Naj bo vaša božična večerja nepozabna s to prekmursko jedjo
Morda je letos pravi čas, da svoje goste na božični večerji presenetite z nečim novim.
Božič je tik pred vrati, s seboj pa prinaša čarobno vzdušje in dišečo kuhinjo. Mnogi tako že imajo jasno vizijo svoje praznične mize in skrbno načrtovan menu za božično večerjo.
Če pa sodite med tiste, ki še vedno iščejo kulinarični navdih, da bi letošnji prazniki bili zares posebni, imamo za vas popolno idejo. Prinašamo vam recept za tradicionalno prekmursko jed dödoli, s katero lahko letos nekoliko popestrite božično večerjo.
Krompirjeva jed bo zagotovo navdušila vaše goste. Lahko jo postrežete kot slastno prilogo k prazničnim jedem ali pa samostojno jed.
Sestavine:
Za dödole:
1 liter vode
2 srednje debela krompirja
pičla žlička soli
pol litra ostre bele moke
Za zabelo:
Na tanke liste narezana in na štiri žlicah masti ali olja svetlo prepražena čebula
2 decilitra goste kisle smetane
ščep soli
Priprava:
Dödoli:
Dödole kuhamo v loncu. V vodo damo na ploščice narezan krompir in solimo. Kuhanemu prisujemo moko in kupček prebodemo s kuhalnico. Lonec dobro pokrijemo. Počasi naj vre 25 minut. Odlijemo malo (lonček) žgančevke in jo shranimo. Temperaturo znižamo in žgance temeljito mešamo. Če so preveč trdi prilijemo krop, ki smo ga prej odlili. Pokrito kuhamo še 15 minut, vmes večkrat premešamo. Biti morajo gladki, brez kepic moke ali krompirja, vendar dovolj gosti. S pomočjo kuhalnice in vilic jih nadrobimo in prelijemo z zabelo.
Nasvet: Posebno dobre dödole skuhamo, če ostro belo moko pred uporabo v primerni kozici ob neprestanem mešanju do vročega segrejemo. Potem jo ohladimo in uporabimo.
Zabela:
Svetlo praženi čebuli prilijemo kislo smetano. Takoj ko zavre, jo odstavimo in dodamo ščepec soli.
Ob tem obstajata še dve različici zabele: pražena čebula na maščobi brez dodatka smetane, druga možnost pa so z malo maščobe pregreti ocvirki.
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se