vestnik

Boj za soboško Komunalo: Zrinski pravi, da en mandat ni bil dovolj

Rok Šavel, 10. 8. 2024
Aleš Cipot
Bo Tomislavu Zrinskemu uspelo priti do drugega mandata na čelu murskosoboške Komunale?
Aktualno

Na vrhuncu letnih dopustov je nadzorni svet objavil razpis za direktorja murskoboške Komunale. Aktualni direktor Tomislav Zrinski bo ponovno kandidiral.

Za pričakovati je bilo, da se bo bitka za murskosoboško Komunalo pričela jeseni, saj trenutnemu direktorju Tomislavu Zrinskemu mandat poteče konec oktobra. Za pričakovati je tudi bilo, da se bosta za kadrovanje novega prvega človeka Komunale udarila oba koalicijska partnerja, Socialni demokrati z županom Damjanom Anželjem na čelu in v mestnem svetu enakovredna Svoboda. Toda ta računica se ni povsem izšla, saj je nadzorni svet, ki mu predseduje Matjaž Durič, sicer tudi mestni svetnik na listi SD, že 2. avgusta objavil razpis za imenovanje direktorja javnega podjetja. Pred štirimi leti, ko se je na direktorski stolček zavihtel Zrinski in zamenjal Štefana Cigana, je bil razpis objavljen šele konec septembra.


Zanimiv plen, toda komu?


Špekulacije, zakaj hitenje, so na mestu, saj izkušnje kažejo, da pohitritev tovrstnih kadrovskih postopkov, sploh v času dopustov, ko je veliko interesno vpetih posameznikov odsotnih, nikoli ni slučajna.

Komunala je zanimiv politični plen že sama po sebi, saj gre za edino javno podjetje v 100-odstotni lasti murskosoboške občine, ki opravlja tako javne službe kot tržno dejavnost, na leto obrne okoli 10 milijonov evrov in zaposluje čez 100 ljudi. Res pa je, da se v zadnjem obdobju, oziroma bolje rečeno celo zadnja leta, sooča s številnimi izzivi.

Triletni niz rdečih številk - Komunala je leto 2021 končala z več kot 50 tisoč evri izgube, leta 2022 je izguba znašala skoraj 180 tisoč evrov, lani pa več kot 165 tisočakov - pač ni preveč obetaven, čeprav bi težko krivdo za to pripisali le in samo Zrinskemu. Vzdrževanje javnih površin in cestnoprometne infrastrukture, izgubarsko kopališče in Petrolova čistilna naprava so naredili svoje, javno podjetje pa ni bilo dovolj konkurenčno na trgu, da bi z ostalimi dejavnostmi pokrili ves minus. Prav ti dejavniki bi lahko pomenili, da bo glavnim kadrovnikom in tudi tistim v ozadju težko najti drugo kompetentno osebo za ta nehvaležen položaj. Za zdaj je znano, da se je na razpis, ki traja do vključno 15. avgusta (torej se lahko kandidati prijavijo tudi na državni praznik in dela prost dan, kar je najmanj neobičajno), prijavil oziroma namerava prijaviti aktualni direktor, ki nam je to tudi potrdil.

komunala-murska-sobota, simbolična
Loris Cipot/fotolens.si
Javno podjetje Komunala je zanimiv politični plen, a v zadnjih letih vztrajno tolče minus in se sooča s številnimi izzivi, ki zagotovo odbijajo potencialne kompetentne snubce za direktorsko funkcijo.



"En mandat je premalo. Še veliko je odprtih front in izzivov," nam je povedal Zrinski. Tudi, če Zrinski nima zaupanja župana in koalicijskih kolegov iz Svobode, pa ima prvo in zadnjo besedo le tričlanski nadzorni svet javnega podjetja. V njem sedita kot predstavnika ustanovitelja prej omenjeni Durič (SD) in Gorazd Kerec (Svoboda) ter še eden od predstavnikov zaposlenih.

Pot do novega mandata je torej jasna, a do izteka roka za prijavo na razpis in do usodne seje nadzornega sveta se seveda lahko zgodi še marsikaj. V mrzličnem in predčasno sproženem iskanju kandidatov se je v političnih kuloarjih pojavilo celo ime Zorana Hoblaja, ki je ravno tako mestni svetnik (SD) in direktor Doma starejših Rakičan, kjer pa se zdi, da se je znašel v nemilosti lastnega sveta zavoda in bi se mu lahko stolček zamajal. Hoblaj nam je odločno zanikal, da bi nameraval kandidirati za direktorja soboške Komunale.

komunala murska-sobota razpis-za-direktorja tomislav-zrinski mestna-občina-murska-sobota