vestnik

Ruska vojska zavzela Černobil. Biden opozarja, da želi Putin obnoviti Sovjetsko zvezo

S.R., L.J., G.G./STA, 24. 2. 2022
Reuters
V večernih urah so ukrajinski policisti na obrobju Kijeva preverjali avtomobile.
Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek zjutraj sprožil obsežno invazijo na Ukrajino. Ruska vojska je prišla na obrobje Kijeva. Evropska unija se je dogovorila o uvedbi drugega svežnja sankcij proti Rusiji.

21.30 - Voditelji članic EU so se dogovorili o uvedbi drugega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije proti Ukrajini, ki so usmerjene proti ključnim sektorjem ruskega gospodarstva. Sankcije obsegajo finančni sektor, energetiko in promet, so zapisali v sprejetih sklepih. 

20.55 - Združeni narodi javljalo, da je iz Ukrajine na pot proti zahodu odšlo okoli 100.000 ljudi. 

20.30 - V večernih urah so poročali tudi o ruskem obstreljevanju Harkova.

20.00 - Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi ruskega napada na Ukrajino uvedel nove sankcije proti ruskim bankam in pripadnikom ruske elite ter prepoved izvoza visoke tehnologije v Rusijo. Biden je napovedal, da bodo poslali dodatne ameriške vojake v Nemčijo, ne pa v Ukrajino. Ameriški predsednik se boji, da se Rusija ne bo ustavila z zavzetjem Ukrajine, po oceni Washingtona želi Putina obnoviti meje v okviru nekdanje Sovjetske zveze. Na vprašanje o Putinovem namigu, da lahko uporabi jedrsko orožje, pa je Biden odgovoril, da nima pojma, kaj Putin misli in grozi.

19.35 - Velika Britanija bo zamrznila premoženje ruskih bančnih in orožarskih velikanov, sankcionirala pet oligarhov in prepovedala letenje v svojem zračnem prostoru letalski družbi Aeroflot, je povedal britanski premier Boris Johnson.

19.10 - V več ruskih mestih so potekali protivojni protesti. Policisti so aretirali več kot 700 protestnikov.

19.00 - Ruska vojska je prevzela nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil. Tudi drugod ruski tanki napredujejo proti večjim ukrajinskim mestom. V zgodnjih večernih urah je ruska vojska močno obstreljuje pristaniško mesto Mariupol. Z zavzetjem tega skoraj polmilijonskega mesta bi Rusija dobila direktno povezavo s Krimom.

18.15 - Putin je danes nagovoril ruske podjetnike in prvič komentiral dogajanje v Ukrajino. »Moskva ni imela druge izbire, na varnostne razmere ni bilo možno odgovoriti drugače,« se glasi precej skromen Putinov izgovor za napad na Ukrajino. Zatrdil je še, da je Rusija pripravljena na nove sankcije proti svojemu gospodarstvu, poslovneže pa pozval k solidarnosti z rusko vlado.

17.50 - Voditelji držav skupine G7 so dejali tudi, da so se pripravljeni spopasti z morebitnimi motnjami v oskrbi z energijo. "Pozorno spremljamo tudi razmere na svetovnem trgu nafte in plina," so zapisali v izjavi.

17.35 - Ukrajinski predsednik Zelenski je priznal, da so ruske sile zavzele letališče Hostomel, ki se nahaja približno 40 kilometrov od središča Kijeva. Obljubil je, da bodo ukrajinske sile letališče znova zavzele.

17.05 - Ruska vojska je vstopila na območje Černobila. Ukrajinski predsednik Zelenski je na Twitterju sporočil, da poskušajo Rusi zavzeti območje jedrske elektrarne. »Naši vojaki, ki varujejo odlagališče jedrskih odpadkov, se borijo, da se ne bi ponovila tragedija iz leta 1986. To je najava vojne Evropi,« meni Zelenski.

16.50 - "Ruske oborožene sile so doslej nevtralizirale 74 kopenskih objektov ukrajinske vojaške infrastrukture. Med njimi je tudi 11 letališč zračnih sil," je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, generalmajor Igor Konašenkov. Ruske in ukrajinske sile se medtem borijo tudi za nadzor nad vojaškim letališčem Hostomel na severnem obrobju Kijeva. Prebivalci ukrajinske prestolnice so se morali po navodilih oblasti zaradi ruske invazije na Ukrajino zateči v zaklonišča.

16.30 - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov sporoča, da je Rusija pripravljena na dialog, a da »zahodni prijatelji ne spoštujejo mednarodnega prava«

protest pred ruskim veleposlaništvom v ljubljani
Bobo
Protest pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani.

