vestnik

(VIDEO) Finale pokala: prekmurski sodnik razburil s sporno enajstmetrovko v izdihljajih podaljška

R.Š., 7. 5. 2023
alesfevzer.com
Olimpija se veseli dvojne krone - po državnem naslovu osvojili še naslov pokalnih prvakov.
Šport

Nogometaši Olimpije so premagali Maribor in osvojili dvojno krono, a po finalu pokala je največ govora o sojenju, kjer je imel glavno besedo Bojan Mertik iz Odranec.

Ljubljančani so v dramatičnem finalu pokala v Celju premagali Mariborčane, največje rivale, in po državnem naslovu izjemno sezono obogatili še z naslovom pokalnih prvakov. Junak Olimpije je bil Timi Max Elšnik, ki je v sodniškem dodatku podaljška z bele točke premagal mariborskega vratarja Ažbeta Juga, kar v sodniškem dodatku rednega dela ni uspelo mariborskemu Marku Toliću. Ta je namreč enajstmetrovko skušal zaključiti atraktivno - s panenko, a se je osmešil in ljubljanski vratar je njegov poizkus z lahkoto ubranil. Tekmo, ki so zaznamovali tudi mariborski navijači Viole, saj je bila zaradi pirotehnike in metanja stolov na igrišče, te so mariborski navijači celo zakurili, za nekaj časa prekinjena, pa je najbolj zaznamovala zadnja sodniška odločitev.

OLIMPIJA 2:1 MARIBOR (0:0)

Arena Z'dežele, gledalcev 9217,

sodniki: Mertik, Gabrovec, Špur.

Strelci: 1:0 Lasickas (103.), 1:1 Mitrović (114), 2:1 Elšnik (120./11 m).

Olimpija: Vidovšek, Crnomarković, Krefl (od 83. Lasickas), Ratnik, Sualehe, Doffo (od 120. Krdžalić), Sešlar, Elšnik, Kvesić, Bristrić, Aldair (od 83. Rui Pedro).

Maribor: Jug, Milec (od 90. Žinič), Watson, Uskoković, Guerrico, Repas (od 113. Mitrović), Laušić (od 90. Božičković), Božić (od 81. Kronaveter, od 113. Rafiu), Tolić (od 106. Jakupović), Brnić, Vipotnik.

Rumeni kartoni: Kvesić, Doffo, Elšnik, Vidovšek; Tolić, Milec, Laušić, Božičković, Guerrico.
Rdeči karton: Milec (90.)

Ob rezultatu 1:1, oba zadetka sta padla v podaljšku, je namreč glavni sodnik tekme Bojan Mertik (član MDNS Lendava) po ogledu VAR posnetka v izdihljajih tekme zaradi prerivanja v kazenskem prostoru Maribora dosodil enajstmetrovko za Olimpijo. Max Elšnik je zadel, Olimpija se je veselila, v mariborskem taboru pa besnijo. Najbolj glasen je bil športni direktor Marko Šuler, ki je med drugim povedal, da "nekdo mora prevzeti odgovornost, ker to, kam gre slovenski nogomet, to ni pot", na klubskem YouTube kanalu pa so Mariborčani objavili ciničen videoposnetek dosojene enajstmetrovke za Olimpijo.



Poleg Mertika je bil finale še dodatno prekmursko obarvan, saj je bila njegova pomočnica (stranska sodnica) Staša Špur, ki je bila prva ženska sodnica v zgodovini finalov pokala, delegat srečanja pa je bil Slavko Režonja, predsednik Medobčinske nogometne zveze Lendava. Pomočnik sodnika je bil še David Gabrovec, 4. sodnik Asmir Sagrković, v video sobi pa sta bila Matej Jug in David Šmajc.

finale-pokala-slovenije olimpija maribor bojan-mertik sojenje