Urško Fartelj ob izidu nove knjige primerjali z Jamiejem Oliverjem
Urška Fartelj je v letošnjem letu izdala dve knjigi, po Vrtu in špajzi je nedavno izšla še kuharska knjiga o testeninah.
Urška Fartelj, avtorica kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno in kuharskih knjig, je novembra izdala novo knjigo. Drugo v letošnjem letu, posvetila pa jo je testeninam. »Bilo je malo težje pripraviti dve knjigi, ampak če se potrudiš, gre. Jaz vedno želim, da so moje knjige vsebinsko bogate. Imela sem material, ideje, ko smo pred dvema letoma z Mladinsko knjigo potrdili vsebino, pa so recepti samo leteli,« nam je povedala.
Prva letošnja knjiga nosi naslov Vrt in špajza, napisala jo je skupaj z Matejo Grobin Hlavaty in je nastala na željo Mladinske knjige, ki jo je tudi izdala. »Knjiga o testeninah pa je bila moja ideja, saj imamo vsi radi testenine, moja otroka jih obožujeta. Želela sem, da imamo v Sloveniji knjigo receptov s testeninami, ki vsebuje res raznolike recepte,« je dejala o svoji šesti knjigi. Portal Odprta kuhinja jo je primerjal celo s slavnim britanskim kuharjem. »Dve kuharici v enem letu, obe odlični. To je nekoč uspelo Jamieju Oliverju – in zdaj še najbolj delavni slovenski avtorici kuharskih knjig,« so zapisali v recenziji.
Med 20 in 30 receptov za pripravo testa
Nekaj receptov v knjigi ste lahko že prej našli na njenem blogu, veliko pa je novih. Knjigo je pripravljala dobrega pol leta, poudarja pa, da lahko vsak recept pripravite ali z domačimi ali kupljenimi testeninami. »Domače testenine so po mojem mnenju najboljše, morda zato, ker me spominjajo na tiste, ki sta jih delali moja stara mama in mama. Spomnim se, kako jih je mama sušila in vonj ter okus domačih testenin se ne more primerjati s kupljenimi. Vem pa, da družine nimajo časa vsakokrat pripravljati sveže testenine, zato je knjiga zasnovana tako, da lahko ne glede na to, če imam v receptu napisan cel postopek za domače testenine, uporabijo kupljene ali kateri drug okus,« tako Farteljeva.
V knjigi je želela predstaviti tudi raznolikost domačih testenin. Tako našli med 20 in 30 receptov za pripravo testa, kot primere je navedla borovničeve, krompirjeve, čemaževe, ajvarjeve testenine ... »Testenine se res da enostavno pripraviti, tudi kadar nam ostanejo kakšni pireji, jih lahko zelo hitro dobimo.« Našli boste tudi precej receptov za polnjene testenine in nadeve. »V knjigo sem želela vnesti slovenskost in domačnost, tako boste ob receptu za bučne rezance našli tudi recept za pripravo jetrc,« nam je še povedala Urška Fartelj. Sicer pa knjiga zajema od receptov za juhe do receptov za sladice, od cmokov do štrukljev.
To je njen najljubši recept
Seveda ne manjkajo recepti za pristne italijanske testeninske klasike, kot je carbonara. Ker pa lahko po njenih besedah vsak klasičen recept prilagodimo in ga poustvarimo, je Urška Fartelj v knjigi napisala recept, podoben carbonari, le da je vanj namesto guanciale (italijanski suhomesni izdelek) umestila prekmursko šunko. »Danes je težko dobiti dobro prekmursko šunko, ko pa jo imaš, jo želiš celo izkoristiti, tudi tisti masten del. Lahko ga popečeš v ponvici, pri tem ne potrebuješ dodatne maščobe, dobiš pa poseben okus, dobro osnovo in na koncu dobro omako,« opiše in doda, da je to njen najljubši recept za testenine.
Nova knjiga že v pripravi
Kljub temu, da knjiga še diši po svežem in je v knjigarnah šele nekaj dni, Urška Fartelj že pripravlja novo. Izšla bo prihodnje leto. O vsebini ostaja skrivnostna, nam je pa namignila, ga bo zelo domača in dišeča. »Mislim, da bo tista knjiga moja najljubša, ker me spominja na staro mamo in mamo. Dišala bo po domu,« je sklenila.
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se