Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Na Gornjem Seniku izdelovali vrtanke in pirhe


Damjana Nemeš
12. 4. 2019, 19.31
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zveza Slovencev na Madžarskem je ob bližajočih se velikonočnih praznikih pripravila medgeneracijsko velikonočno delavnico, na kateri so udeleženci s pomočjo etnologinj iz Pomurskega muzeja Murska Sobota spoznavali velikonočne šege.

c13d08fcddd60a8c754590c5260510e8.jpeg
Damjana Nemeš
Velikonočna delavnica na Gornjem Seniku.

Velika noč velja za enega izmed dveh največjih krščanskih praznikov, zaradi simbola vstajenja in novega rojstva bi lahko rekli, da prednjači pred božičem. Priprave na ta praznik se sicer začnejo že s štiridesetdnevnim postom, zagotovo pa so najpomembnejše v velikonočnem času, torej od velike srede naprej.


Z etnologinjo Jelko Pšajd so udeleženci v Hiši jabolk na Gornjem Seniku spoznavali oziroma obujali spomine na velikonočne šege nekoč in jih primerjali z današnjimi. Tako so se pogovarjali o cvetni nedelji, ko se v današnjem času praviloma nosijo v cerkev butare, nekoč so se nosile le mačice. Te mačice so nato verniki nosili po svojih njivah in jih zapičili v zemljo v obliki križa, predvsem zato, da bi bila letina dobra in da bi jo te mačice obvarovale.

bf9d3fe338234ce661bcef2b2f18db3e.jpeg
Damjana Nemeš
Etnologinja Jelka Pšajd.

Prav tako je tekla beseda o velikonočnih jedeh, med katere spada tudi velikonočni kruh oziroma vrtanek. Domačinki sta za vse zbrane zamesili in spekli vrtanke, pri pripravi so se seveda vključili tudi udeleženci, med bolj zavzetimi so bili mladi, ki se z običajem peke kruha v krušni peči srečajo le še redko. Seveda so tudi ob tej priložnosti v pogovoru s Pšajdovo ugotavljali podrobnosti in razlike v pripravi velikonočnega kruha med Pomurjem in Porabjem. »Na vsak kruh smo naredili križ, to smo ohranili še od naših prednikov, ki so vedno govorili, da Bog preklinja in Bog blagoslavlja. Tudi zato vrezan križ na kruhu,« je povedala ena od udeleženk delavnice.

a8c8de19840486382bd6e12b7b3cd790.jpeg
Damjana Nemeš
Med pripravo na velikonočne praznike spada tudi peka kruha.


732c685df7ea7651f9da1ad76674bfbb.jpeg
Damjana Nemeš
Mladi so se pomagali zamesiti testo za vrtanek.

42b69f3860238236aa9f3116c7adcff0.jpeg
Damjana Nemeš
Velikonočni vrtanek.

Ker pa k velikonočnim praznikom spada tudi izdelava pirhov, so se v tem preizkusili. Skupaj z etnologinjo Matejo Huber so spoznavali krašenje jajc z voskom, kar je ena izmed ohranjenih tehnik. Poleg tega so nekoč barvali jajca še po batik metodi ter s čebulnimi olupki, kar je priljubljeno še danes. »Pirhe so nekoč izdelovali izrecno le ob velikonočnih praznikih, barvali pa so kuhana jajca. Dandanes lahko pirhe ali remenke dobimo kadarkoli, le redko pa barvamo oziroma krasimo kuhana jajca,« je še dodala Pšajdova.

576260c9bf6126b67d161cba75d01dc1.jpeg
Damjana Nemeš
Etnologinja Mateja Hubar.


9d44f2cb051a9909cfbc2a0681fe6a81.jpeg
Damjana Nemeš
Z barvanje jajc z voskom je treba imeti mirno roko.

7c9c834b686a8f82fa5708339a79af5d.jpeg
Damjana Nemeš
O barvanju jajc z voskom je več povedala etnologinja Mateja Huber.

bb9744165cdec262dd098ccaa70294f7.jpeg
Damjana Nemeš
Udeleženci delavnic med izdelovanjem pirhov. 
cloud-rain

Trenutno

7 °C

Deževno

sobota, 15. 3

Deževno

6 / 9 °C cloud-rain

nedelja, 16. 3

Deževno

5 / 10 °C cloud-rain

ponedeljek, 17. 3

Deževno

-1 / 7 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.