vestnik

Bo Diana res (p)ostala dom za starejše? Hoblaj: "Če ne bomo delali razvoja, me ne kličite, da naj vam zrihtam mesto za vaše starše"

Rok Šavel, 21. 9. 2023
Jure Zauneker
Bodo starostniki ostali v hotelu Diana tudi po koncu obnove matične enote Doma starejših Rakičan?
Aktualno

Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan in mestni svetnik, je minulo sejo mestnega sveta izkoristil, da je javnosti pojasnil strategijo zavoda, ki ga vodi, in hkrati zanikal govorice, da je odločitev o preoblikovanju nekdanjega hotela Diana v enoto doma za starejše že padla.

Ob obsežni obnovi matične enote Doma starejših Rakičan so lansko spomlad v nekdanji hotel Diana v središču Murske Sobote preselili čez 100 oskrbovancev, ki naj bi tam ostali do konca letošnjega junija. Objekt je namreč ravno v času, ko je nastala potreba Doma starejših Rakičan po preselitvi starostnikov, dobil novega lastnika, in sicer sta v lastništvo vstopila odvetnika Dejan Rituper in Ronnie Christopher Horvat preko družbe Prekmurka, čeprav Rituper uradno v družbi nima lastništva, pri čemer pa obstaja več vzporednih družb, od Hotela Diane, Blagovnice in Deri ter Deri naložbe s povezanim lastništvom, zato je to lastniško hobotnico težje razvozlati. Jasno pa je razvidno, da Dom starejših Rakičan plačuje najemnino družbi Equinox v višini 35 tisoč evrov na mesec, pri čemer je kot prejemnik v namenu nakazila navedena družba Prekmurka. Družba Equinox je tudi kreditirala nakup Diane v obliki 1,6 milijonskega kredita z rokom zapadlosti do začetka leta 2025.

Obnovitvena dela v Rakičanu so pred časom bila podaljšana do konca letošnjega leta, ob zadnji informaciji ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj pa so na 12-milijonski projekt, ki se financira z evropskimi sredstvi, vplivale tudi poletne vremenske ujme. V okviru podaljšanega roka bo projekt zaključen, če ne bo prišlo do podobnih vremenskih nevšečnosti, so v dokumentu navedli na ministrstvu, ki ga vodi minister Aleksander Jevšek. Vse od začasne vselitve starostnikov v nekdanji hotel pa se pojavljajo govorice, da bo Diana tudi po koncu obnovitvenih del rakičanskega doma ostala ena izmed njegovih enot. V zvezi z začasno nastanitvijo starostnikov v Diani so se pojavili tudi pomisleki, kar se tiče ogrevanja, pomanjkanja dvigala in podobno.


