© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Foto: Ko med poveže generacije, v Bodoncih pripravili kulinarični večer


T.L.
24. 10. 2025, 20.10
Posodobljeno
22:46
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na svoj račun so prišli ljubitelji jesenskih in sladkih okusov. V Bodoncih so pripravili medeni kulinarični večer.

cd-puconci, cebele, med, marjetka-skafar, darko-car
TL
Čebelarsko društvo Puconci je pripravilo kulinarični večer.

Čebelarsko društvo (ČD) Puconci je v evangeličanskem domu v Bodoncih pripravilo prav poseben kulinarični večer, ki je bil v znamenju čebeljih pridelkov in ustvarjalne uporabe medu v kuhinji.

cd-puconci, cebele, med, marjetka-skafar, darko-car
TL
Čebelarsko društvo Puconci je pripravilo kulinarični večer.

Dogodek je bil zasnovan kot medgeneracijsko druženje, ki je povezalo ljubitelje čebel, dobre hrane in prijetnega klepeta. Udeležence je ob začetku pozdravil predsednik ČD Puconci Darko Car, ki je poudaril, da je tovrsten večer društvo pripravilo prvič, a morda ne zadnjič, saj je bila udeležba zelo dobra, vzdušje pa nadvse prijetno. 

cd-puconci, cebele, med, marjetka-skafar, darko-car
TL
Čebelarsko društvo Puconci je pripravilo kulinarični večer.

Tokrat so v društvu kulinarično ustvarjalnost združili z bogatimi darovi narave – čebeljimi pridelki, kot sta med in cvetni prah. Na meniju so bile jedi, ki so presenetile z inovativno uporabo teh sestavin – od predjedi do sladice. Dogodek je popestrilo tudi kratko predavanje o pomenu čebel in njihovih pridelkov v kulinariki, kjer so udeleženci izvedeli več o zdravilnih učinkih medu, o pomenu cvetnega prahu in o možnostih uporabe čebeljih izdelkov pri vsakodnevnem kuhanju.

cd-puconci, cebele, med, marjetka-skafar, darko-car
TL
Čebelarsko društvo Puconci je pripravilo kulinarični večer.

Recepte in kulinarično delavnico je pripravila Marjetka Škafar iz Bodonec, ki že od otroštva z veseljem ustvarja v kuhinji. Čebelarstvo ji je blizu že od malih nog, saj je bil čebelar njen oče. Kot je povedala, je kar štiri desetletja premagovala strah pred čebelami, a ga je le premagala – čeprav do teh marljivih žuželk še vedno čuti globoko (straho)spoštovanje. Poleg kuhanja se ukvarja tudi z apiterapijo in vodi različne kuharske tečaje, kjer spodbuja uporabo naravnih in lokalnih sestavin.

cd-puconci, cebele, med, marjetka-skafar, darko-car
TL
Čebelarsko društvo Puconci je pripravilo kulinarični večer.

Na delavnici so tako udeleženci skupaj pripravili pester nabor jedi: pečeno bučo s feto, zelje z grenivko in medom v solati, medenjake, makove palačinke z medenimi jabolki ter jabolčni tiramisu z medom in cvetnim prahom, ki je poskrbel za sladek zaključek večera.

Vsaka skupina je pripravila eno od jedi, kar je pripomoglo k sproščenemu in sodelovalnemu vzdušju. Med udeleženkami je bila tudi Darinka, ki jo je presenetilo, »kako lahko z malo sestavin pripraviš izjemno okusno jed«. Najbolj jo je navdušila prav pečena buča s feto, prelita z medom, kisom in sezamom – kombinacija, ki jo bo, kot pravi, gotovo pripravila še doma. Na dogodku se je prepletala kulinarika, znanje in druženje med generacijami. 

cd-puconci, cebele, med, marjetka-skafar, darko-car
TL
Čebelarsko društvo Puconci je pripravilo kulinarični večer.

© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.