vestnik

Vermezović: "Dardan ne gre z nami na priprave v Turčijo"

Vestnik.si, 16. 1. 2024
Vestnik.si
Novinarska konferenca NŠ Mura pred odhodom v Turčijo.
Šport

Pred odhodom na priprave v Turčijo so pri NŠ Mura v Fazaneriji pripravili novinarsko konferenco, na kateri sta na vprašanja odgovarjala trener Vladimir Vermezović in igralec Tilen Ščernjavič.

Vermezović je najprej razkril, da je nad potekom dosedanjih priprav in zagonom svojih varovancev prijetno presenečen: "Res sem zadovoljen s tem, kar smo doslej naredili. Trenirali smo v zahtevnih razmerah, na zaledenelih tleh, in v ostrem ritmu, fantje pa so sledili temu in izpolnili moje zahteve. Včasih so imeli na nogah samo športne copate, včasih pa nogometne čevlje. Vem, da je bilo za nekatere zelo naporno in morda tudi nenavadno, saj niso bili navajeni na takšen način treninga, ampak tako pač je, vsak trener ima svoj način priprav."

Črno-beli so se pripravljali v glavnem na igrišču z umetno travo in na tekaških stezah v parku Fazanerija, Vermezović pa doma ni želel odigrati nobene pripravljalne tekme: "To pa ravno zato, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb. Veste, mi nismo tako zelo navajeni trenirati na umetni travi, tako da bi se hitro lahko pripetilo kaj nezaželenega. Treningi so bili močni in fantje pogosto utrujeni, vendar pa je zdravniška služba v klubu odlično opravila svoje delo. Večina igralcev bo prav gotovo pripravljena že za prvo tekmo z mostarskim Veležem (20. januarja, op. p.), nekaj igralcev pa bo v Turčiji še delalo po prilagojenem programu."

mura, novinarska-konferenca, priprave, turčija, vermezović, ščernjavič
Vestnik.si
Vladimir Vermezović.

Med potniki v Turčijo pa ne bo napadalca Dardana Shabanhaxhaja, je potrdil trener Mure: "On bo ostal v Murski Soboti in nadaljeval z delom ter čakal, da se končajo pregovori o njegovem prestopu. Sam bi si želel, da se ta uresniči, saj si Dardan zasluži, da se preizkusi na še višji ravni. Vedno se lahko vrne k nam, vendar upam, da bo njegova igralska krivulja šla samo še navzgor."

Ravno zato si Vermezović v moštvu Mure želi še enega napadalca: "Sedaj imamo v tej vlogi samo Amadeja Marošo in Mihajla Spasojevića, zato je na prvem mestu okrepitev še z enim nogometašem, ki bo igral v napadu. Ampak moram reči, da je v današnjem nogometu veliko ljudi, igralcev in agentov, ki postavljajo po našem mnenju previsoke in nerealne zahteve. Naš športni direktor intenzivno išče rešitve, vendar se bo ta prihod verjetno uresničil šele pred koncem prestopnega roka. Sem pa že vsem našim igralcem zagotovil, da so oni trenutno glavna moč, ki jo ima Mura." 

Med njimi je tudi povratnik v črno-beli dres Aljaž Antolin, ki ga je trener pohvalil: "Odlično se je vklopil v ekipo in opravil priprave. Tako ali tako on ni pravi novinec, bil je že tukaj, pozna tukajšnje okolje, vzdušje, klub in nekatere soigralce, tako da prihod sem zanj ni bil nekaj novega. Vem, da je imel vzpone in padce, ampak doslej je na treningih pokazal, da bo prav gotovo močno zaostril konkurenco v zvezni vrsti."

V Turčijo bo odpotoval tudi dlje časa poškodovani Kai Cipot: "Je zanimiv fant in soigralec, vidim, koliko pomeni ekipi. Nenazadnje je z Muro že bil državni prvak, tako da je eden redkih, ki je okusil to slast. Njegovo okrevanje poteka počasi, ga pa že vključujemo v taktične treninge in igro, vendar drugim igralcem ne dovoljujemo, da bi šli z njim v medsebojne dvoboje. Počakali bomo, da popolnoma okreva in se vrne na igrišča, saj je jasno, da zna igrati nogomet. Je pa od njega in ljudi, ki delajo z njim, največ odvisno, kako dolgo bo vse skupaj trajalo."

