vestnik

Kacin: V zadnjem tednu je rast dosegla vrh in se počasi spušča

Vestnik, 3. 11. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci je danes poleg vladnega govorca sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, ki je predstavil razmere v domovih za starejše.

Vladni govorec je uvodoma povedal, da število okužb narašča, vendar rast ni več tako strma. "V zadnjem tednu se je rast močno upočasnila in dosegla svoj vrh in se počasi spušča. Razmere so se v zadnjem tednu oktobra kar nekoliko popravile," je dodal. Manj je tudi okužb v absolutnem delu, upadel pa je tudi delež okuženih med testiranimi osebami. Kacin ob tem opozarja, da je to le eden od indikatorjev, na podlagi katerega razumemo epidemiološke razmere. "Ne smemo zanemariti, da je navodilo ministrstva za zdravje vplivalo na način testiranje, zato moramo vsa spoznanja jemati z rezervo," še poudarja. Naslednji indikator je število postelj v bolnišnicah. Vladni govorec je povedal, da število hospitaliziranih še naprej raste, zdravniki iz vseh koncev Slovenije pa opozarjajo, da se bo to število še povečevalo. 

Uršič je opisal, da so se razmere v domovih za starejše v zadnjih dneh na Gorenjskem popravile, so se pa poslabšale na Primorskem. Tudi iz drugih regij poročajo o okužbah v domovih. Poudarja, da domovi delajo dobro, in da imajo na voljo vso potrebno opremo. Preko poletja je ministrstvo skupaj z domovi in skupnostjo socialnih zavodov oblikovalo protokole, po katerih se ravnati v primeru pojava okužbe. Zahvalil se je tudi študentom medicine, ki delajo v domovih za starejše. Obenem pa dejal še, da domovi zagotavljajo vso potrebno tehnologijo, preko katere lahko stanovalci pridejo v kontakt s svojimi sorodniki. Vse je tudi pozval, da se ti kontakti omogočajo. 

koronavirus slovenija