vestnik

Arso zaradi vročine izdal oranžni alarm. NIJZ ob vročih dnevih poziva k skrbi za ranljive skupine

Vestnik.si, 11. 7. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Za severovzhod Slovenije je izdano oranžno opozorilo.

Zaradi visokih temperatur je Agencija Republike Slovenije za okolje za severovzhodno Slovenijo izdala oranžno opozorilo. Opozorilo velja za danes in jutri, temperature se bodo povzpele vse do 36 stopinj Celzija. Opozarjajo, da lahko visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Za jutri je izdano tudi rumeno opozorilo, saj lahko v večernih urah pričakujemo močnejše nalive, piš vetra in udare strel.

Na NIJZ ob vročih dnevih pozivajo k skrbi za ogrožene skupine

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob vročih dnevih pozivajo k skrbi za ranljive skupine, med njimi so denimo starejši, duševni bolniki, pa tudi nosečnice. Prav vsem pa svetujejo pitje zadostne količine tekočin in izogibanje pripeki, je v izjavi za medije poudarila Simona Perčič z NIJZ.

Na NIJZ ob vročih dnevih pozivajo k skrbi za starejše, ki so pogosto osamljeni. "Obiščite svoje sorodnike, preverite njihovo zdravstveno stanje, ponudite jim pijačo. Najbolje, da jo pripravite v kozarčkih in naj jo pijejo po intervalih," je pojasnila Perčičeva.

"Če je toplotna obremenitev prevelika, če nimajo klimatiziranih prostorov, če se ne morejo v najbolj vročih urah umakniti v senco, v naravo, poskrbite zanje, morda lahko poiščete za nekaj ur tudi zavetje v kakšnih muzejih, parku, kjer je senca, lahko pa nenazadnje tudi v klimatiziranih trgovskih centrih," je dodala.

simbolična, klima, hlajenje, vročina
Jure Kljajić
Slika je simbolična.

Ogroženi so tudi delavci na prostem. Na NIJZ priporočajo, da sočasno delata vsaj dva. Če nekomu postane slabo, lahko tako drug poskrbi zanj. Izpostavila je tudi osebe s težavami v duševnem zdravju, ki težje poskrbijo zase, poleg tega pa zdravila, ki jih jemljejo, vplivajo na njihov center za uravnavanje temperature. Ogrožena skupina so tudi nosečnice, ki jih prav tako pozivajo, naj se v času velikih temperaturnih obremenitev zadržujejo v klimatiziranih prostorih.

Umik z vročine sicer svetujejo tudi vsem ostalim. Če pride do dehidracije, so namreč lahko zapleti resni, tudi življenjsko ogrožajoči, zato svetujejo pitje vode ali nesladkanega čaja. Pitja sladkih gaziranih pijač, alkohola in kave pa ne priporočajo, saj pospešijo odvajanje vode. Ob odhodu na daljše potovanje svetuje, naj posamezniki s seboj vzamejo dovolj tekočine in poskrbijo, da je dovolj popijejo tudi otroci. Ob tem naj ljudje v obzir vzamejo tudi morebitne zastoje na cestah, je opozorila.

Avtomobili naj ne bodo preveč ohlajeni, priporočena temperatura je od 22 do 26 stopinj Celzija. "Preden zapustimo avto, 10 minut klimo počasi prilagajamo na zunanjo temperaturo, da ta prehod med zunanjo in notranjo temperaturo ni prevelik, ker je tudi to nevarno," je opozorila.

Na vprašanje, kakšni so znaki toplotnega udara, je Perčičeva odgovorila, da slabost, vrtoglavica, bruhanje in omotičnost. Osebi pomagamo tako, da jo premaknemo v senco, jo hladimo in takoj pokličemo 112.

arso vročina vreme oranžno-opozorilo