vestnik

V Avstrijo 24 ur na dan le v Gornji Radgoni in Gederovcih, na Madžarsko v Dolgi vasi in Pincah

Vestnik.si, STA, 4. 3. 2021
Jure Zauneker
Na meji z Madžarsko bosta cel dan odprta mejna prehoda Dolga vas in Pince.
Aktualno

Odlok o zaostrenem prehajanju meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko bo začel veljati v ponedeljek.

"Razmere se znova zaostrujejo, posebej nas skrbijo vnosi novih sevov, za katere še ne vemo, kako se bodo odzivali na cepiva. Zato smo se odločili za zaostritev vstopnih pogojev na naših mejah," je na tiskovni konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. 24 ur na dan bo prehod možen na mejnih prehodih z Italijo – Vrtojba, Fernetiči in Škofije –, z Avstrijo – Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona in Gederovci – ter z Madžarsko v Dolga vasi in Pincah. To so tako imenovani mejni prehodi tipa A.

avstrija, prepoved-vožnje-tovornjakom, tovornjaki, table
Nataša Juhnov
Na meji z Avstrijo bodo cel dan odprti mejni prehodi Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona in Gederovci

Po novem odloku bo drug tip mejnih prehodov imenovan prehodi B. Ti bodo odprti le ob določenih urah. Pretežno so namenjeni lokalnemu prehajanju meja. Na meji z Italijo so to Krvavi potok, Robič, Predel, Nova Gorica/Erjavčeva, Meblo in Rateče. Na meji z Avstrijo so to Holmec, Vič, Šentilj (magistralna cesta), Trate, Jurij in Kuzma. Na meji z Madžarsko pa sta to Hodoš in Čepinci. Policija bo na spletni strani objavljala tudi odprtost teh prehodov. Pri tipu B bodo mejni prehodi odprti le del dneva, bo pa policija redno osveževala sezname in ure na svoji spletni strani.

gornja-radgona, meja, zastoji-na-meji-z-avstrijo
Jure Zauneker
Meja z Avstrijo

Pri tipu C pa gre predvsem za mejne prehode, ki jih uporabljajo večinoma dvolastniki. Ti mejni prehodi ostajajo odprti in brez stalnega nadzora, bodo pa kontrolo izvajali naključno, je opozoril Hojs. Prehajanje teh mejnih prehodov je namreč glede na posodobljen odlok dovoljen le tistim, ki živijo v obmejnih občinah.

Če ob prehodu meje potniki nimajo negativnega testa, niso bili cepljeni ali niso preboleli covid-19, bodo napoteni v karanteno, ki jo je po novem možno zaključiti po petem dnevu z negativnim testom. 

Do sedaj je veljalo, da si jo lahko ob testiranju prekinil naslednji dan.

meja avstrija madžarska