vestnik

Po velikonočnih praznikih bodo postopoma začeli umikati omejitve za določene prodajalne

D. N., 8. 4. 2020
STA
Na fotografiji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Aktualno

Aktualno dogajanje v zvezi s koronavirusom so v izjavi za medije podali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Pri novem koronavirusu gre za nov pojav, ki ga zdravniška stroka še spoznava, pravila igre pa narekuje virus, je povedal Kacin in dodal, da si ne moremo privoščiti, da nas prehiti, biti moramo proaktivni. "Rešitve in ukrepi, ki jih je sprejela vlada, delujejo. Še bolj je bilo pomembno izvajanje ukrepov na lokalni ravni. V Sloveniji imamo veliko občin, a z zadovoljstvom ugotavljamo v času krize, da je podrobno poznavanje razmer na lokalni ravni pripomoglo k uvedbi boljši rešitev. Lokalne ravni so tiste, ki najbolje poznavajo razmere na lokalni ravni, je še povedal Kacin. 

Kot primer dobre prakse na izvajanju ukrepov na lokalni ravni je spregovoril župan Mestne občine Kranj, ki je predstavnik slovenskih občin in soorganizator srečanja na Brdu. V petek se je oblikovala delovna skupina, v katero so bili povabljeni predstavniki vse treh združenj občin in ministrstva za javno upravo, saj so ravno občine tiste, ki lokalne razmere najbolje poznajo. "Župani, ki smo v prvi bojni liniji, smo večja pooblastila, ki so nam bila dana, dodobra izkoristili in veliko pripomogli k zmanjšanju širitve koronavirusa," je povedal. Tudi v normalnih razmerah bi bilo treba povečati pooblastila županov in tako omogočiti razvoj občin, denimo z gradbenimi in podobnimi projekti. "Današnje srečanje je bilo dobro sprejeto, po eni strani smo izvedeli predloge, ki jih pripravlja vlada, po drugi strani pa smo izvedeli, kakšne so morebitne negativne posledice za občine. Dialog je bil zelo dober, nadaljevali bomo z usklajevanji v delovnih skupinah," je še dodal župan Rakovec, ki je izrazil tudi zadovoljstvo, da namerava vlada obljubo o zvišanju povprečnine zvišati. "To bo za občine zelo pomembno, saj utegnejo sicer zaiti v likvidnostne težave," je še poudaril Rakovec.  

matjaz rakovec gw
Grega Wernig
Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj.

Podpredsednik vlade in gospodarski minister je podal prvo oceno o tem, kaj nas morda ob ugodnejšem poteku čaka po veliki noči. "Po velikonočnih praznikih bomo postopoma začeli sproščati omejitve za določene prodajalne, gre za vulkanizerje, avtopralnice, mehanične delavnice in servise za popravilo tehničnega blaga, sem uvrščamo tudi trgovine, ki prodajajo gradbeni material, postopno pa načrtujemo tudi odpiranje prodajaln, ki prodajajo tehnično blago, kot sta bela tehnika in pohištvo," je povedal Počivalšek. Dodal je, da v proizvodnih obratih ni žarišč koronavirusa, zato delo tam poteka nemoteno, delodajalci pa morajo zagotoviti varne pogoje za delo. Tudi delavci morajo upoštevati varnostne ukrepe. "V obdobju epidemije proizvodnje nismo in tudi ne bomo omejevali," tako Počivalšek. 

Pojasnil je še, da MGRT nudi celovito podporo zavodu za blagovne rezerve pri nabavi zaščitne opreme, s tem namenom je podpisal pogodbe s slovenskimi dobavitelji. "Slovenija je v okviru skupnega javnega naročila EU naročila 300 ventilatorjev in nekaj milijonov mask, informacij o dobavi pa še ni," je še dodal. 

koronavirus izjava-za-medije