Celotne zimske priprave pa bo izpustil Jaka Domjan, ki ima poškodovano stopalo: "Tudi nanj bomo počakali, da se vrne na igrišča popolnoma pripravljen, bo pa gotovo že zaigral v spomladanskem delu in prepričan sem, da bo dosegel tudi svoj prvoligaški članski prvenec."

mura, novinarska-konferenca, priprave, turčija, vermezović, ščernjavič
Vestnik.si
Novinarska konferenca NŠ Mura pred odhodom v Turčijo.

Nasprotniki Mure v Turčiji bodo poleg Veleža še Kisvarda FC iz Madžarske (22. januarja), Rakow Częstochowa iz Poljske (24. januarja), TS Galaxy F. C. iz Južnoafriške republike (26. januarja) in FC Arsenal Tula iz Rusije (28. januarja). Vermezović je nekajkrat ponovil, da izid na teh tekmah ne bo najbolj pomemben, ampak bo služil predvsem za to, da se izbere najmočnejši kader za prvo srečanje s Celjem v spomladanskem delu prve lige. Celje se je pošteno okrepilo z novimi igralci, vendar stratega Mure to ne zanima preveč: "Na koncu bo vseeno igralo enajst igralcev proti enajstim. Lahko oni imajo trideset novih nogometašev, ampak vsi naenkrat ne morejo igrati. Nočem se vpletati v tuje zadeve, vendar pa ni bistveno, kolikšno število novincev bodo pripeljali v klub." Po prihodu iz Turčije bo Mura odigrala samo še eno pripravljalno tekmo, med zanimivejšimi obračuni v Turčiji pa bo dvoboj z ekipo iz Južnoafriške republike, saj je Vermezovič v tej državi treniral moštvi Kaizer Chiefs in Orlando Pirates, zato pozna značilnosti tamkajšnjih nogometašev: "Tehnično so odlično podkovani, hitri, vzdržljivi in močni, slabša stran pa jim je taktična disciplina, saj se radi igrajo z žogo. To bo dober preizkus za Muro, obenem pa lahko morda tudi tam naletimo na kakšnega igralca, ki bi bil zanimiv za nas, ali pa pride do sodelovanja med njihovim in našim klubom. Nogomet je planetarna zadeva, zato lahko prinese marsikaj pozitivnega."

mura, novinarska-konferenca, priprave, turčija, vermezović, ščernjavič
Vestnik.si
Novinarska konferenca NŠ Mura pred odhodom v Turčijo.

V jesenskem delu prvenstva je z dobrimi igrami nase opozoril mladi Tilen Ščernjavič, ki priznava, da so bile domače zimske priprave precej naporne: "Včasih je bilo težko, vendar pa zdaj vsi igralci opažamo, da smo naredili korak naprej v pripravljenosti. Sam na srečo nisem imel nobenih težav s poškodbami, malo me je le mučila utrujenost, a to za ta del priprav ni ničesar posebnega. Sedaj pa se veselimo odhoda v Turčijo, kjer bo več poudarka na tehniki in taktiki. Vzdušje v ekipi je že zdaj odlično, tam pa bo priložnost, da se igralci še bolj povežemo med sabo. Sami pri sebi smo videli napredek, pripravljalne tekme pa bodo pokazale, če je temu res tako."

Po odhodu Roka Jurišića bo Ščernjavič na levi strani igrišča še bolj izpostavljen: "Veselim se vsake priložnosti. Treba jo je čim bolje izkoristiti, še posebej, ko si mlad igralec in brez neke velike nogometne zgodovine za sabo. Srečen sem, da sem že jeseni dobil priložnost za igro, vendar moram nadaljevati s trdim delom. Dve odigrani tekmi še nista veliko, to je šele začetek."

Prepričan je, da se klub lahko uvrsti v evropsko tekmovanje: "Muro vidim na mestih, ki vodijo v Evropo. To je cilj vseh nas, trenerjev in strokovnega štaba, in po mojem mnenju smo ga sposobni tudi uresničiti."

mura, novinarska-konferenca, priprave, turčija, vermezović, ščernjavič
Vestnik.si
Tilen Ščernjavič..

Vestnik.si
Tilen Ščernjavič.
novinarska-konferenca mura priprave turčija vermezović ščernjavič