© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sobotni recept: Slivova pita


Tina Lucu
9. 8. 2025, 11.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Imate preveč sliv? Porabite jih lahko v tem receptu.

PITA.jpg
profimedia
Slivova pita

Sestavine za testo:

250 g moke
150 g masla (hladnega)
50 g sladkorja
1 jajce


ščepec soli
1–2 žlici hladne vode (če je potrebno)

Sestavine za nadev:

600–700 g zrelih sliv (narezane na polovice ali četrtine, brez koščic)
100 g sladkorja
1 žlica limonovega soka
1 žlica koruznega škroba
1/2 žličke cimeta (opcijsko)
1/2 žličke vaniljevega ekstrakta (opcijsko)

Priprava:
Za testo v veliki skledi zmešajte moko, sladkor in ščepec soli. Hladno maslo narežite na kocke in ga vmešajte v moko. S prsti ali mešalnikom za testo drobite, dokler ne dobite teksture drobtin. Dodajte jajce in mešajte, dokler ne nastane gladko testo. Če je testo preveč suho, dodajte žlico ali dve hladne vode. Testo oblikujte v kroglo, ga zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za 30 minut. Za nadev slive operite, odstranite koščice in jih narežite na polovice ali četrtine, odvisno od velikosti. V posodi zmešajte slive, sladkor, limonov sok, koruzni škrob, cimet in vaniljev ekstrakt. Pustite, da se slive nekaj minut marinirajo.


Pečico segrejte na 180°C. Ohlajeno testo razvaljajte na pomokani površini, dokler ne dosežete premera, ki bo nekoliko večji od vašega pekača za pite (približno 26 cm). Prenesite testo v pekač in ga pritisnite na dno ter ob robove. Odvečne robove odrežite.
Na dno testa razporedite nadev iz sliv. Preostalo testo lahko razvaljate in izrežete trakove za mrežast vrh pite ali pa naredite enostavno pokrovno plast. Pito pecite v ogreti pečici približno 40–45 minut, dokler testo ne postane zlato rjavo, slive pa mehke in rahlo karamelizirane.


Ko je pita pečena, jo pustite, da se nekoliko ohladi, nato jo narežite na kose.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.