vestnik

Avstrija bo ukinila vse protikoronske ukrepe. Preverite, kdaj

Vestnik.si, STA, 1. 2. 2023
Nataša Juhnov
V Avstriji bodo 30. junija ukinili vse protikoronske ukrepe, je danes odločila avstrijska vlada.
Aktualno

V Avstriji bodo 30. junija ukinili vse protikoronske ukrepe, je danes odločila avstrijska vlada. Že pred tem bodo 30. aprila ukinili obvezno uporabo mask v zdravstvenih ustanovah ter domovih za ostarele. Od poletja ne bodo veljale niti omejitve za okužene z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Že zdaj okuženim v Avstriji ni treba v karanteno, morajo pa nositi masko tipa FFP2 v zaprtih prostorih in na prostem, kadar so v tesnem stiku z drugimi ljudmi. S poletjem to ne bo več potrebno. Prav tako covid-19 ne bo več obravnavan kot bolezen, ki jo je potrebno prijaviti zdravstvenim organom, poroča APA.

Avstrijski zdravstveni minister Johannes Rauch je poudaril, da so odločitev za izstop iz kriznega režima sprejeli na podlagi znanstvenih kriterijev ter zagotovil, da se bodo s pandemijo še naprej lahko uspešno spopadali. Ob tem je izpostavil podatek, da je cepljenih približno tri četrtine vseh prebivalcev Avstrije, zaradi česar so po njegovih ocenah precej odporni na morebiten nov val okužb.

Cepljenje, testi in zdravila proti covidu-19 naj bi ostali brezplačni, cepilne centre pa bodo ukinili.

Minister je zagotovil tudi, da bodo potek pandemije še naprej spremljali z analizo vzorcev PCR testov ter odpadnih voda. Zaradi nevarnosti epidemij in pandemij v prihodnosti pa bo ministrstvo pripravilo tudi spremembo epidemiološkega zakona, ki naj bi bila pripravljena do konca leta, še navaja APA.

avstrija koronavirus ukrepi