vestnik

Ani Roš s Hišo Franko tri Michelinove zvezdice, naziv bib gourmand tudi pomurski restavraciji

STA, Vestnik, 19. 9. 2023
Profimedia
Ana Roš
Aktualno

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša devet slovenskih restavracij, ena manj kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2023 pridobila novo zvezdico in se kot edina v Sloveniji ponaša s tremi, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je dobila dve, še sedem se jih ponaša z eno.

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava).

Sedem restavracij si je prislužilo tudi bib gourmand, oznako za restavracije, ki ponujajo visokokakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah. To so: Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah), Jožef (Idrija), Gostilna na Gradu (Ljubljana), TaBar (Ljubljana), Gostilna Rajh (Murska Sobota), Mahorčič (Rodik) ter Gostilna Repovž (Šentjanž).



"Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja. Pogumno si predstavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno razkazujejo lokalne sestavine in genialno združujejo svojo prehransko dediščino z idejami iz tujine," je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

Prve Michelinove zvezdice in druge znake Michelinovega vodnika je Slovenija dobila leta 2020.

kulinarika turizem