vestnik

ŽNK Mura Nona jutri na Cipru v boj za ligo prvakinj. Kakšna so pričakovanja?

Robert Balantič, 3. 9. 2024
Boštjan Rous
Sara Makovec je znova močno orožje črno-belih.
Šport

Črno-bele nedvomno premorejo dovolj kakovosti za nadaljevanje evropske zgodbe, a treba se bo prilagoditi tudi na takšne in drugačne okoliščine, ki bi lahko vplivale na razplet.

Začelo se je tudi prvenstvo najboljših ženskih ekip v Sloveniji, aktualne prvakinje, igralke Mure None, so uvodni dejanji opravile pričakovano. V Kidričevem so na tekmi z Aluminijem upravičile vlogo favoritinj in novinkam nasule deset golov, v Fazaneriji pa so v petek s 5 : 1 ugnale Radomljanke. Prva domača preizkušnja je bila idealna priložnost, da so navijači spoznali nekoliko spremenjeno oziroma še bolje – okrepljeno zasedbo. Velika pridobitev je vrnitev odlične strelke Sare Makovec, ob njej so novinke še branilka iz Moldavije Anastasia Sivolobova, švicarska vratarka Emilie Garillet, povratnica iz Španije Anja Eferl ter ukrajinska branilka Darja Kravic.

V sredo Glentoran

»Mislim, da smo imeli z novimi igralkami kar srečo,« je z igralskim mozaikom zadovoljen trener Vladimir Kokol, ki je petkov dvoboj izkoristil kot generalko za prvi vrhunec sezone, ki črno-bele sredi tedna čaka na Cipru. Pafos bo gostil kvalifikacijski turnir lige prvakinj, pred katerim Prekmurke ne skrivajo visokih ambicij. V sredo ob 17. uri bodo njihove tekmice igralke severnoirskega Glentorana, v primeru zmage bo v sobotnem finalu na nasprotni strani boljši iz para Apollon (Ciper) – Pjunik (Armenija).

Mura Nona nedvomno premore dovolj kakovosti za nadaljevanje evropske zgodbe, a treba se bo prilagoditi tudi na takšne in drugačne okoliščine, ki bi lahko vplivale na razplet. Denimo vremenske razmere, igralna površina ... »To bo za nas dodaten izziv. Prav zato smo v zadnjem obdobju izkoristili visoke temperature in pogosto trenirali na vročini, saj bo tudi na Cipru gotovo prek 30 stopinj Celzija v senci. Tako so igralke teh razmer že vajene in to na našo igro ne bi smelo vplivati. Glede terena pa ne vemo, v kakšnem stanju bo. To bomo videli šele po prihodu,« je povedal Vladimir Kokol. Njegova ekipa bo na razdeljenem otoku nastanjena 150 kilometrov od prizorišča, kar je prav tako treba vzeti v zakup. »Domača ekipa je organizator in skuša vse speljati na svoj mlin. Na to ne moreš vplivati.«

mura nona skupinska
Boštjan Rous
Pred igralkami Mure None so razgibani in nadvse pomembni dnevi.

Status nosilke ne pomeni veliko

Mura Nona ima status nosilke, a po mnenju Vladimirja Kokola so takšne stvari relativne. »Nekaj je napisano na papirju, drugo je realnost. Velika neznanka je predvsem domača ekipa Apollon, ki je v svoje vrste pripeljala 13 novih igralk: devet Američank, špansko vratarko in Mehičanko. Igralke iz Severne Irske so v dobrem ritmu, saj so odigrale že 11 prvenstvenih krogov in tudi nedavni finale pokala. Imajo šest reprezentantk. Veliko stavijo na višino in skok, tudi hitrost. Vsekakor mislim, da bo zanimiva tekma. Vemo, da si dober le toliko, kolikor ti pusti tekmec. Vsekakor se bomo potrudili, da nasprotnice ne bodo pokazale, kako dobre so,« je odločen strateg Mure None.

V letošnji sezoni lige prvakinj bo sodelovalo 72 klubov iz 50 nacionalnih zvez. Barcelona, Lyon, Bayern in Chelsea so že uvrščeni v skupinski del tekmovanja, kjer bo tekmovalo 16 ekip. Za preostalih 12 prostih vozovnic se bo potegovalo 68 zasedb. V uvodno fazo vstopa 59 ekip, od tega je 43 aktualnih prvakinj v 11 kvalifikacijskih skupinah, preostalih 16 pa so ekipe, ki so si nastop zagotovile z drugim ali tretjim mestom v domačih klubskih tekmovanjih v minuli sezoni. V 2. krogu se bo 14 ekip na dveh medsebojnih tekmah med seboj pomerilo za sedem prostih mest v skupinskem delu lige prvakinj.

liga-prvakinj kvalifikacije žnk-mura-nona