vestnik

Bodo arome v elektronskih cigaretah kmalu prepovedane?

Vestnik.si, STA, 8. 11. 2023
Jure Kljajić
Novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov predvideva prepoved vseh arom v elektronskih cigaretah in kajenja v kadilnicah ter dopolnitev nekaterih določb nadzora in kazenskih določb v zvezi s tobačnimi izdelki.
Aktualno

Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, so sporočili iz Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom). Ponovno bo obravnavala tudi predlog strategije vključevanja tujcev, ki niso državljani EU, v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje Slovenije.

Novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov predvideva prepoved vseh arom v elektronskih cigaretah in kajenja v kadilnicah ter dopolnitev nekaterih določb nadzora in kazenskih določb v zvezi s tobačnimi izdelki. S tem bi naredili pomemben korak k uresničitvi dolgoročne strategije Za Slovenijo brez tobaka, in sicer da bo v Sloveniji do leta 2040 manj kot pet odstotkov prebivalcev uporabljalo tobačne in povezane izdelke, je zapisano v gradivu.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, s katero Slovenija izpolnjuje obveznosti, ki izhajajo iz evropske uredbe o spodbujanju pravičnosti in preglednosti za poslovne uporabnike spletnih posredniških storitev. Države članice morajo namreč zagotoviti ustrezno in učinkovito izvrševanje uredbe in določiti pravila v primeru kršitev ter zagotoviti njihovo izvajanje. Prav tako mora Slovenija zagotoviti izvajanje evropske uredbe o tekmovalnih in pravičnih trgih v digitalnem sektorju in spremembe direktiv, so povzeli v Ukomu.

Obravnavali bodo tudi nacionalni strateški načrt za digitalno desetletje. Gre za načrt, ki določa osnovne politike, ukrepe in dejavnosti, ki bodo prispevale k uresničevanju digitalnih ciljev in ki jih bo država izvajala v naslednjem desetletju na področju digitalne preobrazbe.

vlada tobak predlog zakon