vestnik

(140 let Zdravilišča Radenci) Svoj glavni adut skušajo vpeti v vse storitve

M. Ha., 29. 9. 2022
Maja Hajdinjak
Gostom zdravilišča je v Salonu zdravja na voljo samopostrežni avtomat z mineralno vodo.
Aktualno

Na svetovni dan srca so v Zdravilišču Radenci pripravili novinarsko konferenco ob praznovanju 140-letnice delovanja zdravilišča.

Izvršna direktorica Vesna Maučec je v uvodu predstavila bogato zgodovino zdraviliške dejavnosti v Radencih, ki sega v leto 1882, ko so odprli prvo pokrito kopališče s termalno vodo, kasneje pa so postopoma dodajali namestitvene kapacitete, bare, restavracije in drugo infrastrukturo, pravi razcvet pa je zdravilišče doživelo med obema svetovnima vojnama. 
Danes v zdravilišču deluje tudi eden od treh rehabilitacijskih centrov v Sloveniji za srčno-žilne bolnike. Kot je povedal internist in kardiolog Andrej Vugrinec, ki je v zdravilišču zaposlen že skoraj dvajset let, skrbijo za rehabilitacijo najtežjih kardioloških bolnikov po hudih operacijah, infarktih in tudi transplantaciji srca, poleg kurativnih pa ponujajo tudi številne preventivne programe in ambulantne preglede. 

zdravilišče-radenci, 140-let, radenci
Maja Hajdinjak
Nasvete za bolj zdravo prehranjevanje so zbrali v brošuri Izberimo zdravo, gostje pa lahko dobijo tudi knjižico izbranih receptov jedi, ki se pripravljajo z mineralno vodo.

Poleg zdravstvenih storitev in velnesa je eno od ključnih področij v zdravilišču tudi kulinarika. Kot je povedal direktor kulinarike Branko Slavinec, pri pripravi jedi prisegajo na sveže, lokalne in sezonske sestavine, poleg tega, da je hrana zdrava, pa je pomembno tudi, da je okusna. Ob tem je izpostavil program Izberimo zdravo, ki so ga v zdravilišču pripravili skupaj s priznano nutricionistko Mojco Cepuš. Zbrali so nasvete za zdravo prehranjevanje in jih izdali v brošuri. V kulinariko pa so vpeli tudi svoj glavni adut, to je mineralna voda. Slavinec je tako izpostavil njihov jabolčni zavitek, pri katerem je k testu dodana mineralna voda, kar ga naredi še posebej krhkega in hrustljavega, z mineralno vodo pa pripravljajo tudi veliko drugih jedi. 

zdravilišče-radenci, 140-let, radenci
Maja Hajdinjak
Med sladicami slovi jabolčni zavitek, ki so ga tokrat postregli na malo drugačen način kot sicer, tudi tradicionalna prekmurska gibanica pa se je tokrat znašla v kozarcu.

Bogato tradicijo v Zdravilišču Radenci nadgrajujejo z novostmi. Nedavno so tako prenovili Salon zdravja, kjer je gostom na voljo samopostrežni avtomat z mineralno vodo, obenem pa si lahko privoščijo še mineralno kopel za roke. Ob zaposlenih pa sta gostom po novem na razpolago tudi »strežna vozička« Karl (poimenovan po Karlu Hennu, ki je odkril mineralno vodo v Radencih) in Ana (po njegovi ženi). 

zdravilišče-radenci, 140-let, radenci
Maja Hajdinjak
Andrej Vugrinec, Vesna Maučec in Branko Slavinec

zdravilišče-radenci radenci