vestnik

Blisk montaža: spor in nesoglasja že na prvi skupščini

Timotej Milanov, 30. 7. 2018
Nataša Juhnov
Boris Goldinskij 
Aktualno

Novi lastniki niso uspeli s predlogom imenovanja članov nadzornega sveta - Napovedane so izpodbojne tožbe - Kmalu bo sklicana nova skupščina  

Potem ko je Igor Banič skupaj s partnerjema Boštjanom Tancerjem in Štefanom Kuharjem pridobil 51-odstotni lastniški delež v murskosoboški družbi Blisk montaža, se je zapletlo na petkovi skupščini, kjer so novi lastniki že želeli imenovati svoje člane v organe družbe. Na skupščini, ki je bila sklicana že pred spremembo lastništva, delničarji tako niso podelili razrešnice upravi in nadzornemu svetu družbe, ki so jima izglasovali nezaupnico za poslovanje družbe v preteklem letu. Kot smo že poročali, je imela v lanskem letu družba štiri milijone evrov prihodkov in 273 tisoč evrov izgube, v novo leto pa prenesla 148 tisoč evrov bilančnega dobička, za katerega so v petek delničarji odločili, da bo ostal nerazporejen.
Skupščini je predsedoval Boris Goldinskij ml., sicer tudi predsednik nadzornega sveta družbe in sin direktorja ter solastnika družbe Borisa Goldinskija.



Delničarji niso potrdili povečanja osnovnega kapitala družbe za 200 tisoč evrov. Potrdili niso niti imenovanja posebnega revizorja, gre za revizijsko hišo Resni iz Ljubljane. Ta naj bi pripravila poročilo o vseh poslih s člani uprave družbe in njihovimi povezanimi osebami, pod drobnogled naj bi vzela tudi nekatere konkretne posle družbe, med drugim v murskosoboški in izolski bolnišnici. Banič pravi, da je šlo za predlog prejšnjih lastnikov, od katerih so odkupili lastniški delež. »Preden bomo prevzeli nadzor nad družbo, bomo tako ali tako videli, kaj se je tu dogajalo, torej ni potrebe, da bi to opravljali zunanji revizorji.«

1b4b9ee204158c369e204ffb28bbe7b0
Andrej Petelinsek
Boštjan Tancer

Pri glasovanju o razrešitvi in imenovanju članov nadzornega sveta je Baničev odvetnik Gregor Živko povedal, da ima odstopni izjavi članov nadzornega sveta Štefana Černjaviča in Karmen Kaučič. Sklep o odpoklicu Goldinskija z mesta predsednika nadzornega sveta ni bil izglasovan, prav tako niso izglasovali nasprotnega predloga Živka, s katerim bi poleg odpoklica Godlinskija še potrdili prenehanje mandata omenjenih članov nadzornega sveta. Novi lastniki so želeli, da bi skupščina za člana nadzornega sveta imenovala Baniča in Tancerja, predsednik skupščine Goldinskij ml. pa je odločil, da tega nasprotnega predloga ne bo dal na glasovanje. Kasneje je po posvetovanju z odvetnikom Dejanom Rituperjem povedal, da zaradi tega, ker ni bil pred tem odpoklican noben član nadzornega sveta. Banič, Tancer in Kuhar ter nekateri drugi delničarji so tako napovedali izpodbojno tožbo zoper vse sprejeta sklepe. Na koncu so se sprli še okoli ure, ob kateri naj bi bila skupščina zaključena.


Banič meni, da se bodo kljub temu kmalu uspeli dogovoriti s sedanjim vodstvom družbe. »Kratkoročno želimo vzpostaviti nadzor nad družbo, srednjeročno pa od sedanjega vodstva prevzeti upravljanje, verjamem, da nam bo to uspelo,« pravi in dodaja, da bo kmalu sklicana nova skupščina.

Preberite še:Bo Banič Blisk popeljal na pota stare slave?

Jure Zauneker
Igor Banič 
Blisk montaža