Razvijajo se bolje kot kakšna pomurska občina


Ker se v javnosti pojavlja več govoric o tem, da prenovi matične enote v Rakičanu ni videti konca in da naj bi bilo že v osnovi mišljeno, da bo Diana postala dom za starejše, se je Zoran Hoblaj, direktor javnega zavoda in mestni svetnik, odločil, da zadevo pojasni kar na seji mestnega sveta, kjer točke v povezavi s tem pravzaprav niti ni bilo na dnevnem redu. Kot je dejal, je Dom Rakičan najstarejši in največji tovrstni zavod v Pomurju, saj ima več kot 388 postelj v treh enotah, ob tem pa je tudi največji izvajalec storitve pomoči na domu, saj oskrbuje kar 175 uporabnikov v osmih občinah. Prenova matične enote bo po njegovih zagotovilih končana v vseh predvidenih rokih do konca letošnjega leta. Bo pa zaradi spremenjenih tehničnih standardov in normativov 50 postelj manj, kot jih je bilo do sedaj, in sicer zgolj eno in dvoposteljne sobe z lastnimi sanitarijami. Kar se tiče informacij v zvezi z Diano, je zatrdil, da so te napačne. Res je, da je potekal usklajevalni sestanek s vsemi deležniki zaradi bližajočega se roka izteka najemne pogodbe, ki jo ima zavod sklenjeno z republiškim stanovanjskim skladom za murskosoboško enoto, kjer biva 66 starostnikov, ta se izteče leta 2025, a da naj bi se dogovorili, da jo bodo lahko podaljšali. Hoblaj pa je priznal, da naj bi se tudi preučila možnost, ali se lahko ustanovi dodatna enota v Diani, a če se bo to zgodilo, se bo "ob upoštevanju zakonskih pogojev in ob sodelovanju resornega ministrstva". Kot je poudaril, so tudi v vzpostavljanju enote v Črenšovcih in v Dobrovniku in so najuspešnejši zavod v Sloveniji, saj so pridobili kar 19 milijonov evrov nepovratnih sredstev. "Razvijamo se mogoče še boljše kot kakšna pomurska občina, a to strategijo širjenja moram prilagajati na tak način, da bomo lahko ponudili proste postelje," je dejal. V sistemu je na državni ravni ta hip več kot 15 tisoč vlog za prosto mesto v domu za starejše, pri čemer dobivajo v Rakičanu več kot 80 odstotkov vlog za enoposteljne sobe, a postelj na voljo je na državni ravni 21.500. Potrebe tako naraščajo, saj drastično narašča tudi število starejših, ta trend pa se ne bo tako hitro zaustavil. Omenil je tudi problematiko dementnih, saj nov pravilnik veleva, da morajo enote za demenco imeti direkten dostop do zunanjih površin. To imajo zaenkrat urejeno le v Rakičanu, bodo pa to zagotovili v novih enotah v Črenšovcih in Dobrovniku.

c9e5566644b56ae4be46cd8509e224b8
Nataša Juhnov
Zoran Hoblaj je v mestnem svetu pojasnjeval aktualne zadeve v zvezi z Domom starejših Rakičan, ki ga vodi.

Strokovne usmeritve, da naj starejši ostajajo v mestnih središčih

"Naš namen je, da v Murski Soboti naredimo še center za starejše, da bi ga razširili in v ozadju dobili enoto za starejše. Istočasno pa smo zadevo reševali skupaj z občino in Varstveno delovnim centrom (VDC), ker je VDC dobil odločbo, da morajo narediti objekt v neposredni bližini naše enote, ampak še zdaleč niso v fazi, da bi imeli gradbeno dovoljenje ali projektno dokumentacijo, država pa je zaustavila vse investicije iz državnega proračuna. Pogovarjali smo se o tem, da bi jim mi odstopili eno nadstropje v Murski Soboti, ostali dve pa bi zadržali. Sestanek je bil zgolj informativne narave," je pojasnil direktor rakičanskega doma in dodal, da se pojavlja veliko dezinformacij, zato je na voljo za pojasnila. "Prosim, da me pokličete in vam iz prve roke povem kot pa da neke trače in dezinformacijee poslušate, ki se potem širijo med prebivalstvo. Če pa ne bomo delali razvoja, pa me prosim ne kličite, da naj vam zrihtam mesto v domu za vaše starše. Res ne. Se pa trudimo, da lokalnim prošnjam ustrežemo čim prej, saj moramo poskrbeti v prvi vrsti za naše ljudi, za naše starše, ki si zaslužijo primerno mesto v domu," je bil jasen v svojem nastopu pred mestnim svetom.

Še pred tem je, med obravnavo Strategije trajnostnega razvoja in trženja turistične destinacije Murska Sobota 2023-2028, kjer je bil slišan očitek, ali bo res v središču mesta nastal dom za starejše v Diani, povedal, da so strokovne usmeritve takšne, da starejši ostanejo v centru mest. "Nihče ni povedal, da bo tukaj stala enota in nihče ni povedal, da več ne bomo imeli že obstoječih enot," je repliciral svetniški kolegici Tamar Gradinski iz vrst SDS.

zoran-hoblaj dom-starejših-rakičan diana mestni-svet seja-mestnega-sveta