Lani več sadja in medu: kaj pravi statistika o domači pridelavi?
Lansko leto je bilo za sadjarje in čebelarje ugodnejše kot predlansko, ko so pridelavo oklestile slabe vremenske razmere.

Domača proizvodnja sadja je po podatkih statističnega urada obsegala 91.000 ton, kar je 93 odstotkov več kot leta 2023, proizvodnja medu pa je bila s 1000 tonami za štirikrat večja od predlanske. Pri rastlinskih bilancah se je stopnja samooskrbe pri žitih zvišala za dve odstotni točki na 81 odstotkov, pri krompirju za tri odstotne točke na 41 odstotkov, pri zelenjavi za štiri odstotne točke na 37 odstotkov in pri sadju za 11 odstotnih točk na 27 odstotkov.
Pri živalskih bilancah pa se je samooskrba zvišala samo pri medu, in sicer za 37 odstotnih točk na 51 odstotkov, medtem ko se je pri jajcih znižala za osem odstotnih točk na 87 odstotkov, pri mesu pa za štiri odstotne točke na 79 odstotke, so za teden sporočili z državnega statističnega urada.

Prebivalcu Slovenije je bilo lani za prehrano na voljo v povprečju 143 kilogramov sadja, 113 kilogramov žit, 104 kilograme zelenjave, 91 kilogramov mesa, 78 kilogramov krompirja, 11 kilogramov jajc, šest kilogramov riža in en kilogram medu.
Na letni ravni se je po podatkih statistikov tako razpoložljiva količina za prehrano najbolj povečala pri sadju, in sicer za 13 kilogramov oz. 10 odstotkov, pri mesu za štiri kilograme oz. pet odstotkov in pri zelenjavi za 2,6 kilograma oz. tri odstotke. Pri preostalih bilancah je razpoložljiva količina za prehrano ostala na podobni ravni kot leta 2023.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se