vestnik

(VIDEO) Izpoved Nika Kasala po tisti februarski nedelji. Kako je dogodek doživljal on, njegova družina in kaj sporoča storilcu?

Vestnik.si, 6. 3. 2024
Aleš Cipot
Niko Kasalo (prvi z leve) se dogodkov spominja le preko posnetkov.
Šport

Nogometaš Mure Niko Kasalo, ki jo je februarja med navijaškim incidentom v Fazaneriji najbolj skupil, je v podkastu Timax, ki ga vodi nogometaš Olimpije Timi Max Elšnik, spregovoril o dogajanju pred, med in po tekmi.

Kot je uvodoma dejal mladi igralec soboške Mure, je prekmursko-štajerski derbi vedno praznik, na tekmo pride veliko ljudi, vsi se je veselijo in nihče si ni zamišljal, da se bo končala tako, kot se je. Kasalo je srečanje začel na klopi, v začetku drugega polčasa je odšel na ogrevanje in se pripravljal na možnost vstopa v igro. Nato pa je nekdo odvrgel t. i. topovski udar. "Normalno smo se ogrevali. Sploh se ne zavedam, kako je bilo. Iz posnetkov se spomnim, kaj je bilo, drugače pa nisem nič videl in nič slišal. Bil je čisti šok in nisem mogel verjeti, kaj se je zgodilo," je pripovedoval. Pirotehničnega sredstva ni videl, ve le, da je naenkrat nekaj počilo. Svoje reakcije po poku si je pozneje ogledal na videu. "Tekel sem na klop, potem so spet nekaj vrgli, a hvala bogu je bila le bakla. Ko sem prišel na drugo stran, sem padel na tla, vid se mi je povrnil, slišal pa nisem nič. Le šumelo in piskalo je v ušesih in imel sem glavobol," tako nogometaš. 



Okoli njega je bila takoj zdravniška ekipa, poškodovane pa so nato privedli v klubsko zdravniško sobo. "Bili smo v temi, zaradi svetlobe, zelo nas je bolela glava in tam smo čakali, da mine, ampak ni bilo konca. Samo bolj je bolelo," se spominja. Strah ga je bilo tudi, ker je na nogi čutil bolečino. Zdravniško ekipo je vprašal, kaj je, a so ga pomirili in rekli, da opeklina ni hujša. Kasalo je ležal v tej sobi, a ni mogel priti k sebi, na desno uho ni nič slišal, sluh na levi strani je bil dokaj v redu. "Nisem mogel verjeti, kakšen občutek je to. Potem smo šli vsi skupaj na urgenco v Mursko Soboto, kjer so nas sprejeli, a nas nato napotili v Maribor. Vožnja je bila najhujša, vlekla se je in vse me je bolelo," je opisal. Po pregledih je nato edini mogel ostati v bolnišnici. 

mura, maribor
Aleš Cipot
Po poku ni nič videl in slišal.

Kakšen je bil ta strah potem, bil ti je odvzet sluh, kakšne so bile prve misli, ga je vprašal Elšnik. "Najprej mi je prišlo na misel, kaj bo, če se mi sluh ne bo vrnil. To je bilo najhuje. K sreči je bil potem naslednji dan sluh že nekoliko nazaj, ni pa bilo še čisto dobro." Pripovedoval je, da so bile prve napovedi, da bo moral v bolnišnici ostati do srede. Če bi testi in pregledi pokazali, da je vse dobro, bi potem lahko šel domov. "V ponedeljek je šlo na bolje, cel dan sem počival. V torek me je bolela še glava, so mi pa naredili teste in ker je bilo kolikor toliko dobro, sem hotel iti domov. V bolnišnici si sam, čas se vleče, a potem so rekli, da grem lahko domov." Kasalo je vesel, saj mu je zdravnik dejal, da naj posledic ne bi imel in upa, da bo res tako. Ga pa čakata še dva pregleda. 

Kakšni so bili odzivi družine (ki je bila v času tekme na morju), kdaj si prvič stopil v kontakt z njimi? "Gledali so tekmo. Ko so slišali pok, so upali, da nisem jaz. Čez par minut so klicali zdravniško službo in izvedeli, da sem bil zraven in bil je kar šok. To je bilo že drugič, da se mi je nekaj zgodilo, ko so bili na morju. Tudi pri poškodbi kolena je bilo isto," je odgovoril Kasalo in dodal, da je družina naslednji dan prišla in ga obiskala v bolnišnici. Tja je prišel tudi športni direktor Maribora Marko Šuler. "Zjutraj sem šel do pulta, ker me je zanimalo, kdaj bom šel domov in takrat sem ga videl. Najprej sem bil šokiran, da je prišel. Vprašal me je, kako sem in mi zaželel čim hitrejše okrevanje," je dejal o tej gesti. Deležen je bil tudi ogromne podpore domačega kluba, soigralcev in prijateljev. "Še sedaj mi nekateri pišejo in sprašujejo, kako sem," hvaležno pravi in pristavi, da zdaj še bolj ceni zdravje.
 

Niko Kasalo se je medtem že vrnil na treninge in počuti se dobro, ima le še nekaj težav z glavobolom zaradi manjšega pretresa možganov. "Začel sem normalno trenirati. Zdaj je stanje že dobro, ko pa sem začel s treningi v fitnesu, se mi je po vajah vrtelo, bolela me je glava in ni bilo prijetno," tako nogometaš, ki upa, da bo pripravljen za nedeljsko tekmo z Olimpijo. 

Tekom pogovora s Timom Maxom Elšnikom je odgovoril tudi na vprašanje, ali bi sprejel opravičilo storilca, če bi ga srečal. "Ne. Ne vem, če je bilo namenoma, ampak tega ne moreš narediti," je bil jasen. Od kod natančno je pirotehnično sredstvo priletelo, ne ve, predvideva se, da iz sektorja Viol in dodal je, da tudi sam deli to mnenje. "Bil sem obrnjen proti severu in priletelo je z desne strani," tako Niko Kasalo. 

niko-kasalo incident fazanerija timi-max-elšnik podkast