vestnik

Žan Kolmanič se je odlično znašel na ameriških zelenicah

Vestnik.si, 7. 5. 2021
Arhiv kluba Austin FC
Žan Kolmanič v dresu kluba Austin FC.
Šport

Po koncu evropskega prvenstva v nogometu za igralce do 21 let se je Žan Kolmanič iz Veržeja preselili onstran velike luže. Levi bočni nogometaš Maribora je do konca letošnjega koledarskega leta posojen klubu Austin FC, članu ameriškega tekmovanja Major League Soccer (MLS).

Njegov debi 17. aprila proti ekipi Los Angeles FC se ni končal z nasmeškom na obrazu. Njegova ekipa je izgubila v gosteh z 0 : 2 (0 : 0), Kolmanič pa je igral od 70. minute. Veliko bolje je bilo na preostalih dveh tekmah, ki sta bili na sporedu v nadaljevanju prvenstva. Najprej je Austin FC dosegel prvo zmago v zgodovini kluba v tekmi v gosteh proti ekipi Colorado Rapids. Dvoboj se je končal s 3 : 1 (0 : 1) za Austin. V 20. minuti tega dvoboja se je poškodoval Ben Sweat, prvi izbor trenerja Austina FC Josha Wolffa na položaju levega bočnega. Sweata so s strgano prednjo križno vezjo na nosilih odnesli z igrišča in bo dalj časa odsoten, na zelenici pa ga je nasledil Kolmanič in sodeloval v akciji za tretji zadetek. »Žan se je dobro prilagodil našim treningom in se odlično vključil v ekipo. Njegova kakovost ni vprašljiva, s svojo mirnostjo in odličnimi predložki pa se je že doslej izkazal. Njegova leva noga je neverjetna. Zame je najboljši v ligi,« je po tekmi proti Colorado Rapids dejal Wolff.

kolmanic
Ekipa 24
Žan Kolmanič v dresu Maribora.

Po zmagi proti Colorado Rapids je pred ameriške novinarje stopil tudi Kolmanič. »Tempo na tekmah v MLS je bistveno višji kot v slovenski ligi,« je dejal 21-letni Prlek, ki je tamkajšnji javnosti »pihnil na dušo« tudi z imenom igralca, ki mu je vzor. To je prav tako 21-letni levi bočni nogometaš münchenskega Bayerna Alphonso Davies, ki je v preteklosti igral za Vancouver. »Davies je prišel v Evropo iz MLS, zato je bila moja odločitev, da se preizkusim v Ameriki, tudi nekoliko lažja,« je zaključil Kolmanič, ki je minuli konec tedna odigral celotni dvoboj v gosteh proti Minnesoti, ki ga je Austin FC dobil z 1 : 0 (1 : 0). Po oceni ameriških novinarjev je bil Kolmanič znova med najboljšimi na zelenici.

V noči z nedelje na ponedeljek po našem času čaka Austin FC, katerega lastnik je tudi znani filmski igralec Matthew McConaughey (rojen v Teksasu, živi prav v Austinu, naslednje leto pa naj bi kandidiral za guvernerja) in Žana Kolmaniča še eno gostovanje, in sicer pri ekipi Sporting Kansas City.

pols_feature22
Arhiv kluba
Navijači v klubskih zeleno-črnih barvah so doslej spremljali Austin FC na vseh gostovanjih.

žan-kolmanič mls-league austin-fc