Učenke OŠ Tišina osvojile zlato priznanje na državnem tekmovanju v kuhanju
Ekipo so sestavljale Gaja Šinko, Lija Kukec, Lena Lapoša in Alja Györek.
Turistična zveza Slovenije je v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije organizirala že 16. Zlato kuhalnico. Gre za tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem, ki na ta način odkrivajo veselje do kuharskih in gostinskih poklicev.
Tekmovanje je razdeljeno na regijska tekmovanja, ki so potekala med 2. in 16. oktobrom na srednjih šolah za gostinstvo oziroma gastronomijo in turizem, med drugim tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, ter na državno tekmovanje. To je potekalo v začetku tega tedna v kongresnem centru Brdo in je bilo del 72. gostinsko-turističnega zbora Slovenije.
Štiričlanske ekipe osnovnošolcev so se letos v tekmovanju za Zlato kuhalnico pomerile v pripravi ajdovih žgancev, gobove enolončnice in brezalkoholnega jabolčno-hruškovega smutija.
Na državnem tekmovanju je sodelovalo dvanajst ekip iz vseh slovenskih regij. Pomurje je zastopala ekipa Osnovne šole Tišina, ki so jo sestavljale Gaja Šinko, Lija Kukec, Lena Lapoša in Alja Györek, ki so že na regijskem tekmovanju osvojile zlato priznanje.
Tudi na državno tekmovanje so se odpravile dobro pripravljene, tam pa so zaradi izjemnega ekipnega duha, natančnosti in kuharskih tehnik osvojile zlato priznanje. Za njihov uspeh sta zaslužni tudi mentorici Nina Lovenjak in Liljana Rous, ki sta učenke vodili skozi priprave ter z njimi delile svoje znanje in izkušnje.
Te jedi so pripravile
Osnovnošolke s Tišine so na državnem tekmovanju pripravljale jedi, ki so jih domiselno poimenovale. Tako so skuhale "prekmurski grižljaj" oziroma ajdove žgance s pridihom tradicije. Mehkim žgancem, zabeljenim z domačim bučnim oljem, so dodale hrustljave ocvirke. Z "jesenskim objemom" so ustvarile gobovo enolončnico, polno gozdnih arom, združile so namreč sveže in sušene gozdne gobe, ki so jih zalile z jušno osnovo in jim dodale še krompir. "Rdeča fantazija" pa je predstavljala smuti. Zanj so dekleta skuhala hruške v pesinem soku, razredčenem z vodo, odišavljenem s cimetom in vanilijevim sladkorjem, posebej so skuhala tudi jabolka, vse pa so nato zmiksale v aromatično sadno zmes.
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se