16.20 - Krkine delnice so ob večmilijonskem prometu padle za več kot 10 odstotkov.

15.50 - Avstrijski kancler Karl Nehammer se je po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Ta mu je dejal, da »ni prepričan, koliko časa bo ostal živ.« Obenem je zaprosil za pomoč Evropo in druge države.

15.30 - Konzularno poslovanje slovenskega veleposlaništva v Kijevu je do nadaljnjega ustavljeno, slovenski veleposlanik pa sicer ostaja v Kijevu, so danes sporočili z MZZ. Vodja konzularnega sektorja Andrej Šter je za medije poudaril, da je "nudenje konzularne asistence na območju Ukrajine trenutno povsem neizvedljivo".

15.10 - Rusko ofenzivo je obsodil tudi turški predsednik Recep Erdogan. V Ankari po njegovih navedbah dogajanje "globoko obžalujejo," saj tako Kijev kot Moskvo štejejo za prijatelje. Turški voditelj je po navedbah tiskovne agencije Anadolu dejal, da ruska vojaška operacija predstavlja veliko tveganje za stabilnost v regiji, Moskva pa da z "krši mednarodno pravo." 

ukrajinska vojaka, harkov
Reuters
Ukrajinsko vojaka na obrobju Harkova.

15:05 - Rusko obrambno ministrstvo po poročanju portala Aljazeera trdi, da je v Ukrajini uničilo 74 vojaških tarč, med njimi 11 letališč.

14.40 - Po navedbah ukrajinskega vojaškega poveljstva je ruski izstrelek zadel bolnišnico v mestu Vuhledar v regiji Doneck. Umrle naj bi štiri osebe, še deset pa naj bi jih bilo ranjenih, med njimi šest zdravnikov, poroča britanski Guardian.

14.30 - Približno 20 kilometrov južno od Kijeva je strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, od tega jih je zadnjih informacijah v nesreči umrlo najmanj pet. Nesreča se je zgodila v času ruskega napada na letališče Hostomel ter domnevnih napadov na vladne objekte v ukrajinski prestolnici.

antonov, ukrajinska vojska
Reuters
V bližini Kijeva je strmoglavilo ukrajinsko transportno letalo Antonov An-26.

14.10 - Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je ob 14. uri sporočilo najnovejše podatke o invaziji. Po njihovih navedbah so zabeležili več kot 80 napadov na ukrajinske tarče. Ruske kopenske enote so prečkale mejo in napredujejo z več strani, s severa, severovzhoda, vzhoda in Krimskega polotoka na jugu.

14.00 - Vzhodnoevropskim državam je pomoč pri namestitvi beguncev iz Ukrajine obljubila tudi Nemčija.

13.40 - Ruske sile proti ukrajinskim mestom ne uporabljajo nobenih letal, raket ali topništva je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Dodal je, da bodo ruske sile ukrajinsko vojaško infrastrukturo, zračno obrambo in letališča uničile z "zelo natančnim orožjem". So pa ukrajinske oblasti že potrdile ruski napad s helikopterji na letališče v kraju Hostomel na obrobju Kijeva. Ti naj bi prileteli iz Belorusije, ukrajinska vojska pa naj bi najmanj tri sestrelila.

13.30 - Ruske enote naj bi se s severa iz Belorusije vztrajno približevale Kijevu in naj bi že vdrle v kijevsko regijo, od ukrajinske prestolnice naj bi bile oddaljene vsega dobrih 100 kilometrov, poroča Guardian.

13.20 - Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je Rusijo posvaril, da bo kakršen koli napad na katero koli članico zveze Nato pomenil napad na vse članice.

13.00 - V ruskem zunanjem ministrstvu so v odzivu na ukrajinsko prekinitev vseh diplomatskih odnosov navedli, da jih to ne preseneča in da gre za "logično posledico rusofobnih politik" ukrajinske vlade, poroča ruski RT. 

12.50 - Ukrajinske evropske sosede se pripravljajo na milijone beguncev. Poljska je na meji že začela postavljati sprejemne centre in je pripravljena na prihod skoraj milijona ljudi. 

12.30 - Ruska vojska je na mednarodnem letališču Antonov v kraju Hostomel na samem obrobju Kijeva izvedla obsežen zračni napad. Letališče naj bi napadli s helikopterji Mi-8.

12.10 - Iz Nata so sporočili, da bodo v bližini Ukrajine okrepili obrambo ter tja namestili dodatne kopenske, morske in zračne sile. "Naši ukrepi ostajajo preventivni, sorazmerni in ne zaostrujejo razmer," so članice Nata zapisale v izjavi. 

