© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Naj bo vaša božična večerja nepozabna s to prekmursko jedjo


Uredništvo
24. 12. 2025, 10.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Morda je letos pravi čas, da svoje goste na božični večerji presenetite z nečim novim.

dödolijada
Srčni Puconci / Facebook
Želite navdušiti svoje goste? Postrezite jim slastne dödole.

Božič je tik pred vrati, s seboj pa prinaša čarobno vzdušje in dišečo kuhinjo. Mnogi tako že imajo jasno vizijo svoje praznične mize in skrbno načrtovan menu za božično večerjo.

Če pa sodite med tiste, ki še vedno iščejo kulinarični navdih, da bi letošnji prazniki bili zares posebni, imamo za vas popolno idejo. Prinašamo vam recept za tradicionalno prekmursko jed dödoli, s katero lahko letos nekoliko popestrite božično večerjo.

Krompirjeva jed bo zagotovo navdušila vaše goste. Lahko jo postrežete kot slastno prilogo k prazničnim jedem ali pa samostojno jed.

Sestavine:

Za dödole:

1 liter vode

2 srednje debela krompirja

pičla žlička soli

pol litra ostre bele moke

Za zabelo:

Na tanke liste narezana in na štiri žlicah masti ali olja svetlo prepražena čebula

2 decilitra goste kisle smetane

ščep soli

Priprava: 

Dödoli:

Dödole kuhamo v loncu. V vodo damo na ploščice narezan krompir in solimo. Kuhanemu prisujemo moko in kupček prebodemo s kuhalnico. Lonec dobro pokrijemo. Počasi naj vre 25 minut. Odlijemo malo (lonček) žgančevke in jo shranimo. Temperaturo znižamo in žgance temeljito mešamo. Če so preveč trdi prilijemo krop, ki smo ga prej odlili. Pokrito kuhamo še 15 minut, vmes večkrat premešamo. Biti morajo gladki, brez kepic moke ali krompirja, vendar dovolj gosti. S pomočjo kuhalnice in vilic jih nadrobimo in prelijemo z zabelo.

Nasvet: Posebno dobre dödole skuhamo, če ostro belo moko pred uporabo v primerni kozici ob neprestanem mešanju do vročega segrejemo. Potem jo ohladimo in uporabimo.  

Zabela:
Svetlo praženi čebuli prilijemo kislo smetano. Takoj ko zavre, jo odstavimo in dodamo ščepec soli.

Ob tem obstajata še dve različici zabele: pražena čebula na maščobi brez dodatka smetane, druga možnost pa so z malo maščobe pregreti ocvirki.

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.