© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Foto: Tako so v slovenskem zajtrku uživali otroci iz vrtca Sonček


Uredništvo
21. 11. 2025, 10.00
Posodobljeno
13:52
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Letošnji slogan tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi Moja izbira je slovenska hrana.

tradicionalni-slovenski-zajtrk, vrtec-soncek, sveti-jurij-ob-scavnici
Vanesa Jaušovec
Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Sonček

V tem tednu smo obeležili teden slovenske hrane, v katerem je osredni dogodek tradicionalni slovenski zajtrk, katerega obeležujemo danes, v petek, 21. novembra 2025. Letošnji slogan tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi Moja izbira je slovenska hrana. Tako je danes po Sloveniji v vseh vrtcih, osnovnih šolah ter zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zadišalo po slovenski hrani, ki so jo izvedli za zajtrk. 

tradicionalni-slovenski-zajtrk, vrtec-soncek, sveti-jurij-ob-scavnici
Vanesa Jaušovec
Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Sonček

Tradicionalen slovenski zajtrk je sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolk ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja. Kruh mora biti proizveden v Republiki Sloveniji, vsa druga živila pa morajo biti pridelana in predelana v Republiki Sloveniji.

tradicionalni-slovenski-zajtrk, vrtec-soncek, sveti-jurij-ob-scavnici
Vanesa Jaušovec
Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Sonček

Projekt tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih in zadrugah, bolj sveža in okusnejša.

tradicionalni-slovenski-zajtrk, vrtec-soncek, sveti-jurij-ob-scavnici
Vanesa Jaušovec
Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Sonček
tradicionalni-slovenski-zajtrk, vrtec-soncek, sveti-jurij-ob-scavnici
Vanesa Jaušovec
Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Sonček

"Otroke, mladino in širšo javnost seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji. Želimo poudariti pomen kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane, ter njenem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti," tako iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


vrtec-soncek, sveti-jurij-bo-scavnici
Vrtec Sonček Sveti Jurij ob Ščavnici
Peka medenjakov
vrtec-soncek, sveti-jurij-bo-scavnici
Vrtec Sonček Sveti Jurij ob Ščavnici
Peka medenjakov
Otroci iz vrtca Sonček Sveti Jurij ob Ščavnici so v tednu slovenske hrane pripravili razstavo, ki govori o tem, kako pomena je lokalna pridelana hrana, spekli pa so tudi medenjake. Danes pa smo jih ujeli pri zajtrku tradicionalnega slovenskega zajtrka, kjer so uživali v svežem domačem kruhu Irene Ajlec, domačem maslu in mleku kmetije Rošker, domačih jabolk iz vrtnarstva Maguša in medu pridnih čebel in čebelarjev. Po zajtrku je sledil še obisk čebelarjev, ki so predstavili pomembnost opraševalk pri pridelavi hrane, in župana, Andreja Vrzela
tradicionalni-slovenski-zajtrk, vrtec-soncek, sveti-jurij-ob-scavnici
Vanesa Jaušovec
Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Sonček
tradicionalni-slovenski-zajtrk, vrtec-soncek, sveti-jurij-ob-scavnici
Vanesa Jaušovec
Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Sonček

Več fotografij si lahko ogledate v spodnji galeriji.

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.