vestnik

Bolezen prizadela četrtino svetovne črede

Janez Votek, 12. 11. 2019
Miha Šoštarič
Velik problem obolevanja z afriško prašičjo kugo je pri divjih svinjah. Fotografija je simbolna.
Aktualno

Evropa za zdaj še nima velikih težav z afriško prašičjo kugo (APK). Velik problem je obolevanje divjih prašičev, posredno pa so prizadete domače reje. Najhuje je v državah na vzhodu EU.

Z okužbami v domačih rejah se srečujeta tako Romunija kot Bolgarija. V avgustu se je bolezen v domačih ali komercialnih rejah pojavila v Srbiji. Ta država pa ne zaznava obolelosti med divjimi prašiči. Dokaj nenavaden je pojav bolezni pri divjih prašičih na Madžarskem, kjer se je koncentracija obolelih živali zadrževala na levem bregu Donave, v poletnih mesecih pa se je pojavila tudi na desnem bregu. S pojavom bolezni v Srbiji in širitvijo na Madžarskem je naša Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ponovno opozorila na dosledno izvajanje zaščitnih ukrepov pred vnosom bolezni v Slovenijo. Virus APK, ki ni nevaren za ljudi, je izredno trdoživ in prenaša dolge transportne poti. Tako so že spomladi na eni od angleških univerz potrdili, da virus brez vseh težav preživi ladijski prevoz od ZDA do Anglije. Naslednja testiranja so pokazala, da so te transportne poti lahko še daljše.

143ed56c4dd285068d70d1d9771370ab
Uprava Za Varno Hrano
Tako se kaže afriška kuga na prašičih. Fotografija je simbolična.

Druga nevarnost je vnos s hrano oziroma mesnimi izdelki iz držav, kjer je virus že prisoten. Zato ni pomembno samo zavedanje o možnem vnosu virusa v državo med kmeti in lovci. Problema se morajo zavedati vsi državljani, predvsem tisti, ki potujejo. Virus se ne prenaša na ljudi in zato zanje ni nevaren, lahko pa njegovo prenašanje povzroči veliko gospodarsko škodo. To potrošniki že čutijo, saj cene svinjskega mesa iz dneva v dan rastejo. Evropa za zdaj še ni utrpela velike škode v komercialnih oziroma rejah domačega prašiča. Je pa problem, da se je populacija domačih prašičev po oceni Svetovne organizacije za zdravstvo živali (OIE) zmanjšala za četrtino. Na Kitajskem je po podatkih OIE poginilo 70 odstotkov populacije prašičev ali okrog 350 milijonov. Kitajska redi približno dve tretjini svetovne populacije prašičev in jih toliko porabi za prehrano. Zaradi pomanjkanja je odpravila carine za uvoz svinjskega mesa iz EU in ZDA. Praktično vsa svinjina iz Nemčije in Španije konča na kitajskem trgu. Toda povečan uvoz ne dohaja kitajskega povpraševanja. Ta teden Kitajci kupujejo svinjsko meso po 5,15 evra za kilogram žive teže oziroma 6,50 evra za klavno polovico z 79-odstotno klavnostjo (izkoristkom). Pred letom, ko se posledice afriške prašičje kuge še niso čutile tako močno, je bila cena kilograma klavne polovice 1,79 evra.

prašičja-kuga apk