vestnik

Bodoči Materinski dom bo deležen celovite prenove

Marina Vrbnjak, 18. 10. 2019
Marina Vrbnjak
Škofijska Karitas Murska Sobota ureja hišo, v kateri bodo ženske in mame našle zatočišče.
Aktualno

V Cvetkovi ulici v Murski Soboti prenavljajo hišo, ki bo namenjena ženskam in materam v stiski.

Z obnovo hiše, ki jo je v začetku leta kupila Škofijska Karitas Murska Sobota, so pričeli spomladi. Danes so jim prostovoljno na pomoč priskočili še člani sekcije slikopleskarjev, za kar so jim zelo hvaležni.

»Trenutno v Pomurju delujeta dve enoti Materinskega doma. V Svetem Juriju ob Ščavnici imamo večjo enoto, ki lahko sprejme šest mamic, enota v Martjancih pa ima možnost sprejeti tri mamice z otroci,« je povedala Vlasta Glavač, vodja Materinskega doma. Trenutno so vse kapacitete zasedene, v njih biva devet mamic oziroma žensk in enajst otrok.

materinski-dom-murska-sobota, materinski-dom
Marina Vrbnjak
Namestitev bodo lahko ponudili šestim materam, na razpolago bodo namreč imeli pet sob različnih velikosti in en rezervni prostor za nujne primere.

Povpraševanja in stisk veliko

Nova enota, ki se nahaja na Cvetkovi ulici v Murski Soboti, bo lahko sprejela šest mamic z otroci. Vendar Glavačeva vseeno opozarja, da prostora ne bo dovolj. »V zadnjih tednih je povpraševanja in stisk veliko,« je povedala. »In dejstvo je, da enote v Martjancih zaradi okvirjev, ki jih moramo izpolnjevati če želimo obdržati sofinancerska sredstva s strani ministrstva, več ne bomo uporabljali. Tiste mamice – če bodo še z nami - se bodo preselile sem, kar pomeni, da bo dejansko prostora le za tri dodatne uporabnice.« Ministrstvo sicer sofinancira le strokovni kader, zaposlitve in plače, vse ostalo je v domeni Škofijske Karitas Murska sobota.»Nakup hiše je bil za nas velik strošek. In zato so vsi dobrodelni prispevki, vključno s dobrodelno akcijo slikopleskarjev, zelo dobrodošli,«je še dejala.

materinski-dom-murska-sobota, materinski-dom
Marina Vrbnjak
Škofijska Karitas Murska Sobota ureja hišo, v kateri bodo ženske in mame našle zatočišče.

Sodelovali v humanitarni akciji

Kot je povedal Jožef Kociper, generalni tajnik Škofijske Karitas, se bodo dela predvidoma končala do konca leta. Doslej so zamenjali okna, urediti pa morajo še centralno kurjavo, električne inštalacije, dodatne podstrešne sobe ter hišo v celoti opremiti. V današnji akciji so sodelovali člani sekcije slikopleskarjev pri Območni obrtni zbornici Murska Sobota: Malar - pišt, Soboslikarstvo-fasaderstvo Janez Škraban, Slikopleskarsto in fasaderstvo Merica, Sapač slikopleskarstvo in fasaderstvo, upokojeni slikopleskar Šiftar Viljem in upokojeni slikopleskar Janez Škraban. Slikopleskarski material je prispevalo podjetje HG Trade, ocenjena vrednost del v humanitarni akciji pa znaša okoli sedem tisoč evrov.

materinski-dom-murska-sobota, materinski-dom
Marina Vrbnjak
V današnji akciji so sodelovali člani sekcije slikopleskarjev pri Območni obrtni zbornici Murska Sobota: Malar - pišt, Soboslikarstvo-fasaderstvo Janez Škraban, Slikopleskarsto in fasaderstvo Merica, Sapač slikopleskarstvo in fasaderstvo, upokojeni slikopleskar Šiftar Viljem in upokojeni slikopleskar Janez Škraban.

materinski-dom murska-sobota slikopleskarji