vestnik

(VIDEO) Pred zadetkom Čakša bi morala sodniška ekipa prekiniti igro, pravi Skomina

Vestnik.si, 12. 3. 2024
Aleš Cipot
Mura : Olimpija
Šport

Nedeljska tekma 25. kroga med Muro in Olimpijo se je v nedeljo na mestnem stadionu Fazanerija končala z remijem 1 : 1. Nekaj prahu je dvignil vodilni zadetek Roberta Čakša, predvsem gostje so mnenja, da bi moral biti pred golom dosojen prekršek.

Situacijo je v sinočnji oddaji Pod prečko na programu Sportklub v rubriki Sodniški pogled komentiral nekdanji sodnik Damir Skomina. 

Bil je neomajen, da je Robert Čakš nad Ahmetom Muhamedbegovićem storil prekršek, za kar bi moral prejeti tudi rumeni karton, ne glede na to, da je šlo za zelo zgodnjo fazo igre. "Taki štarti so nesprejemljivi," tako Skomina. Spomnimo, da glavni delivec pravice Matej Jug prekrška ni dosodil, Olimpija je nato hitro izgubila žogo, Mura je imela protinapad in Čakš je v nadaljevanju, v 2. minuti, dosegel zadetek.Skomina je komentiral, da bi morala v tej situaciji odreagirati pomočnik glavnega sodnika in tudi četrti sodnik, če Jug prekrška ni zaznal, ker je spremljal dogajanje naprej. "Tu ni prednosti, ker se je situacija zgodila na sredini. Prednost bi pustil, če bi bilo nekaj res obetavno ali če pride do čiste priložnosti za zadetek. Najbolj smiselno bi bilo po prekršku igro prekiniti in to nekdo iz sodniškega tima. Pred tekmo je vedno dogovor, čigava zadolžitev je to. Vsi so dolžni čim bolj sodelovati, ne pa biti neaktivni. Top sodnik bi hitro rešil zadevo, s tem, da bi sufliral glavnemu sodniku prekršek, prekini," je opisoval Skomina. 

mura, olimpija
Aleš Cipot
Mura : Olimpija

Zakaj se v to akcijo ni vmešal VAR?

Ni se smel, ker je imela po prekršku posest Olimpija in po nekaj podajah je bila tekma že toliko naprej, da se ne morejo več vrniti. Omenil je tudi pravilo treh sekund, ko se lahko sodnik vrne in dosodi drugače. Prekiniti bi morali igro po prekršku in preveriti situacijo, če je sodnik ni najbolje videl. "Ko gre Mura v kontro, akcije ne moreš več prekiniti, ker si že časovno izven te sekvence," pravi nekdanji sodnik. Kot tudi, da se VAR ni mogel oglasiti, ker ni šlo za rdeči karton, pregled zadetka ali kazenskega udarca. 

var nš-mura nk-olimpija zadetek sodnik