vestnik

(ANONIMKA) V radgonskem podjetju odpustili delavce, eden od njih trdi, da nezakonito. Kaj odgovarja vodstvo?

Majda Horvat, 22. 7. 2024
Arhiv podjetja Elrad Electronics
V podjetju te navedbe zavračajo in zagotavljajo, da so za vse zaposlene, ki so jih odslovili, vodili postopke po veljavni zakonodaji in predpisanih kriterijih, delavcem pa zagotovili in izplačali vse, kar jim po zakonodaji pripada. Electronics
Aktualno

Vodstvo trdi, da so odpuščali po veljavni zakonodaji in da pri tem niso kršili pravil.

Podjetje Elrad Electronics se je odzvalo na navedbe v anonimki, ki jo je avtor razposlal medijem. Ta med drugim navaja, da so bila odpuščanja v podjetju izvedena nezakonito, pri tem da so zlorabili zakonodajo, ob tem pa so delovne razmere oziroma odnosi v podjetju nevzdržne. Junija lani so namreč v družbi, ki se ukvarja z razvojem ter proizvodnjo elektromehaničnih sklopov za različne končne izdelke v avtomobilski industriji, za belo tehniko in električna orodja, odpustili 12 delavcev, v začetku junija letos pa še 20. Z družbe, kjer sta direktorja Boris Štefančič in Branko Šeruga, so poslali pojasnilo, da je do odpuščanj prišlo zaradi skrčenja naročil in z namenom, da zagotovijo vzdržno poslovanje. Letošnji upad naročil je namreč posledica slabše gospodarske situacije v Evropi, predvsem v Nemčiji, kjer so njihovi najpomembnejši kupci.



Tudi mlade matere


Toda avtor anonimke, ki očitno pozna razmere v podjetju, izpostavlja, da vodstvo naenkrat odpušča manjše število zaposlenih zato, da se izogne pripravi programa presežnih delavcev, kakor mu nalaga zakon, prav tako, da so med odpuščenimi tudi mlade matere, katerim je bilo odobreno delo samo v dopoldanski izmeni, delavke, ki so delale s skrajšanim delovnikom zaradi oskrbe majhnega otroka in ki imajo majhne otroke. »Podjetje, ki je mladim mamicam najprej odobrilo enoizmensko delo ali skrajšani delovni čas, jih je potem prav zaradi tega odpustilo. Kje je tu sedaj zakon, inšpekcija ali pa Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) za Pomurje? Govori se že tudi o nadaljnjem valu odpuščanj tik pred dopusti,« še navaja nepodpisani avtor.

V podjetju te navedbe zavračajo in zagotavljajo, da so za vse zaposlene, ki so jih odslovili, vodili postopke po veljavni zakonodaji in predpisanih kriterijih, delavcem pa zagotovili in izplačali vse, kar jim po zakonodaji pripada. »Izjavljamo, da nikoli nismo kršili pravic varovanim kategorijam delavcev,« so še zapisali. Avtor anonimke oporeka tudi navedbam, da je za manj dela krivo nemško gospodarstvo, in trdi, da se je pogrom začel z menjavami pri vodstvenih delavcih v proizvodnji.

elrad, elrad-international, podjetje, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Vodstvo trdi, da so odpuščali po veljavni zakonodaji in da pri tem niso kršili pravil.

Robert Seršen, sekretar SKEI za Pomurje, pa je povedal, da bi podjetje moralo po zakonu program presežnih delavcev pripravljati v primeru, če bi odpustili več kot 40 delavcev, kar pa se ni zgodilo. Je pa sindikat delodajalcu predstavil kriterije, ki jih mora pri tem upoštevati, in med njimi je bil tudi socialni položaj delavca. Za člane sindikata, ki so bili odpuščeni, je bilo to tudi upoštevano, preostali pa bi lahko v primeru, da so jim bile kršene pravice, izkoristili pravno varstvo z možnostjo pritožbe na delovno in socialno sodišče. »Vodstvo podjetja sindikat doslej tudi ni seznanilo, da se pripravlja novo ugotavljanje presežnih delavcev,« je še dejal Seršen.



Napovedi dobre, a nato ... 



Poslovno poročilo podjetja za leto 2022 razkriva, da je to ustvarilo 169 milijonov evrov prihodkov in s tem doseglo 27-odstotno rast. Za lansko leto poročilo še ni objavljeno. Vodstvo podjetja v poročilu tudi navaja, da bodo enako dobro prodajo dosegli tudi v letu 2023, ob tem pa pričakujejo še nižje cene materialov, energentov in transportnih storitev, izboljšanje dobavljivosti materiala in znižanje ovir v dobavnih verigah. Kaj se je torej zgodilo v lanskem letu, da so namesto obetavnih napovedi stroške zniževali celo z odpuščanjem?

Jasnega odgovora na to vprašanje iz podjetja nismo prejeli, so pa zapisali, da bodo v prihodnje spet rasli ter zaposlovali, kar bo mogoče doseči z novo pridobljenimi projekti. »Pričakujemo, da se bo to zgodilo v letu 2025, bolj natančno v drugi polovici leta 2025 in naprej,« napovedujejo v podjetju. Znova poudarjajo, da so zdajšnja odpuščanja posledica zmanjšanja obsega naročil in slabše gospodarske situacije v Evropi ter da so v takšni situaciji ravnali kot dober gospodar ter vse stroške prilagodili novim razmeram. In še, da so z zmanjšanjem števila zaposlenih glede na razpoložljiv obseg dela preostalim 500 sodelavcem zagotovili vzdržno poslovanje in stabilna delovna mesta. »Smo zasebna družba in kot takšna lahko vzdržno poslujemo le, če zagotavljamo pozitivno poslovanje. Pri tem sledimo zakonodaji in veljavnim postopkom ter nikakor ne izigravamo teh,« so še poudarili.

elrad-electronics, gornja-radgona
Arhiv podjetja Elrad Electronics
Podjetje Elrad Electronics se je odzvalo na navedbe v anonimki, ki jo je avtor razposlal medijem.


Skop odgovor podjetja smo prejeli tudi na vprašanje glede zmanjšanja drugih stroškov, pomembnih za vzdržno poslovanje. Zapisali so, da o konkretnih številkah medijem ne morejo govoriti pred javno objavo poročila o poslovanju, so pa največji prihranek ustvarili pri materialih in storitvah, tako z uspešnimi pogajanji kot z uvajanji drugačnih poslovnih modelov in alternativ. »Ker je naša branža izredno konkurenčna, je treba reagirati takoj z optimizacijo vseh stroškov, če zaznamo večje spremembe na trgu,« še navajajo.

elrad-electronics odpuščanja gornja-radgona zaposlitve