© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Sobotni recept: Pasulj s prekajeno kračo


Uredništvo
18. 10. 2025, 12.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste si zaželeli prave jesenske jedi na žlico? Tukaj je recept.

moj naj recept javsnik (1) shutterstock.jpg
Shutterstock
Pasulj

Sestavine za 5 oseb:

500 g belega fižola
80–100 g čebule
2 stroka česna (60 g)
100 g korenja
olje za praženje
1 žlica mlete rdeče paprike
sol, poper, lovorov list
1 žlica paradižnikove mezge ali še bolje zmletih pelatov
25 g gladke moke
po želji feferon ali čili
1 prekajena svinjska krača (pribl. 1,2 kg)

Priprava:
Fižol preberemo (odstranimo nalomljena in slaba zrna), operemo in namočimo v večji količini hladne vode. Pustimo čez noč, pred kuhanjem vodo odlijemo in dodamo svežo vodo.

Preberite še

Fižol solimo, dodamo lovorov list in kuhamo pribl. 30 minut (odvisno od vrste fižola). S fižolom lahko kuhamo kračo ali jo pristavimo v drug lonec. Kračo kuhamo glede na velikost (1 kg težko kuhamo pribl. 1 uro). Ko je fižol skoraj kuhan, dodamo drobno naribano korenje in paradižnikovo mezgo. Hkrati začnemo pripravljati prežganje. V kozici segrejemo olje, dodamo sekljano čebulo in zlato rumeno prepražimo. Dodamo moko in sekljan česen, še malo prepražimo, dodamo mleto rdečo papriko in pražimo še nekaj sekund. Odstavimo in malo ohladimo. Prežganje zalijemo z vodo od fižola, premešamo in dodamo fižolu. Sedaj kračo odstranimo in fižol kuhamo še 10 minut. Za pikantnost po okusu dodamo cel feferon ali čili.

Kračo malo ohladimo, odstranimo kosti, lahko tudi kožo, in poljubno narežemo.

Namesto krače lahko kuhamo tudi prekajeno meso, npr. rebra, ali postrežemo s kranjsko klobaso ali hrenovko.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.