vestnik

(VIDEO) Nekajminutna vadba za kurjenje kalorij

T. L., 17. 4. 2020
Pixabay
Vadba doma je lahko odlična izbira. Fotografija je simbolična.
Šport

Čas je, da pokurimo (velikonočne) kalorije. Ekipa Moč gibanja je z nami delila vadbo, ki jo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli, tudi doma.

Ker še nekaj časa ne bomo mogli vaditi v fitnes dvorani ali drugih športnih centrih, je vadba doma lahko odlična izbira. Ta je priročna, udobna, poleg tega se nam nikamor ni treba premakniti. Sicer ni priporočljivo, a potelovadite lahko kar pred televizorjem, seveda pa je miganje na prostem toliko boljše.

Ker dobra telesna pripravljenost pomembno vpliva in zmanjšuje tveganje za virusno okužbo, je ekipa Moč gibanja z nami delila, kako s svojimi varovanci na daljavo krepijo svoje telo.

V sklopu je nekaj razteznih in gimnastičnih vaje za celotno telo. V vsakem položaju naj bi vztrajali do 30 sekund, med nizi pa počivajte do 15 sekund. Sklop vaj ponovimo do petkrat. Za vajo ne potrebujete posebne opreme, ponovitve pa prilagodite svojim zmogljivostim.

Demonstratorji vaj so Alen Balažic, fizioterapevt, Blaž Brenčič, kineziolog, in Matej Šavel, profesor športne vzgoje, ki sestavljajo trojko Moč gibanja.

Pa začnimo!

Ogrevanje

Pred vadbo se ogrejte. Vajo ponovite šestkrat na vsako stran.

1.Poskoki “jumping jacks”

Vajo začnete tako, da stojite vzravnano, nogi sta skupaj, roke visijo ob telesu. Nato sonožno skočite v razkorak in obenem odročite roki. Potem skočite nazaj v začetni položaj.

2. Dvig bokov z eno nogo

Ležimo na hrbtu, ena noga je pokrčena (stopalo na tleh), druga noga je dvignjena in pokrčena, roke so ob telesu. Dvignemo boke od tal, pri tem pazimo, da je trup poravnan. V najvišjem položaju nekaj sekund zadržimo položaj, stisnemo zadnjico in se vrnemo v začetni položaj. Vaja je namenjena za krepitev zadnjih stegenskih in ritnih mišic.

3. Bolgarski izpadni korak

Postavimo se v položaj izpadnega koraka, kjer je stopalo zadnje noge oprto na klop oziroma višjo podlago. Stopala so v širini bokov do ramen, kolena pa aktivno iztegnjena. Trup je vzravnan oziroma malenkost (nekaj stopinj) v predklonu. Počasi začenjamo zadnjico oziroma zadnjo koleno spuščat proti tlom in nazaj gor.

4. "Mountain climber"

Postavimo se v položaj opore na vseh štirih (plank). V tem položaju izmenično upogibamo kolk oziroma kolena potiskamo pod sebe. Vaja naj bi opozarjala šprint v opori na rokah.

5. Statična skleca in statični horizontalni izteg rok

 Postavimo se v položaj sklece (lahko na kolenih) in pokrčimo komolce (držimo nizki položaj sklece pet sekund). Po petih sekundah roke horizontalno iztegnemo in dvignemo prsni koš ter stisnemo skupaj lopatici. Po tem se spet postavimo v položaj sklece.

6. Počep in skok

Iz stoječega položaja gremo v počep z rokami v predročenje. V spodnjem položaju počepa se preko prstov odrinemo v višino, istočasno pa gremo z rokami v zaročenje in pristanemo preko prstov.

7. Trebušnjaki

Položaj začnemo na hrbtu s pokrčenimi rokami ob telesu. Nato ob izdihu istočasno dvignemo proti sredini telesa nasprotno koleno in komolec ter dvignemo lopatici, po tem se vrnemo v začetni položaj.

8. Medved v hoji

 Postavimo se v položaj na vseh štirih in se dvignemo na prste. Pazimo, da so zapestja pod ramo in kolena pod kolki. Istočasno dvignemo nasprotno roko in nogo, ter se premaknemo naprej. Gib ponovimo na nasprotni strani.

 

Ekipa vsak teden na Facebooku objavi nov trening. Zasebni skupini Treniraj doma z Moč gibanja se lahko pridružite brezplačno. 

moč-gibanja vadba-doma razgibanje