iz težkega položaja po strelu z glavo pošilja žogo prek vrat. 

52: Mura je le zatresla mrežo, a zadetek ne velja zaradi prepovedanega položaja. Šlo je za lepo akcijo, Cottrell je našel Brkića na desni strani, ki je idealno nastavil žogo Maroši, ta pa je suvereno zadel z desnico. A Brkić je bil pred tem za pol stopala prehitro v nedovoljenem položaju.

54: "Bomba" Maruška po podaji Maroše, a za las prek vrat, žoga je celo oplazila mrežo za prečnikom. 

58: Trojna menjava pri Olimpiji: Sualehe, Elšnik in Nukić namesto Jorga Silve, Posavca in Bristrića. 

59: Jurišić je znova z leve strani skušal podati do Kousa, žogo pa je v kot izbil Diogo Pinto. Kot je izvedel Shabanhaxhaj in poslal okroglo usnje v roke Pintola. 

62: Tokrat je Nukić s strelom skozi noge le premagal Mihelaka, a je bil že pred sprejemom žoge v očitnem prepovedanem položaju, tako da je tudi zadetek Olimpije razveljavljen. 

66: Po podaji Maruška je Shabanhaxhaj preigral Lasickasa in Muhamedbegovića, a pred njegovim strelom je branilec Olimpije le izbil žogo v kot.

67: Prečnik Cottrella! Po kotu je žoga prišla do Angleža, ki je s strelom z daljave zadel okvir vrat, nato pa je Maroša s "škarjicami" streljal prek vrat. Še ena velika priložnost za Muro.  

72: Zadnja menjava pri Olimpiji: Fadida namesto Dioga Pinta. 

76: Florucz strelja mimo vrat.

olimpija, mura
Loris Cipot
Olimpija : Mura

76: Dvojna menjava pri Muri: Jovićević namesto danes odličnega Cottrella in pa Katić namesto Kousa. 

78: Po podaji Sualeheja z leve strani je Morris le toliko odbil žogo, da je na koncu Florucz slabo streljal mimo vrat. 

82: Menjava pri Muri: Kurtović namesto poškodovanega Maruška. 

88: Sualehe strelja precej mimo vrat. 

89: Jug znova prekinja tekmo zaradi še enega "šova" Green Dragonsov. 

90: Pet minut dodatka. 

90: Prvi rumeni karton na tekmi, dobil ga je Brkić. 

91: Menjava pri Muri: namesto Brkića in Maroše mlada Turudija in Spasojević. Je to ustrezna zamenjava Vermezovića ob pritisku Olimpije?

92: GOL 1 : 0 Timi Max Elšnik! Tule je odgovor. Florucz je podal z leve strani, pred vrati pa je pred Mihelakom žogo z glavo v mrežo pospravil Elšnik. Zakaj je moral Vermezović v ključnih trenutkih iz igre potegniti Brkića in Marošo, ki sta se celo tekmo dobro borila!? 

olimpija, mura
Loris Cipot
Olimpija : Mura

96: Mreža Mure se je še enkrat zatresla. Po podaji Fadide z desne strani je Rui Pedro pred vrati izigral Katića in zabil žogo v mrežo. Vendar po ogledu z VAR-om gol ne velja zaradi predhodnega prekrška Nukića. Obenem rumeni karton za Sadriuja.

98: Kakšna priložnost za izenačenje! Po predložku Tripija z desne strani je Pintol izpustil žogo, ki je padla točno na noge Shabanhaxhaju, ta je hitro streljal, na gol črti pa jo je izbil Lasickas.

99: Konec tekme. 1 : 0. 

olimpija, mura
Loris Cipot
Olimpija : Mura

Mura bo lahko še dolgo žalovala za izgubljeno točko (ali celo za vsemi tremi), ki bi si jo tokrat absolutno zaslužila po prikazani pogumni, bojeviti in strastni igri ter odličnih obrambah Mihelaka. A v nogometu štejejo zadetki, tega pa črno-beli niso uspeli doseči, vsaj regularnega ne. Toda večje vprašanje ostaja, če je bila zamenjava trenerja Vermezovića v sodnikovem dodatku v obdobju največjega pritiska Olimpije ustrezna, saj je namesto izkušenega Maroše in Brkića poslal v ogenj neizkušena novinca. Ljubljančani so to hitro izkoristili, res pa je, da so se v zadnjih petnajstih minutah tudi bolj trudili za dosego zadetka kot na pa na drugi strani Mura. Tako je to samo še en poraz črno-belih v sklepni fazi tekme, ki pa se bi mu z malo več zbranosti lahko izognili.  

16.-krog plt olimpija mura