vestnik

Med prejemniki Bloudkovih plaket tudi Pomurci

Vestnik.si, 11. 2. 2023
Vestnik.si
Pomurski prejemniki Bloudkovih nagrad za leto 2022
Šport

Danes zvečer so na Brdu pri Kranju podelili Bloudkova priznanja za leto 2022, najvišja državna priznanja na področju športa. Med prejemniki plaket so tudi štirje Pomurci.

Bloudkove plakete so prejeli: strelca Boštjan in Jasmina Maček za pomemben tekmovalni dosežek v športu ter nekdanji predsednik Kasaškega kluba Ljutomer Janez Slavič in aktualni predsednik Občinske športne zveze Moravske Toplice in vodja regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez Branko Recek, oba za življenjsko delo v športu. 

f242e0b58495f09f6f00d8095209747e
Nataša Juhnov
Boštjan in Jasmina Maček.

Sestra in brat iz Bodonec, Jasmina in Boštjan Maček, sta na strelskem svetovnem prvenstvu v Osijeku osvojila bronasto medaljo v mešani ekipni tekmi v trapu. S tem sta dosegla največji skupni uspeh v svoji dolgoletni strelski karieri in zgodovinsko prvo odličje na SP s puško šibrenico. Boštjan in Jasmina sta hkrati tudi lastnika slovenskega državnega kvalifikacijskega rekorda s 144 zadetimi letečimi tarčami, ki sta ga osvojila s 16. mestom na ISFF svetovnem pokalu v Acapulcu v Mehiki leta 2019. Vrhunska športnika sta visoko motivirana in odločena osvojiti tudi olimpijsko kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024, je zapisano v obrazložitvi. 

občina-ljutomer, janez-slavič, sprejem
Občina Ljutomer
Janez Slavič (na levi).

Mag. Janez Slavič je s svojim udejstvovanjem na področju kasaškega športa v Sloveniji prvi in najbolj zaslužen, da je ta šport še vedno na visoki ravni v slovenskem in evropskem merilu. Predvsem se je pod njegovim predsedovanjem nadaljevala tradicija prednikov, ki so bili ves čas na tekmovalnih stezah v domovini in tujini. Slavič je vodenje Kasaškega kluba Ljutomer prevzel leta 1992 in pod njegovim vodstvom so bili na ljutomerskem hipodromu izvedeni številni infrastrukturni projekti: zgrajeni so bili: pokrita tribuna za 1000 gledalcev, sodobni hlevi, nov skedenj in Muzej ljutomerski kasač. Poleg tega je Slavič zaslužen tudi za vrhunske konje in temu primerne rezultate na tekmovalnih stezah. Po skoraj treh desetletjih izjemno uspešnega vodenja pa Slavič še danes ostaja kot član upravnega odbora, v katerem s svojimi bogatimi izkušnjami in premišljenostjo svetuje mlajšim.

26add31643f9fdcc4d2307d308de3e14
Nataša Juhnov
Branko Recek.

Branko Recek si je v svojem več kot 35-letnem delovanju neutrudno prizadeval za razvoj športa v Občini Moravske Toplice in kot vodja regijske pisarne OKS – ZŠZ v pomurski regiji. Sprva kot aktiven športnik (nogometaš), kasneje pa kot rekreativec, prostovoljec, mentor in učitelj je prispeval k boljši družbi. Je tudi pobudnik in organizator mnogih projektov, kot so Pomurje teče in hodi, rekreativni kolesarski maratoni in pohodi, razna srečanja in izobraževanja športnih delavcev, šolska športna tekmovanja, je pa tudi ustanovitelj Občinske športne zveze Moravske Toplice, katere predsednik je že šesti mandat. Recek velik poudarek daje razvoju športa in mladine, saj se zaveda, da bo brez podmladka razvoj športa hitro zastal.

Najvišja priznanja, Bloudkove nagrade za leto 2022, so prejeli Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos, Žan Kranjec, Tim Mastnak in Gloria Kotnik, vsi za vrhunski mednarodni športni dosežek. Bludkove plakete pa so dobili še: Kristjan Čeh, Janez Hudej, Maja Povšnar, Vladimir Sitar, Branko Terglav, Toni Vodišek in Alojz Radelj. 

bloudkove-plakete janez-slavič boštjan-maček jasmina-maček branko-recek