vestnik

Vermezović: "Igralec, ki ne želi igrati derbija, nima kaj iskati v nogometu"

Vestnik.si, 24. 11. 2023
Vestnik.si
Vladimir Vermezović in Amadej Maroša.
Šport

Pred nedeljskim severovzhodnim derbijem med Muro in Mariborom (15.00, prenos na Šport TV) sta na novinarski konferenci v Fazaneriji svoje misli razkrila strateg Vladimir Vermezović in napadalec Amadej Maroša. Danes povzemamo razmišljanje trenerja črno-belih.

Vermezović se je najprej ozrl na pokalno tekmo s Šenčurjem, ki jo je Mura dobila z 2 :0, čeprav ni blestela: "Takšni dvoboji so vedno težki za moštvo, ki je v vlogi favorita. Zadovoljen sem s pristopom igralcev in s tem, kar so pokazali mladi, še posebej Luka Turudija, pa tudi Mihajlo Spasojević in Jaka Domjan. Veseli pa me tudi, ker so nekateri starejši igralci, ki so bili na klopi, v drugem polčasu sami izrazili željo, da bi radi zaigrali."

V primerjavi z zelenico v Fazaneriji je bilo igrišče v Šenčurju precej zahtevno: "Hja, veste, kako pravi srbski pregovor: za mojstra je tudi glavnik lahko violina. Mi smo se pred tekmo pozanimali o tamkajšnjem igrišču, veliko informacij nam je posredoval in pokazal trener Matjaž Kek mlajši. Mura je preresen klub, da bi stvari prepustil slučaju. Doma smo trenirali na naši "grbavici". Tako da smo bili pripravljeni in vedeli, da bomo igrali na težkem igrišču, čeprav je bilo v resnici še težje, kot pa smo pričakovali po predhodnih informacijah. Gostitelji so se potrudili in uredili igrišče čim bolje, kot so lahko, in tisti, ki zna igrati nogomet, se znajde tudi na takšnem terenu. Ampak v primerjavi z njim bo fantom zdaj v nedeljo igrati na "tepihu" Fazanerije pravi užitek."

Na derbiju z Mariborom pričakuje predvsem izjemno vzdušje: "Takšne tekme so praznik nogometa in želim si, da bi bile tribune polne. To je nekaj najlepšega v našem športu. Igralec, ki ne želi igrati derbija, nima kaj iskati v nogometu. Zato ker so to tekme, zaradi katerih treniramo in igramo. Mare (Amadej Maroša, op. p.) mi je ravno nedavno povedal, da sta največja derbija Mure dvoboja z Nafto in Mariborom. In prva stvar, ki sem jo izvedel, ko sem prišel k Muri, je bila ta, da je obračun med Muro in Mariborom za ta del države največji slovenski derbi. V redu, derbi med Olimpijo in Mariborom naj bi bil največji v Sloveniji, ampak dvoboji med Muro in Nafto oziroma Mariborom so lokalnega oziroma regionalnega značaja, tako da so tu emocije nogometašev in navijačev še intenzivnejše. O tem se bo govorilo do naslednjega derbija. Malce za šalo naj dodam, da zdaj vsi čakamo, da pride Nafta v prvo ligo, tako da bomo imeli še en velik derbi." 

novinarska-konferenca, mura, maribor, vermezović, maroša
Vestnik.si
Vladimir Vermezović: "Igralec brez moči je kot slika brez okvirja, zato je pomembno, da smo zelo dobro fizično pripravljeni."

Glede izida na nedeljskem obračunu pušča vse odprto: "Na derbiju odloča trenutni navdih in na takšnih tekmah na površje pridejo igralci s pravim karakterjem. Analizirali smo igre Maribora, ampak v prvi vrsti se osredotočamo nase. Dobro smo pripravljeni, dosti bolje, kot smo bili še pred nekaj tedni. Ko sem začel s trenerskim poslom, mi je eden od izkušenih kolegov dejal: igralec brez moči je kot slika brez okvirja. To je tako, kot da bi Van Gogh naslikal delo, ki je lahko mojstrovina, pa ga ne bi imel s čim uokviriti, saj šele takrat dobi pravo vrednost. Zato je fizična pripravljenost izjemno pomembna. Če je igralec slabo pripravljen, ne bo mogel izpolnjevati taktičnih zamisli."

Glede bližnje prihodnosti je optimističen: "Matic Maruško je imel nekaj težav s poškodbo, ampak bo v nedeljo že nared za tekmo. Ostali so v redu, dobro pa okrevata tudi Klemen Pucko in Kai Cipot. Pucko se nam bo gotovo pridružil na zimskih pripravah in bo spomladi že lahko zaigral. No, tudi Kai bo verjetno šel na priprave, potem pa bomo videli, kakšno bo njegovo stanje. Zdaj nas čakajo še štiri tekme in teh dvajset dni bo ključnih za Muro. Radi bi osvojili čim več točk, saj bo to imelo tudi izreden psihološki pomen za nadaljevanje prvenstva."  

Vestnik.si
Vladimir Vermezović in Amadej Maroša.
novinarska-konferenca mura maribor vermezović