vestnik

V Avstriji od torka policijska ura, zapirajo se tudi lokali, hoteli in fitnesi

Vestnik, STA, 31. 10. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zaradi vse slabše epidemiološke slike bo od torka pri severnih sosedih veljala policijska ura, zapirajo se tudi lokali in hoteli.

V Avstriji bodo od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro od 20. do 6. ure ter zaprli kulturne ustanove in gastronomske obrate, je na tiskovni konferenci predstavil kancler Sebastian Kurz. Ukrepi bodo omejili tudi zasebna druženja, saj bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev, izjema je tudi rekreacija na prostem.
Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma. 
V Avstriji so v 24 urah sicer potrdili 5349 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 27 ljudi. Trenutno imajo 36.590 aktivnih okužb, od začetka epidemija pa so potrdili več kot 104.000 okužb. Covid-19 je terjal 1109 življenj.
Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo. V okviru ukrepov bodo lahko odprti tudi frizerji in kozmetični saloni, veljali pa bodo poostreni higienski ukrepi, kot je nošenje mask in omejeno število ljudi v salonu.

dunaj, lokal, trgovina
Profimedia
Napis na vratih trgovine na Dunaju vstopajoče opozarja, naj si pred vstopom nataknejo masko.

Zapirajo se fitnesi, hoteli in lokali

Na drugi strani bodo svoja vrata zaprli fitnesi. Za štiri tedne bodo zaprte tudi kulturne ustanove, kot so muzeji, gledališče in kinematografi. Podobno se bo zgodilo na področju gastronomije in hotelirstva. Omogočen bo sicer osebni prevzem ali dostava. Da udarec za ta sektor ne bo prehud, predvideva vlada pomoč v višini 80 odstotkov prihodka, ki so ga imeli lani novembra. Ukrepi bodo predvidoma veljali do konca novembra, odobril pa jih je tudi že predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen.

avstrija lockdown popolno-zaprtje
Kaj zdaj berejo drugi