vestnik

Boste na dan volitev v tujini? Samo do jutri se lahko prijavite na glasovanje

Vestnik.si, 22. 3. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Dober mesec še manjka do državnozborskih volitev. Če boste na dan volitev v tujini, lahko glasujete, a morate o tem obvestiti Državno volilno komisijo najkasneje do četrtka do polnoči. To lahko storite na spletu tudi brez e-identitete.

Državna volilna komisija je objavila napotke, kako glasovati na državnozborskih volitvah, ki bodo 24. aprila, če se na dan glasovanja ne boste mogli odpraviti na volišče.

Do jutri imate čas

Volilci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini (t. i. zdomci) in imajo stalno prebivališče v Sloveniji, lahko glasujejo na dva načina: ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije (DKP), če je tam vzpostavljeno volišče, ali po pošti iz tujine. Obe obliki glasovanja od volilca zahtevata, da o svoji nameri obvesti Državno volilno komisijo najpozneje 30 dni pred dnevom glasovanja (najkasneje 24. 3. 2022 do 24. ure).

Vlogo za zgoraj navedena posebna načina uresničevanja volilne pravice lahko volilec odda prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto. Kliknite TUKAJ in brez e-identitete TUKAJ. 

V volilnem imeniku se pri imenu in priimku volilca zdomca naredi oznaka, na kakšen način bo glasoval.

Kako lahko torej glasujem iz tujine?

Ko boste oddali vlogo, boste nato lahko iz tujine glasovali na dva načina:
1. po pošti,
2. ali osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije.
Vse informacije o tem, kako voliti, če vas na dan volitev ni v državi ali blizu vašega volišča najdete TUKAJ.
volitve dvk tujina
Kaj zdaj berejo drugi