vestnik

Po srčni in borbeni igri Slovence domov poslale enajstmetrovke

Vestnik.si, 1. 7. 2024
Bobo
Zgodovinska tekma Slovenije proti Portugalski na osmini finala EP v Frankfurtu.
Šport

Slovenska nogometna reprezentanca je prvič v zgodovini igrala v osmini finala evropskega prvenstva. To ji je uspelo po osvojitvi tretjega mesta v skupini C, po remijih z Dansko, Srbijo in Anglijo.

Nasprotnik Slovenije v osmini finala je bila Portugalska z zvezdnikom Christianom Ronaldom na čelu. Srečanje se je od 21. ure dalje igralo v Frankfurtu, kjer se je zbralo več tisoč slovenskih navijačev. Okoli 300 se jih je v jutranjih urah tja odpravilo s posebnim navijaškim vlakom Slovenskih železnic, številni so se na pot podali z avtomobili ali kombiji, spet drugi z organiziranimi prevozi turističnih agencij ali letalskimi povezavami. 

slovenija navijači
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na ponedeljkovi tekmi zaradi rumenih kartonov manjka Prekmurec Erik Janža, sicer pa lahko selektor Matjaž Kek računa na vse igralce. Pred srečanjem je dejal, da jih zanima končni izid, in da se v takih tekmah ne živi za umetniški vtis. Svojim varovancem zaupa in pravi, da jim vsaka taka tekma da neverjetno energijo. "Ob zavedanju kakovosti in samokritičnosti pričakujemo težko tekmo, na kateri bomo tudi trpeli. Ampak to nas le še motivira in pomeni večji izziv," tako Kek. Pred novinarje je stopil tudi Adam Gnezda Čerin, ki pravi, da ima ekipa svoje cilje. "Nismo se zadovoljili s prebojem v osmino finala. Tudi mi smo kakovostni. Vsak lahko premaga vsakogar, to dela nogomet čudovit."

slovenija bijol ronaldo mm
Martin Metelko

Slovenci so prikazali odlično igro in so se vseh 90 minut in nato še ves podaljšek uspešno kosali s favoriziranimi Portugalci. Priložnost tekme je imel Benjamin Šeško, ki bi Slovenijo v podaljšku lahko popeljal v vodstvo, a mu je to preprečila obramba portugalskega vratarja. Omeniti velja vsekakor tudi obranjeno enajstmetrovko Cristiana Ronalda, izkazal se je Jan Oblak.

Ker tudi po podaljšku žoga ni zatresla mreže, so sledile enajstmetrovke. Tu je Slovencem zmanjkalo sreče (in tudi izkušenj), vse prve tri strele je obranil Costa, na drugi strani pa so Portugalci trikrat po vrsti zadeli in tekma je bila odločena.

Začetni postavi

Slovenija: Oblak, Karničnik, Balkovec, Bijol, Šporar, Elšnik, Šeško, Mlakar, Stojanović, Drkušić, Gnezda Čerin.

Portugalska: Costa, Mendes, Pepe, Dias, Cancelo, Vitinha, Palhinha, Fernandes, Leao, Ronaldo, Silva.

Sodniki: Daniele Orsato, Ciro Carbone, Alessandro Giallatini (vsi Italija), Espen Eskas (Norveška), Massimiliano Irrati. 

slovenija portugalska evropsko-prvenstvo-v-nogometu frankfurt