12.10 - Ukrajina je Turčijo zaprosila, naj ožini Bospor in Dardanele zapre za ruske vojne ladje in jim tako onemogoči pot v Črno morje, poroča Guardian.

12.00 - Po navedbah iz urada ukrajinskega predsednika je v ruskem raketiranju umrlo več kot 40 ukrajinskih vojakov, a ta številka še ni uradno potrjena.

12.00 - Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na Twitterju sporočil, da gre v primeru ruske invazije za "obsežen napad z več strani." 

11.50 - Izredne razmere bo zaradi dogajanja v Ukrajini predvidoma danes razglasila tudi Litva, je sporočil tamkajšnji predsednik Gitanas Nauseda. Litva sicer ne meji na Ukrajino. Izredne razmere je že razglasila Poljska.

11.40 - O dogajanju v Ukrajini sta za Novice Svet24 spregovorila nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl in obramboslovec Vladimir Prebilič.

11.30 - Na vzhodni fronti je bilo ubitih 50 ruskih "okupatorjev", navedbe ukrajinske vojske, ki naj bi ponovno zavzela kraj Šastija, povzema tiskovna agencija AFP. Trditev jim sicer še ni uspelo neodvisno potrditi.

11.00 - Bitanski Independent poroča, da je bil med bombardiranjem v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine ubit tudi otrok. Deček naj bi umrl, ko je ruski izstrelek zadel stanovanjsko zgradbo. Svetovalec ukrajinskega predsednika je medtem potrdil, da so med žrtvami tudi civilisti, a o natančnih številkah ni govoril.

10.55 - Rusija je na jugozahodu države zaprla zračni prostor ter na 12 letališčih odpovedala vse lete v državo in iz nje. Gre za letališča v mestih Rostov, Krasnodar, Anapa, Gelendzhik, Elista, Stavropol, Belgorod, Briansk, Kursk, Voronež in Simferopol.

10.50 - Ukrajinski predsednik Zelenski je dejal, da je Ukrajina prekinila diplomatske vezi z Rusijo. Medtem po nekaterih poročilih v bližini Harkova potekajo srditi boji, uničenih pa naj bi bilo več oklepnih vozil.

10.40 - Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je danes izjavil, da njegova vojska ne sodeluje v ruski invaziji na Ukrajino. Uradni Kijev sicer trdi, da ruske enote vstopajo v državo z beloruskega ozemlja.

10.30 - V Kijevu se od jutranjih ur srečujejo s prometnim kaosom, saj želijo prestolnico po začetku ruske ofenzive zapustiti številni prebivalci. Polne so domnevno tudi postaje podzemne železnice, kamor so se zatekli številni, pred bankomati in na bencinskih črpalkah pa se vijejo dolge kolone.

Kijev, invazija
Reuters
Prebivalci množično zapuščajo Kijev. Nastajajo dolgi zastoji.

10.15 - O eksplozijah pričajo tudi prebivalci na ruski strani, v kraju Belgorod, ki leži v bližini meje z Ukrajino. O eksplozijah poroča britanski Independent, ki navaja očevidce, ki so poročali agenciji Reuters. Prav tako so eksplozije v Belgorodu potrdili naši viri. Odgovornosti za napad še ni prevzela nobena stran.

10.00 - V Ukrajini naj bi po poročanju Reutersa v odziv na rusko invazijo orožje razdeljevali tudi vojnim veteranom. Ukrajinske oblasti so že pred tem državljane pozvale, naj se pridružijo teritorialni obrambi. Po navedbah svetovalca v ukrajinskem predsedniškem urad imajo situacijo "pod nadzorom." Dejal je, da ne bo tako imenovanega ruskega "blitzkriega."

9.45 - Ruski portal RT medtem z druge strani poroča, da ukrajinski vojaki že zapuščajo svoje položaje, kar naj bi na podlagi obveščevalnih podatkov zatrdili na ruskem obrambnem ministrstvu. "Obveščevalni podatki kažejo, da enote ukrajinske vojske množično zapuščajo svoje položaje," so zapisali v izjavi za javnost. Dokazov za to niso ponudili.

9.40 -  Po ruskem napadu na Ukrajino so cene nafte poskočile, za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je treba prvič po letu 2014 odšteti več kot 100 dolarjev. 

ukrajina, kijev, raketa
Reuters
Ostanki ruskega izstrelka v Kijevu.

9.30 - Proruski separatisti so sporočili, da so po ruskem vdoru v vzhodno Ukrajino zasedli dve manjši mesti. Gre za mesti Stancija Luganska in Šastija.

9.20 - Nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes pred ukrajinskim parlamentom ruskega predsednika Putina označil za "sodobnega Hitlerja." Po njegovih navedbah je danes "tragičen dan," a bo Ukrajina zmagala.

