Foto: Ko med poveže generacije, v Bodoncih pripravili kulinarični večer
Na svoj račun so prišli ljubitelji jesenskih in sladkih okusov. V Bodoncih so pripravili medeni kulinarični večer.
Čebelarsko društvo (ČD) Puconci je v evangeličanskem domu v Bodoncih pripravilo prav poseben kulinarični večer, ki je bil v znamenju čebeljih pridelkov in ustvarjalne uporabe medu v kuhinji.
Dogodek je bil zasnovan kot medgeneracijsko druženje, ki je povezalo ljubitelje čebel, dobre hrane in prijetnega klepeta. Udeležence je ob začetku pozdravil predsednik ČD Puconci Darko Car, ki je poudaril, da je tovrsten večer društvo pripravilo prvič, a morda ne zadnjič, saj je bila udeležba zelo dobra, vzdušje pa nadvse prijetno.
Tokrat so v društvu kulinarično ustvarjalnost združili z bogatimi darovi narave – čebeljimi pridelki, kot sta med in cvetni prah. Na meniju so bile jedi, ki so presenetile z inovativno uporabo teh sestavin – od predjedi do sladice. Dogodek je popestrilo tudi kratko predavanje o pomenu čebel in njihovih pridelkov v kulinariki, kjer so udeleženci izvedeli več o zdravilnih učinkih medu, o pomenu cvetnega prahu in o možnostih uporabe čebeljih izdelkov pri vsakodnevnem kuhanju.
Recepte in kulinarično delavnico je pripravila Marjetka Škafar iz Bodonec, ki že od otroštva z veseljem ustvarja v kuhinji. Čebelarstvo ji je blizu že od malih nog, saj je bil čebelar njen oče. Kot je povedala, je kar štiri desetletja premagovala strah pred čebelami, a ga je le premagala – čeprav do teh marljivih žuželk še vedno čuti globoko (straho)spoštovanje. Poleg kuhanja se ukvarja tudi z apiterapijo in vodi različne kuharske tečaje, kjer spodbuja uporabo naravnih in lokalnih sestavin.
Na delavnici so tako udeleženci skupaj pripravili pester nabor jedi: pečeno bučo s feto, zelje z grenivko in medom v solati, medenjake, makove palačinke z medenimi jabolki ter jabolčni tiramisu z medom in cvetnim prahom, ki je poskrbel za sladek zaključek večera.
Vsaka skupina je pripravila eno od jedi, kar je pripomoglo k sproščenemu in sodelovalnemu vzdušju. Med udeleženkami je bila tudi Darinka, ki jo je presenetilo, »kako lahko z malo sestavin pripraviš izjemno okusno jed«. Najbolj jo je navdušila prav pečena buča s feto, prelita z medom, kisom in sezamom – kombinacija, ki jo bo, kot pravi, gotovo pripravila še doma. Na dogodku se je prepletala kulinarika, znanje in druženje med generacijami.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se