Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Jejmo sezonsko
Čas branja 2 min.

5 pomladnih živil, ki jih morate vključiti v prehrano


Tina Lucu/Revija Liza Maja
15. 3. 2025, 09.15
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zelišča zdravijo, podkrepijo okus jedi in napitkov, okrasijo jedi in poskrbijo za zelo prijeten vonj. Povabite jih v svojo kuhinjo!

Kruh, kreša
Profimedia
Kreša

Spomladi iz zemlje pokukajo prvi sramežljivi listi. Ne čakajte in jih kar uporabite! Polni so vitaminov in zdravja in z nekaj domišljije boste ustvarili prave čudeže.

Čemaž

Prinaša prve zelene liste, ki nam jih pošlje narava po zimi. Diši po česnu in ima tudi podoben okus. Vsebuje eterična olja, vitamine in mineralne snovi. Rastlina je bogata z jodom in drugimi spojinami, ki imajo blagodejen učinek na naš organizem. Deluje kot naravni antibiotik, proti bakterijam in glivicam, zdravi črevesno floro, razširja žile, znižuje krvni tlak in podpira delovanje srčne mišice. Pozor: ne zamenjajte ga za strupeno šmarnico.

Namig: za namaze in solate uporabite le sveže liste. S sušenjem namreč izgubijo tako moč kot tudi zdravilni učinek.

Preberite tudi:

Kreša

Priljubljena rastlina je bogat vir vitaminov, med drugim vitamina C in B1. Krepi obrambne mehanizme telesa, nekateri pa celo menijo, da varuje pred rakavimi obolenji. Primerna je za izboljšanje solat in tudi za mnoge tople jedi. Vzgojite jo lahko tudi doma.

Namig: v nizko skledico položite kosem vate, ga nakapajte z vodo in potresite s semeni kreše. Postavite na sončen in topel prostor in vsak dan zalijte. V treh dneh boste lahko že želi!

Kopriva

Včasih so jo uporabljali za zdravljenje ugrizov kač. Listi te rastline lahko zdravijo ekceme in seneni nahod, blažijo pa tudi bolečine pri napadih putike. Listi mladih kopriv imajo podoben okus kot špinača. Koprive vsebujejo veliko železa in drugih mineralnih snovi in so bogate s karotenoidi in vitaminom C.

Namig: naberite čisto mlade rastline, ki še nimajo žgalnih laskov.

profimedia-0344758443.jpg
profimedia
Koprive lahko v kulinariki uporabimo sveže v obliki smuthijev, namazov, pestov ali v kuhani verziji kot juho, špinačo iz kopriv, koprivine palačinke...

Motovilec

Listna zelenjava z zelo prefinjenim okusom. Vsebuje veliko vitaminov C in A, železa, magnezija, kalija.

Namig: motovilec najbolj prija v solati.

Drobnjak

Najmanjša sorta čebulnic ima pozitiven učinek na naše zdravje. Zlahka ga gojite tudi doma. Užitne so tako bilke kot tudi rožnati cvetovi. Drobnjak je proti zmrzali odporna in nezahtevna rastlina. Uporablja se kot začimba in tudi kot zdravilna rastlina. Vsebuje kalcij, kalij, železo in vitamin C. Spodbuja prebavo in apetit in znižuje krvni tlak. Ima blagodejen učinek na ledvice.

Namig: drobnjak drobno sesekljajte in ga potresite po kuhanem krompirju, zelenjavni juhi, umešanih jajcih ali po kruhu z maslom. Najboljši je svež, da se ga tudi zamrzniti.

Drobnjak
Profimedia
Drobnjak je nabit z vitamini, predvsem A in C, vsebuje pa tudi vitamin B12.

Recept za solato z gorgonzolo in krešo

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 rdečkasta solata (hrastovka)
  • 1 zelena solata (Lollo Biondo)
  • 4 žlice zelene kreše
  • 100 g gorgonzole
  • 2 pomaranči
  • 80 g slanine v kosu
  • 6 žlice olivnega olja
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • 1 žlica limonovega soka
  • sol, ščepec sladkorja

Priprava:

Temeljito oplaknite obe vrsti solate, ju otresite in lističe natrgajte na koščke. Gorgonzolo zrežite na kocke. Pomaranči olupite in razdelite na krhlje. Slanino zrežite na paličice in jih brez dodatka maščobe popražite v teflonski ponvi. Zmešajte olje in obe vrsti sokov, sol in sladkor. Solato porazdelite po skodelicah in jo obložite s sirom, pomarančami in slanino. Nakapajte s polivko in potresite s krešo.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.