vestnik

(BOŽIČNA POSLANICA EVANGELIČANSKEGA ŠKOFA NOVAKA) Odprimo vrata srca

Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji, 25. 12. 2023
Jure Zauneker
Izkušnjo Božje tolažbe, pomoči in notranjega ter družbenega miru prinaša Kristus tudi danes.
Aktualno

Izkušnjo Božje tolažbe, pomoči in notranjega ter družbenega miru prinaša Kristus tudi danes.

Spoštovane bralke, cenjeni bralci!

O Jezusovem rojstvu v Matejevem evangeliju beremo:

Ko so odšli, se je Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: »Vstani, vzemi dete in njegovo mater in béži v Egipt.« Vstal je, ponoči vzel dete in njegovo mater ter se umaknil v Egipt. (Mt 1, 13-14)

Marsikdo, ki je do zdaj to božično zgodbo podoživljal v mislih ali uprizoritvah otrok v cerkvi, je četrtega avgusta 2023 na podoben način reševal svoje in življenje najdražjih. Strašne poplave v Sloveniji so veliko ljudi prisilile, da so ponoči, le s tistim, kar so imeli na sebi, zapustili svoje domove, da bi rešili sebe in svoje najdražje. Ostati brez vsega, bivati v tujih prostorih je na božič še posebej težko. Božič, ko naj bi se družina zbrala ob božični jelki v domači izbi, postane v takšnih trenutkih boleča preizkušnja.

Vendar ima obhajanje božiča tudi v takih okoliščinah kljub vsemu hudemu in težkemu pozitivno sporočilo. Sami podoživljamo to, kar je doživel tudi Jezus kot otrok in kar podoživljajo številni v vojnih razmerah v Ukrajini, Gazi ali drugod po svetu. Bog pa nam obljublja, da tudi v teh trenutkih nismo sami. Evangeličanski duhovnik Dietrich Bonhoeffer, ki so ga nacisti umorili v koncentracijskem taborišču, je v najtežjih trenutkih svojega življenja zapisal: »Slaboten sem, a pri tebi je pomoč, nemiren sem, a pri tebi je mir.«

To izkušnjo Božje tolažbe, pomoči in notranjega ter družbenega miru prinaša Kristus tudi danes. Nagovarja nas s svojo ljubeznijo, ki naj bi jo tudi mi delili z drugim. Tako kot smo Slovenci izkazali veliko ljubezni in solidarnosti v času poplav, tako naj bi se ta ljubezen in solidarnost delili vsak dan znova s sočlovekom v stiski. Odprimo vrata našega srca in naših domov za vstop Božje luči oziroma njegove ljubezni. Molimo, da v srcu vsakega posameznika zavlada Božji mir, da bo ljubezen namesto sovraštva, pravičnost namesto nepravičnosti, mir namesto vojne.

V imenu Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji želim vsakemu izmed nas vesele ter blagoslovljene božične praznike.

leon-novak evangeličanska-cerkev božična-poslanica