vestnik

IZBERITE VESTNIKOVO OSEBNOST POMURJA 2023

Glasujte za tistega, ki je po vašem mnenju v letu 2023 najbolj zaznamoval našo regijo.

Medijska hiša Vestnik tudi letos izbira Vestnikovo osebnost Pomurja minulega leta. V uredništvu smo izbrali sedem kandidatov, ki s svojimi dejanji življenje Pomurcev v lokalnem okolju ali drugod spreminjajo na bolje. Nekateri z glasbenim, kulturnim in športnim udejstvovanjem, drugi z nesebično pomočjo in povezovalnim duhom, vsi pa s trdim delom na svojem področju.
Glasujete lahko z glasovnico ali na spletni strani vestnik.si. Z oddanim glasom sodelujete tudi v žrebanju za vikend paket v Termah Banovci s polpenzionom za dve osebi.

Blaža Čeh
1 Blaža Čeh

Šele dvajsetletna košarkarica iz Rakičana, nekdanja članica Ženskega košarkarskega kluba Pomurje iz Murske Sobote, je v treh letih s soigralkami pri Cinkarni Celje osvojila že štiri naslove državnih in pokalnih prvakinj ter štirikrat nastopila na sklepnih turnirjih mednarodne lige WABA. Je članica slovenske reprezentance, na lanskem sklepnem turnirju lige WABA in v slovenskem pokalnem finalu je bila razglašena za najbolj koristno igralko (MVP).

Mario Pal
2 Mario Pal

Fizioterapevt lendavske Nafte, ki opravlja dolžnosti osebe medicinske stroke, se je lani avgusta izkazal z junaškim dejanjem. Ob robu nogometnega igrišča v Slovenski Bistrici je s prisebnim ravnanjem rešil življenje takratnemu trenerju, ki se je nenadoma zgrudil. Z zbranostjo in hrabrostjo je pokazal, da v takih situacijah ni nasprotnikov, le soljudje. Opozarja tudi na to, kako pomembno je v športnih ekipah in na prireditvah imeti na dosegu rok defibrilator.

Erik Janža
3 Erik Janža

Tridesetletni nogometaš iz Puževec bo poleti nastopil na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Je poosebljen dokaz, da je trdo delo vedno poplačano in opaženo. Ko je že vse kazalo, da so selektorji pozabili nanj, je z dobrimi predstavami v poljskem klubu Gornik Zabrze pokazal, da si zasluži mesto v reprezentanci. Dobre igre je kronal z dvema zadetkoma na kvalifikacijskih tekmah s Finsko in Dansko. Cenjen je tudi na Poljskem, kjer nosi kapetanski trak.

Maja Prettner
4 Maja Prettner

Prekmurska režiserka, ki je po študiju ostala v prestolnici, že leta piše scenarije in režira filme, oddaje, nadaljevanke in snema avtorske filme. Tudi v zadnjem dokumentarnem filmu se je lotila nevsakdanje teme, ženske na tradicionalno moškem položaju. V ospredje je postavila evangeličansko duhovnico, ki je bila na pomembnem življenjskem razpotju. Z Duhovnico je na slovenskem filmskem festivalu prejela vesno za najboljši film po izboru občinstva.

Karel Holec
5 Karel Holec

Predsednik Državne slovenske samouprave je med najbolj aktivnimi porabskimi Slovenci. Za svoje vsestransko prizadevanje je lani prejel medaljo za izjemne zasluge na področju ohranjanja slovenskega jezika, kulture in narodne identitete Slovencev na Madžarskem ter za prizadevanja za vsestranski razvoj in napredek Porabja. Bil je tudi eden najzaslužnejših, da se je ob zadnjem popisu prebivalstva na Madžarskem 3965 ljudi opredelilo za Slovence.

Marija Rožman
6 Marija Rožman

Članica Društva podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici je lani zmagala na izboru kmetice leta. Na domačiji v Terbegovcih je od malih nog pomagala na govedorejsko-poljedelski kmetiji in pri tem poprijela za vsako delo. Spretna je tudi s traktorjem, ki ga vozi že od konca osnovne šole, v preteklosti se je redno udeleževala tekmovanj v oranju. Čeprav je že nekaj let upokojena, še vedno pomaga sinu pri delu na kmetiji, aktivna je tudi v društvenem življenju.

Vlado Kreslin
7 Vlado Kreslin

Legendarni prekmurski kantavtor je lani praznoval 70. rojstni dan in prejel veliko nagrado odličnosti in mojstrstva, ki jo Pomurska gospodarska zbornica podeljuje za izjemne dosežke v znanosti, kulturi, umetnosti in gospodarstvu. Za Kreslina in njegovo glasbo že lahko rečemo, da sta večna, saj se njegovo občinstvo še kar mladi. Nekatere pesmi so že skoraj ponarodele, njegovi tradicionalni koncerti v Cankarjevem domu so vsakič razprodani. Lanski jubilej je kronal z novim albumom, ki nosi naslov Kje si b'la doslej.