9.10 - Nemčija je doslej zavračala možnost, da bi v Ukrajino poslala orožje, a gre pričakovati, da bo v Berlinu znova na mizi tudi to vprašanje.

stockholm, protest
Reuters
Protesti pred ruskim veleposlaništvom v Stockholmu.

8.50 - Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je sprva že poročalo o več sto smrtnih žrtvah tako med civilisti kot vojaki. Po zadnjih podatkih Reutersa pa je svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve navedel, da je v ruskem raketiranju umrlo najmanj osem ljudi, še devet pa jih je bilo ranjenih. Nemška dpa medtem poroča o najmanj 15 ranjenih, še 19 vojakov pa naj bi pogrešali.


8.30 - Po navedbah tiskovne agencije Reuters, ki se opira na navedbe ukrajinske mejne straže, je mejo prestopilo več ločenih ruskih vojaških konvojev ter vstopilo v regije Černigov, Harkov in Lugansk.

8.00 - Predsednika Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega sveta Charles Michel sta danes napovedala nove sankcije Evropske unije proti Rusiji. Evropska komisija sveženj sankcij že zaključuje, države članice pa ga bodo nato hitro sprejele.

----------------

Kako se je začelo navsezgodaj

O močnih eksplozijah so že navsezgodaj poročali iz ukrajinske prestolnice Kijev, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in drugih delov države. Tako sta v središču Kijeva zgodaj zjutraj odjeknili dve eksploziji, nato pa je bilo slišati zvoke siren reševalnih vozil. Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, poročajo o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so zjutraj odjeknile najmanj štiri močne eksplozije. Eksplozije je slišati tudi v Harkovu v bližini meje z Rusijo. O eksplozijah poročajo še iz pristaniškega mesta Odesa na jugu države, oddaljenega približno 600 kilometrov od frontne črte.

"Putin je ravnokar sprožil obsežno invazijo na Ukrajino. Miroljubna ukrajinska mesta so tarča napadov. To je vojna agresije. Ukrajina se bo branila in zmagala. Svet lahko in mora ustaviti Putina. Čas za ukrepanje je zdaj," je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro KulebaUkrajinske oblasti medtem poročajo, da so ruske sile že prispele v Odeso in da mejo prečkajo tudi pri Harkovu. Eksplozije, ki jih je bilo slišati v Kijevu, naj bi odjeknile na območju letališča Vasilkovsky, kjer ima Ukrajina nameščeno svoja bojna letala. Ukrajina je zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor za civilna letala. 

Po poročanju britanske BBC obstaja vse več poročil tudi o invaziji s severa Ukrajine, da torej v napadu sodelujejo tudi sile, nameščene v Belorusiji. Kot je sporočila ukrajinska obmejna straža, rusko topništvo in kopenske sile izvajajo invazijo na severnih in južnih mejah. Zapisali so, da beloruske sile podpirajo rusko vojsko. "Napadi na mejne enote in nadzorne točke izvajajo s topništvom, težko opremo in lahkim orožjem," je zapisala obmejna straža. "Zaznati je tudi delo sovražnikovih sabotažnih in izvidniških skupin," so pojasnili.

Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je medtem navedlo, da so v jutranjih urah sestrelili pet ruskih bojnih letal in helikopter, kar pa je ruska vojska zanikala. Obrambno ministrstvo je poročalo tudi o več sto smrtnih žrtvah tako med civilisti kot vojaki. 


Vojno stanje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že razglasil vojno stanje za vso državo. V nagovoru na Facebooku je sporočil, da Rusija napada "vojaško infrastrukturo" in obmejno stražo. "Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo," je povedal. Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na "odpor proti agresorski državi" in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje. "Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo," je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj "takoj" uvedejo nove sankcije proti Rusiji.

Tarča vojaška infrastruktura

Ruski predsednik Vladimir Putin je zgodaj davi naznanil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje. Pred tem sta Rusijo za pomoč pri"obrambi pred ukrajinsko vojsko"pozvala voditelja proruskih separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki ju je Moskva priznala kot neodvisni ljudski republiki. Po poročanju ruskega portala RT je rusko ministrstvo za obrambo zatrdilo, da so tarča ruskih napadov izključno ukrajinski vojaški objekti, letalska oporišča in protiletalski obrambni sistemi. Poudarili so, da Rusija ne napada ukrajinskih mest in da življenja civilistov niso ogrožena.

Putin je v današnjem nagovoru izpostavil, da Rusija "nima v načrtu okupacije ukrajinskega ozemlja," temveč je njihov cilj "demilitarizacija in odprava nacizma v Ukrajini."