vestnik

Beovićeva: Če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kakšno bo njihovo spoštovanje

Vestnik, STA, 29. 11. 2020
STA
Infektologinja Bojana Beović.
Aktualno

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je komentirala aktualne epidemiološke razmere.

Po njenih besedah smo v Sloveniji z vsemi ukrepi dosegli nek plato, še vedno pa se stanje ne izboljšuje. "To na eni strani pomeni, da če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, da ne govorim o tem, koliko to pomeni smrtnih žrtev. In če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kakšno bo njihovo spoštovanje, saj je že sedaj nekako vtis, da ljudje težko razumejo in težko spoštujejo ukrepe. To se zelo očitno kaže v rezultatih, ki jih imamo," je za STA dejala infektologinja Beovićeva.

Moramo se dogovoriti, kaj je tisto, kar nam je res pomembno

Sicer pa rezultati za en dan, kot denimo za petek, ki so tudi z nižjim deležem pozitivnih testov nakazovali možno izboljšanje, ne pomenijo nič. "Treba je upoštevati trende in gledati epidemijo z različnih zornih kotov. Ne samo število okuženih in delež, ampak tudi število tistih, ki potrebujejo bolnišnice. Teh je nekaj več, a ta podatek ni presenetljiv, ker je čez vikend manj odpuščanja," je dodala strokovnjakinja, ki pa je ocenila, da podatki za soboto ne pomenijo nič dobrega glede razmišljanj o morebitnem sproščanju ukrepov.

koronavirus covid testiranje bobo1
Bobo
Fotografija je simbolična.

V družbi se moramo, tako Beovićeva, dogovoriti, kaj je tisto, kar nam je pomembno. "To je neka družbena odločitev, s katero pravzaprav medicinska stroka nima dosti," je še dejala Beovićeva in spomnila na znane mehanizme prenosa okužb in zakaj je covid-19 nevarna bolezen. Infektologinja meni, da bi ljudje lahko naredili vse za to, da bi si naredili "kolikor toliko primerne božične in novoletne praznike". Na vsakem posamezniku je, tako Beovićeva, ali bo vplival na to, da okužb ne bo.

PREBERITE ŠE: 

Delež pozitivnih testov 30-odstoten, umrlo 48 ljudi

V 20 pomurskih občinah 110 novih okužb

koronavirus statistika