vestnik

Velika gorička rivala odslej en klub. Prvi mož Serdice Karel Horvat pravi, da predvsem zaradi otrok

Robert Balantič, 24. 6. 2023
Jure Kljajić
Karel Horvat: »Priznam, da vsi še vedno niso navdušeni nad takšno potezo. Vedeli smo, da odločitev ne bo sprejeta plebiscitarno, zavedali smo se, da bomo deležni tudi kritik, vendar menim, da je združitev naposled najboljša rešitev za ene in druge. In močno upam, da bodo to kmalu spoznali tudi tisti, ki zdaj združitvi niso naklonjeni.«
Šport

Goričanka in Serdica Kleparstvo Šinko sta v preteklih desetletjih bili številne bitke, njuni spopadi pa so močno vplivali na utrip v obeh vaseh in bližnji okolici

Če se malce pošalimo in hkrati pretiravamo, so vsi tisti nejeverneži v deželi ob Muri, ki še vedno nočejo priznati, da se svet spreminja, da postaja drugačen, nedavno vendarle dobili dokaz, da živijo oziroma so živeli v zmoti. Za »razsvetlitev« je poskrbel nogomet. Ker se je zgodilo, na kar še ne tako davno skoraj nihče ni drznil niti pomisliti. In temu primerno je na skrajnem severovzhodu dežele na sončni strani Alp pred dnevi odmevala informacija o združitvi Goričanke ter Serdice v en klub. Vsi poznamo največja rivalstva po svetu, o njih se pišejo knjige, snemajo filmi, a nekaj posebnega so gotovo tudi lokalna rivalstva na nižji ravni. So čar športa, dajejo mu nove in nove razsežnosti, v to kategorijo vsekakor spadata gorička kolektiva iz Občine Rogašovci. Goričanka in Serdica sta v preteklih desetletjih bili številne bitke. Medsebojni spopadi so vseskozi močno vplivali na utrip v obeh vaseh in bližnji okolici. V tednu pričakovanja tekme in po njej je bilo zaznati napetost. Nekaj je bilo preprosto v zraku, vsa druga dogajanja so bila v času derbijev potisnjena v ozadje, spisale so se mnoge takšne in drugačne zgodbe, o katerih številne generacije govorijo še danes. Vroče krvi na igrišču in ob njem ni manjkalo, navijaške strasti so bile razvnete, živci vedno znova napeti kot struna. Ker je bila to edina preizkušnja, na kateri je bil poraz »strogo prepovedan«, zmage so celile še tako boleče rane.

mnl-murska-sobota, križevci, serdica, prvak
Niko Časar
NK Serdica Kleparstvo Šinko je prvak medobčinske nogometne lige Murska Sobota.

V tretje gre rado
Ampak vmes so se razmere vendarle spremenile. Do te mere, da sta se velika tekmeca začela spogledovati s sodelovanjem. Ker sta oba kluba vse težje shajala, in v imenu ohranitve najpomembnejše postranske stvari na svetu v tem delu Goričkega. In predvsem zato, da bi otroci še imeli kje brcati. Ideja je vzklila pred nekaj leti, toda prva dva poskusa nista bila uspešna. Čeprav se je zdelo, da je bil dogovor že dosežen, je bilo rivalstvo premočno, da bi pridobili vse potrebne podpise in štampiljke. V zadnjem trenutku je nekaj zmanjkalo, a spet se je pokazalo, da gre v tretje rado.

»Vodstvi obeh klubov iz rogašovske občine sta opravili usklajevalni sestanek, na katerem sta dosegli dogovor o združitvi klubov. Nova, združena članska ekipa bo nastopala v pomurski nogometni ligi v prihodnji sezoni pod skupnim imenom NK Serdica Goričanka Kleparstvo Šinko,« so 15. junija sporočili s sedeža občine v Rogašovcih. Serdica, ki je v pretekli sezoni osvojila naslov prvaka v 1. MNL Murska Sobota in si zagotovila napredovanje v višji kakovostni razred, ter Goričanka, ki je bila predzadnja, sta postali eno. Ali če smo povsem natančni, stekli so vsi potrebni postopki za uresničitev takšnega scenarija. Zdaj poti nazaj ni več.

nk-serdica, nogomet, karel-horvat, rogašovci, združitev, predsednik-nk-serdica
Jure Kljajić
Goričanka in Serdica Kleparstvo Šinko sta v preteklih desetletjih bili številne bitke, njuni spopadi pa so močno vplivali na utrip v obeh vaseh in bližnji okolici

Predvsem zaradi otrok

»Priznam, da vsi še vedno niso navdušeni nad to potezo. Vedeli smo, da odločitev ne bo sprejeta plebiscitarno, zavedali smo se, da bomo deležni tudi kritik, vendar menim, da je združitev naposled najboljša rešitev za ene in druge. In močno upam, da bodo to kmalu spoznali tudi tisti, ki zdaj združitvi niso naklonjeni. Prav tako je treba poudariti, da smo se za takšen korak v največji meri odločili zaradi otrok. Eni in drugi jih imamo premalo. To je težava, s katero se v današnjih časih ubadajo mnogi, logična posledica je, da kakovost dela v mlajših selekcijah trpi, problem je tudi pridobitev tekmovalne licence. To bi radi spremenili ter mladim omogočili treninge na primerni ravni in nemoten razvoj, obenem verjamemo, da bodo tudi rezultati združene članske ekipe na želeni ravni,« je pojasnil prvi mož Serdice Karel Horvat. Klub bo prihodnje leto praznoval abrahama, če verjamete ali ne, Horvat vmes na njegovem čelu ni bil zgolj 18 mesecev. A daleč od tega, da bi bil le prvi mož, temveč je »deklica za vse«, takšnih nogometnih zanesenjakov je v Sloveniji le še za vzorec. 
Pri združitvi je odigral eno od ključnih vlog, prav tako predsednik Goričanke Andrej Ficko in župan Občine Rogašovci Rihard Peurača. Presegli so razmišljanje, »naj sosedu crkne krava«, in bolj ali manj je jasno, da so razmere takšne, da bo tovrstnih združevanj v bližnji prihodnosti še več. Drznemo si napovedati, da še veliko.

nk-serdica, nogomet, karel-horvat, rogašovci, združitev, predsednik-nk-serdica
Jure Kljajić
Karel Horvat.

Pol sezone v Serdici, pol v Rogašovcih?

Združeno ekipo bo najbrž vodil Slobodan Đurić, ki je s črno-belimi iz Serdice osvojil naslov prvaka v 1. MNL Murska Sobota in napredovanje v pomursko ligo, še vedno pa je nekaj negotovosti povezane s tem, katero igrišče bo domače prizorišče. Prevladuje mnenje, da bo to skoraj gotovo čudovita zelenica v Serdici, ob kateri nastajajo nove sodobne in prostorne slačilnice, čeprav ni izključeno, da bi bilo tako le v polovici sezone, v preostalem delu pa bi bila Serdica/Goričanka gostitelj v Rogašovcih.

nk-serdica nk-rogaška združitev karel-horvat